Осмокласници 2025/2026

• 38 079
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Как ще падат баловете?

Във 2ро на пето са приели дете с 400т.

# 586
Подигравките на тема семейна кола може да изглеждат преувеличени, но са реални. На съседката и беше много неприятно. Възможно е причините за подигравки да са били различни. Частното училище е в квартала в съседство с държавното и сутрин коли с размери на танкове задръстват уличките.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 10:18 от Monza

# 587
Имам много близки познати, чиито деца завършиха едното АК, другото ПЧМГ. След чутите разкази от тях за обстановката и взаимоотношенията между децата, не мисля, че са места за "обикновени" хора. Към академичната подготовка нямат забележки.

# 588
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Как ще падат баловете?

И аз не виждам да падат баловете. Понеже следя класиранията в ТУЕС има две неприети даца с бал 454,50 и 441,50. Те ще се появат в някое друго училище.

# 589
Някой по-горе направи паралел между анцуг и пижама. Да знаете, че не е изключено и това да дойде. Миналата година близко дете си дойде ваканция от Щатите и каза, че там 8-ничките ходели с долнище на пижама на училище. От тези, карираните бархетни. Така си разхождали и кучетата и прочее. И, след като тази зима видях един чужд турист в мола спретнат в същата пижамка, няма да се учудя скоро да се завъди и тая мода у нас.
Ето! Бинго! Накрая няма да има нужда да се става от леглото. В Япония има хора, които с години не излизат от къщите си. На тях и дрехи не им трябват
Даже имат име
 Кикомори или нещо подобно

Иначе моля ви се. Дънките имат толкова общо с анцунга, колкото чалгата с кънтрито, въпреки че дънките са френски панталони.
 Но като видя момче с екипче , което не отива или не се връща от спорт, не го искам за зет, не че решавам аз де....

# 590
  • София
На 5-то няма да ходим ние, остава в 73-то. Сам си взе решението. Вчера се върнахме от море с приятели, където не се засякохме много да си поговорим, но една сутрин на закуска му показах баловете в 73то на 5то класиране и той ми каза - о, аз реших да си остана там, не разбра ли. Нямаше нужда от разговори. Радвам се, тъй като това му беше първоначалното желание, после просто се изплаши.

И според мен не навсякъде падат баловете, даже напротив - вдигат се спрямо 4-то класиране. Стискам палци за рискуващите и ще ми е любопитно да видя какви ще са баловете в 1АЕГ.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 10:44 от Niffi

# 591
Как ще падат баловете?

Възможно е не навсякъде да е така. А и не мога да проследя всички училища. Видях в 31-во, 32-ро, 35-то, НТБГ, НФСГ иии не се сещам друго в момента Simple Smile Но в тези училища успяха да влязат деца с по-нисъл бал.

# 592
Имам много близки познати, чиито деца завършиха едното АК, другото ПЧМГ. След чутите разкази от тях за обстановката и взаимоотношенията между децата, не мисля, че са места за "обикновени" хора. Към академичната подготовка нямат забележки.
Моето голямо дете завърши АК, с финансиране си е и за обикновени хора (поне беше)... Вижте снимките от закуската с президента (отличниците по випуски), съвсем обикновени деца и не можеш да видиш кой е "паралия" и кой не Hands V

# 593
Моето съседче още е без училище. Надявам се скоро да има добри новини и за него.

# 594
Пенева, нямам лични наблюдения и вероятно пред учители и родители не се коментират тези неща, но между децата си е имало сравнения кой какво и колко. Ако на твоето дете не му пука особено, може да е добре. Но в тази възраст вземат нещата доста навътре. Коментирали са се марки и цени от раницата и маратонките, до почивките, колите и жилищата.
Все тая, де. Просто пиша какво съм чула от ЕЖК. Не е лично мнение.

# 595
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моето дете не избра колежа, въпреки че таксата не беше проблем за нас. Вярно е, че там има деца от определен кръг родители, средна и висока средна класа, но има и деца с финансова отстъпка от доста по-скромни семейства. Деца от заможни семейства има и в ДУ. Меренето на финансови възможности, дрехи, пътувания е неизменно, от семейството зависи как ще възпита детето си да реагира.

Много по-притеснително е за мен не обсъждането на дрехи и маратонки, а на скандали вкъщи, проблеми с родителите..Има деца, които живеят в недобра семейна среда, свидетели на денонощни скандали, това е много по-трудно за "обработване" от пубертетската психика.

# 596
Е, как така? Никъде не успя да влезе спрямо бала или гледат само няколко желани училища?
Моето съседче още е без училище. Надявам се скоро да има добри новини и за него.

# 597
Пенева, нямам лични наблюдения и вероятно пред учители и родители не се коментират тези неща, но между децата си е имало сравнения кой какво и колко. Ако на твоето дете не му пука особено, може да е добре. Но в тази възраст вземат нещата доста навътре. Коментирали са се марки и цени от раницата и маратонките, до почивките, колите и жилищата.
Все тая, де. Просто пиша какво съм чула от ЕЖК. Не е лично мнение.
Може и нова мода да е... моето е/беше от особено чувствителните, даже идващо от училище в малък областен град... Та се притеснявах и аз и подпитвах... нямаше такова нещо. Отбивал ми е тактично предложенията за някоя по-скъпа дреха или обивки Hands V

# 598
Ако става въпрос за мерене, това зависи от възпитанието и културата на децата. Колкото по-зле възпитани, толкова повече мерене. Не знам за АК, но в СМГ беше ежедневие по времето на голямата. В кварталното до нас е същата работа.
 Не е въпрос на пари, на това да са еднакво бедни, да имат или да нямат униформи, само въпрос на възпитание е.
Ако сега някой ми каже кое е училището в София само за възпитани деца, аз не знам за такова

# 599
Да, въпрос на възпитание, ама да разбереш, че детето ти не иска да го спираш пред училище, а на две пресечки, защо го е срам, че караш еди си каква кола..... Сигурно във всички училища има такива сравнения, но в повечето опират до маратонки или макс телефони, понеже повечето родители не карат коли за 200 бона.
Всеки си преценява за детето си, в крайна сметка може пък и да попадне в добра среда. Понякога има разлика дори и в съседни паралелки в едно и също училище. Достатъчно е две диванета да попаднат, за да стане кофти средата.....

Общи условия

Активация на акаунт