Отпуск след нощно дежурство. Законно ли е?

• 3 606
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
Отпускът не се застъпва. Обяснихме, двама души, че нощната смяна се води на датата на която започва.  Т.е. след 0 ч. е следваща дата и може да си в отпуск.
Мога ли да си тръгна тогава след 00ч?
Така излиза

# 16
Е как ще си тръгнеш? Дали ти е отработен целия работен ден?
Защо се правите на неразбрали?
Моята нощна е 8 часа, като 2 са в единия ден, 6 в другия. Ако си тръгна в 0 ч., ще имам 6 часа самоотлъчка.

# 17
Има някакво разминаване с КТ. Но явно ми трябва юрист по трудово право.

# 18
Отпуск се планира и по закон първо се пуска отпуск, в работни дни по календар, след което се съставя график със съответните смени. Отпуска се брои в дни, по календар, и с прости думи е равен на 8 часа и се пуска в работни дни по официалния календар.
Практически в някои организации го пускат точно с деня на отпуск, ако ще и събота да е, в други се пише в работен ден- както е буквата на закона. Ц
Крайната цел е дни отпуск*8 часа + отработени реални часове, в края на периода, да в равен на нормата.
Нямаме всички детайли, но най-вероятно не е незаконен отпуск след нощна смяна. Проведете си комуникация с ръководството или съответния отдел/човек.

# 19
Баси и сложното за разбиране. Смяната ви е от 22 до 6 часа. Почивката ви е от 6 часа до 6 часа на другия ден. Ей в това време сте в отпуск.
Или приемете, че сте отпуск редовна смяна от 8 до 17.
 Не знам защо издребнявате толкова и какво ще спечелите от подобно седене на корена ряпа. Здравното заведение си има ТРЗ програма, написана по всички правила на трудовото законодателство. Служителката по заплатите дори не пресмята на ръка.
Като не искате да сте отпуск по време на почивката - заявете го категорично на ръководството.
Отпуските в някои организации се заявяват предварително в края на годината - за следващата. За да има планиране на работната сила. Но при необходимост не вярвам някой да ви откаже да ползвате.

# 20
Отпускът не се застъпва. Обяснихме, двама души, че нощната смяна се води на датата на която започва.  Т.е. след 0 ч. е следваща дата и може да си в отпуск.

Вие хубаво го пишете, но по кодекса на труда не е така. Моля ви не ме карайте да го търся сега, взеки сам може да си направи справка. Преди и след нощна смяна е задължително по закон работещия да има 8 часови почивки, а мисля, че ако се работи на 12-часови смени то тези почивки трябва да са 12 часа.
В случая ощетяването идва от фактът, че не само , че работещата не е била вкъщи в леглото си, а е работила цяла нощ, също така и се отнеме и законната почивка от 8 или 12 часа след нощната смяна.

За чудещите се в здравеопазването се работи по графици и отпуските се планират преди да е направен графика за  следващия месец.
Явно този, който прави графика на авторката на темата, го е направил по този начин и за нея това не е ок,
на всичкото отгоре НЕ е законно. И тя спокойно може да си търси правата.

# 21
Отпускът не се застъпва. Обяснихме, двама души, че нощната смяна се води на датата на която започва.  Т.е. след 0 ч. е следваща дата и може да си в отпуск.

Вие хубаво го пишете, но по кодекса на труда не е така. Моля ви не ме карайте да го търся сега, взеки сам може да си направи справка. Преди и след нощна смяна е задължително по закон работещия да има 8 часови почивки, а мисля, че ако се работи на 12-часови смени то тези почивки трябва да са 12 часа.
В случая ощетяването идва от фактът, че не само , че работещата не е била вкъщи в леглото си, а е работила цяла нощ, също така и се отнеме и законната почивка от 8 или 12 часа след нощната смяна.

За чудещите се в здравеопазването се работи по графици и отпуските се планират преди да е направен графика за  следващия месец.
Явно този, който прави графика на авторката на темата, го е направил по този начин и за нея това не е ок,
Много ще бъда благодарна, ако ми намерите текста, в който пише, че отпуска е е нещо различно от почивния ден. За да обявите, че е незаконно трябва да се аргументират с член, алинея.
Почивния ден след нощна смяна е регламентиран и има същата тежест, като почивка в събота и неделя при пет дневна работна седмица. Може ли да започне отпуска от събота - може. Дните отпуска се броят от понеделник.
Когато сте на смени и излезете в отпуск за дни се броят само работните, без събота. Независимо, че по график би трябвало да сте на работа.
Напълно законно е, по мое мнение. Още повече, че самия работещ се съгласява доброволно.
Както няколко пъти вече писах - ако иска да си ползва почивни ден като такъв, за да запази дните отпуск - да се споразумее с който съставя графика и да си пуска молбата само за дни в които по график е на работа.

# 22
# 23
Да и къде пише, че по време на междудневната почивка по график не можеш да си платена отпуска?
Не можеш да бъдеш на работа, по рано от 12 часа след края на предходната смяна. Но да си отпуск - не е на работа.

# 24
Отпускът не се застъпва. Обяснихме, двама души, че нощната смяна се води на датата на която започва.  Т.е. след 0 ч. е следваща дата и може да си в отпуск.

За чудещите се в здравеопазването се работи по графици и отпуските се планират преди да е направен графика за  следващия месец.
Много ще бъда благодарна, ако ми намерите текста, в който пише, че отпуска е е нещо различно от почивния ден. За да обявите, че е незаконно трябва да се аргументират с член, алинея.
Почивния ден след нощна смяна е регламентиран и има същата тежест, като почивка в събота и неделя при пет дневна работна седмица. Може ли да започне отпуска от събота - може. Дните отпуска се броят от понеделник.
Когато сте на смени и излезете в отпуск за дни се броят само работните, без събота. Независимо, че по график би трябвало да сте на работа.
Напълно законно е, по мое мнение. Още повече, че самия работещ се съгласява доброволно.
Както няколко пъти вече писах - ако иска да си ползва почивни ден като такъв, за да запази дните отпуск - да се споразумее с който съставя графика и да си пуска молбата само за дни в които по график е на работа.

Отпускът и почивният ден са различни неща по Кодекса на труда.

Почивен ден – чл. 153, ал. 1 КТ: „Работниците и служителите имат право на седмична почивка в размер най-малко от 2 последователни дни, единият от които е неделя.“ Тоест почивният ден е календарно установен – събота, неделя или официален празник. Ако се работи в такива дни, Кодексът (чл. 262–264) предвижда по-високо заплащане – от 75% до двойно възнаграждение.

Отпуск – чл. 155, ал. 1 КТ: „Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.“ Минимумът е 20 работни дни. Ползва се само след писмена молба и с разрешение на работодателя (чл. 173, ал. 1 КТ).

Затова отпускът може да започне и в събота, но за него се броят само работните дни. При сменен режим е напълно законно отпускът да се отчита само за дните, в които по график служителят е на работа, а почивните остават почивни. Ако човек иска да „спести“ дни отпуск, трябва просто да подаде молбата си само за работните дни по график.

Накратко – почивният ден е календарно определен и се ползва автоматично, а отпускът е лично право, което се заявява и разрешава.

# 25

За чудещите се в здравеопазването се работи по графици и отпуските се планират преди да е направен графика за  следващия месец.

Почивен ден – чл. 153, ал. 1 КТ: „Работниците и служителите имат право на седмична почивка в размер най-малко от 2 последователни дни, единият от които е неделя.“ Тоест почивният ден е календарно установен – събота, неделя или официален празник. Ако се работи в такива дни, Кодексът (чл. 262–264) предвижда по-високо заплащане – от 75% до двойно възнаграждение.

Отпуск – чл. 155, ал. 1 КТ: „Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.“ Минимумът е 20 работни дни. Ползва се само след писмена молба и с разрешение на работодателя (чл. 173, ал. 1 КТ).

Затова отпускът може да започне и в събота, но за него се броят само работните дни. При сменен режим е напълно законно отпускът да се отчита само за дните, в които по график служителят е на работа, а почивните остават почивни. Ако човек иска да „спести“ дни отпуск, трябва просто да подаде молбата си само за работните дни по график.

Накратко – почивният ден е календарно определен и се ползва автоматично, а отпускът е лично право, което се заявява и разрешава.
Грешите по отношение почивните дни по време на сменен режим. Понеже при такъв режим почивните дни не могат да са в събота и неделя винаги, ролята се изпълнява от междудневните и междуседмични почивки. Отпуска на работещите в сменен режим също се отчита само в работните дни, без събота и неделя, независимо, че по график би трябвало да са на работа.

# 26

Грешите по отношение почивните дни по време на сменен режим. Понеже при такъв режим почивните дни не могат да са в събота и неделя винаги, ролята се изпълнява от междудневните и междуседмични почивки. Отпуска на работещите в сменен режим също се отчита само в работните дни, без събота и неделя, независимо, че по график би трябвало да са на работа.

Да, абсолютно си правa за сменния режим. В първия вариант, който написах, не добавих това уточнение, а то е важно. Чл. 153, ал. 2 КТ наистина казва, че при работа на смени седмичната почивка може да е в други дни, а не само събота и неделя. В този смисъл почивните дни при сменен режим са плаващи и се изразяват чрез междудневните и междуседмичните почивки.

Що се отнася до отпуска – правилно отбелязваш, че чл. 155 КТ изрично говори за работни дни. Затова и при сменен режим отпускът се отчита само в работните дни по график, а събота и неделя не влизат, дори да е планирано дежурство.

Тоест – съгласна съм с уточнението ти, и така картината става напълно точна спрямо закона.

# 27
  • София
Аз също работя на смени и съм имала случаи да си пусна отпуската след нощна смяна.
1, Когато следващата работна смяна е в неделя, аз си пускам в петък - който ми е почивен ден след нощна, защото няма как да си пусна отпуска от събота или неделя.
2, Когато не ми достигат часовете, за да покрия месечната норма за месеца. Една двойка работни смени  са ми приблизително 24 часа, когато имам планирани смени в събота и неделя, обикновено отпуската не ги покрива и ако нямам надработени часове по график които да ми компенсират липсата се налага да си пусна един ден отпуска.  Май не го обясних много добре.  При нас графика е направен така, че надработените часове предварително са ни дадени като компенсации, т.е. имаме неработен ден. Идеята е на края на месеца да имаме толкова часове, колкото бихме изработили при нормална 5 дневна работна седмица. Когато си пускаме отпуск си смятаме колко часове бихме изработили и колко ни носи отпуската и за да излезе сметката ако се наложи си пускаме допълнителен ден отпуск.
Къде го пише това, че мога да си пусна отпуска от събота или неделя ?
Ако седмицата която искам да почивам по график имам 4 работни смени - вторник и сряда, и събота и неделя. Аз бих изработила 48 часа, но за тази седмица трябва да си пусна 5 дни които ми носят по 8 часа, които са общо 40 часа. За да ми излезе сметката трябва да си пусна още един ден отпуска за да станат 48 часа. По тази причина си пускаме отпуска в почивен ден.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 14:56 от Алекс:)

# 28
Ма дежурство по закон в друго, не е работна смяна. Както и да е. Търсете си правата, които смятате че имате

# 29
https://m.economy.bg/featured/view/15546/Polzvane-na-otpuska-pri-rabota-na-grafik

Никой не ви ограничава от коя дата да си пуснете отпуска. Отивате в петък и си носите молбата да сте отпуск от събота до следващата неделя. Независимо дали работите редовна или на смени ползваният отпуск  ще е 5 работни дни. И за вас само това е от значение.
Когато сте на смени по график - реално излизате от графика и когато се върнете от отпуска - отново влизате в него от каквато смяна би се паднала, ако бяхте на работа.
Вашето движение по смените през времето на отсъствие се компенсира от някой друг или никак. Но графика следва да си тече както е зададен.
Единствената полза да НЕ пускате молба за отпуск в дните от понеделник до петък когато сте в почивка по график е, че ще имате един свободен ден за вас си без това да ви отнема от общо дните отпуск за годината. Т.е ще си ги запазите за по-дълго.

Общи условия

Активация на акаунт