Осмокласници 2025/2026

• 38 084
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
В провинцията всички елитни училища са с униформи - визирам езикови и МГ. Като под униформа имам предвид тениски тип лакостка и/ или ризи. Суитшърти и др. никой не ги задължава да носят униформени / на места има /. Сина ми в 12 клас елитна ЕГ отказа да носи униформена тениска - никой не го е гонил / то и толкова ходеха на училище /.

# 571
В старото училище имаше униформи и ми омръзна да се боря, защото само моето ходеше с униформата до 7 клас. Сега съм щастлива, че няма. С анцуг не давам да ходи. С дънки или неофициален панталон. Сега се борим, че иска тениска на Рамщайн и гледам да не е много брутална. Иначе питах в училището и само ми казаха прилично облечени.

# 572
Е, какво й е на тениската на Рамщайн? Там гпряма част от децата си ходят с метъл тениски..

В провинцията всички елитни училища са с униформи - визирам езикови и МГ. Като под униформа имам предвид тениски тип лакостка и/ или ризи. Суитшърти и др. никой не ги задължава да носят униформени / на места има /. Сина ми в 12 клас елитна ЕГ отказа да носи униформена тениска - никой не го е гонил / то и толкова ходеха на училище /.
Не ви задължават да ги носите, но вероятно ви задължават да ги купите?!

# 573
Шмърци, до 11 клас 99% от децата бяха с униформа. Незнам да е имало дежурни на входа и да проверяват - но е факт, че всички ги носеха.

# 574
Целия зор с униформите е да спечелят пари продавайки насила на високи цени евтини и нискокачествени китайски парцали.
Една съседка ми се оплакваше, че в частното училище децата са се подигравали на сина и, че е беден, защотобаща му кара Киа и изреждали какви марки коли карат богатите.

# 575
Аз също бягам от училища с униформи, именно заради изнудването да купуваш от точно определена фирма. А и някак много задължаващо ми се струва деца с различни фигури да са облечени еднакво.

Иначе нямам никакво участие в купуването на дрехи на дъщеря ми, освен ако нямам за задача да търся онлайн нещо съвсем конкретно. Сама си купува каквото прецени в рамките на предоставения и бюджет.

# 576
  • София
Много ясно, че ако са с униформи, ще си мерят нещо друго. Дори в ПЧМГ се делят на групички според това какво са си мерили.

# 577
Абсолютно съм съгласна за цените на т.нар. униформи. В ОУ имаха "униформи"- суетшърт и тениски с лого и разни връзки, въженца и т.н. Избираха уж най- евтините варианти в светли цветове- цапаха се за минути, а струваха 40-на лв. само горното. И това- бюджетен вариант, тениски над 15лв. и като калкулираш за едни парцалки- над 100лв. Ми, не е приятно усещането да те "цедят" така, за да се "облажи" някой. Иначе съм ЗА правилата, обаче да се спазват от всички. Моите тогава ходеха по правилата, но растейки се "възпитават" и от средата. Съучениците им ходеха масово с къси гащи и цветни долнища, а по правилник определиха черно и тъмно- синьо. Знаят къде как се ходи облечен и защо, за уважението и т.н., но усещам как я има тази форма на протест и неспазване на правила, както едно време с престилките, маникюра, дългите коси и т.н. Истината е, че гледат да им е удобно, мъкнене на екип е отврат с ГТ и тежките чанти. А и вече е "мираж" това с карането и заставянето да направят нещо.

# 578
Нека правим разлика все пак между частните и държавните училища, защото посещаващите ги се различават по социален статус. В частните училища униформите се въвеждат, за да не си мерят на кой му е по-голям социалния статус. Та причина за въвеждането на униформа винаги има, но доколко това разрешава съответния проблем, който цели да разреши, е друг въпрос.

На мен в училище никога не ми е пречело да ходя всеки ден с ученическа престилка, но ми трябваше известно време да свикна да не мисля, че "Wenn ihr keine Antwort wisst
Richtig ist, was richtig ist"

Който разбрал, разбрал...
Има само една причина да се въвеждат униформи и тя е финансова, но не в полза на ученика.
Няма как да ме убеди някой, че тениски за 5 лв. струват 60 след като им лепнеш лого.

# 579
  • Куциндрел
Ученическите униформи са още едно средство да се печели на гърба на децата. Надути цени, неясно качество. За една учебна година трябва поне 3-4 комплекта дрехи да се вземат. Отделно почти няма училище, което пък да е толкова елитно и да дава уау образование, за да иска възпитаниците му да ходят с емблемата му.

# 580
Някой по-горе направи паралел между анцуг и пижама. Да знаете, че не е изключено и това да дойде. Миналата година близко дете си дойде ваканция от Щатите и каза, че там 8-ничките ходели с долнище на пижама на училище. От тези, карираните бархетни. Така си разхождали и кучетата и прочее. И, след като тази зима видях един чужд турист в мола спретнат в същата пижамка, няма да се учудя скоро да се завъди и тая мода у нас.

# 581
  • Стара Загора
така е, нашият батко завърши една от елитните гимназии в града. За жалост обаче, когато беше 8-ми клас купихме униформа /която представлява тениска тип лакоста и суитшърт и риза+враторвръзка/ Но тогава баткото ни беше 120 кг и нищо не става на набора. И добре, че на баткото ни му дойде акъла в главата...вече е 74кг ама от униформата нищо не може да ползваме /)))) Когато баткото беше 11 клас нещо изтрещяха от ръководството на училището и строго проверяваха за един елемент от униформата....Резултата - носеха тениските си под връхна тяхна дреха и така влизаха....То да се смееш ли да плачеш ли...
Не харесвам униформите и аз, задължаващи са.
Наборът носи дънки основно, но в дните с физическо е със спортен екип, точно поради липса на време за преобличане.
Расте като гъба, ние също подменяме гардероб.

# 582
Да ви отклоня от гадните униформи, някой ще се пробва ли все още на директорските?

# 583
Мисля, че темата беше не за или против униформите, а за или против правилата за обличане в училище и дали се спазват.

Относно униформите в училище и деленето на децата - моето дете беше в частно училище, но не съм забелязала да се делят на групички според възможностите на родителите си, а по-скоро според интересите си. И не е имало подигравки, нито пък децата ми вкъщи са коментирали някакви възможности на други родители/деца. Струва ми се преувеличено това да се подиграват на дете, чиито баща кара КИА.

Да ви отклоня от гадните униформи, някой ще се пробва ли все още на директорските?
И на мен ми е интересно Simple Smile Гледам как падат баловете на 5то класиране и колко деца успяват да влязат...но риск печели, риск губи. Много им се радвам на рискувалите и успели да влязат Simple Smile

# 584
  • София
Голяма дискусия за дънки и анцузи, голямо нещо. Не съм виждала учител по ФВС, който да ходи на работа с нещо, различно от спортен екип. Когато има 5 минути междучасия е нормално да не стига времето за преобличане, да не говорим, че 2 класа в съблекалните изобщо не улесняват положението - в НГДЕК на няколко пъти се случи да изчезнат дрехи от съблекалнята, та хем си стояха учениците с анцузите, хем останаха без панталони...

Не мисля, че уважение към институция се демонстрира с носене на дънки вместо анцузи, отделно черен изчистен памучен анцуг ми е много по-приемлив от карго панталони с 20 джоба, който прилича на чувал с колан...

Наборът 3та година поред дърпа с по 10 сантиметра, та отново всичко е късо, но пък за мое щастие не държи да носи скъпи дрехи, а да са му удобни, трите години с униформа му бяха рай, защото не се чудеше какво да облича всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт