Отпуск след нощно дежурство. Законно ли е?

• 3 602
  • 68
  •   1
Отговори
# 30

Как ти се губи междудневната почивка, като не си на работа следващия ден?

# 31
Като си платен отпуск, вместо междусменна почивка в дните от понеделник до петък.
Пример нощната смяна започва във вторник и завършва в сряда сутринта. Сряда и четвъртък по график си почивка.
1. Пускаш отпуск от петък до неделя. Отчита ти се 1 работен ден от годишния платен отпуск. Не си била на работа обаче - сряда, четвъртък, петък и до неделя.
2. Пускаш платен отпуск от сряда. (вече 10 пъти обяснява, че е законно). Платен отпуск си сряда, четвъртък, петък до неделя. От полагащия се платен годишна н отпуск се при спадат 3 дни.
Работника губи, работодателя печели. С едно заместване "отписва" 2 работни дни повече. Защото работника го няма, но отсъствието е за сметка на отпуска.
За това работника, който е единствения инициатор на началото на отпуските си, има интерес да подава молба за дни СЛЕД  почивни по график (т.е от петък).
Работодателя НЕ МОЖЕ да определя началото на платения отпуск по свое желание.  Освен ако цялото предприятие не затваря за определен период през лятото най-често.
За ползване се подава молба с фиксирани дати (напълно независимо от препоръчителни начален график). Работодателя не може да каже - ти искаш от петък, обаче аз те пускам още от сряда.

# 32
  • София
За да почива в неделя, когато по график е на работа, трябва да има пусната отпуска и понеделник.

# 33
А нощното дежурство не е ли стандартна нощна смяна?

# 34
  • София
При нас графика е статичен. Влизаш в смяна и си работиш само с нея.  Можем да си сметнем с години напред кога ще сме на работа и да си заявим отпуските. Не знам накой да го прави.
Има места където графика е подвижен, предполагам работодателя го нагласа така, че предварително заявения отпуск да започва от първия ден почивка. От това се дразни авторката.
Моя опит показва, че в такива случаи, има повече надработени часове, които се плащат или се появява допълнителна компенсация.

# 35
Не ми се търсеше, но понеже някои хора ги мързи да си търсят сами , моля, заповядайте!

1. Адвокатстка справка от кантора Милованови, че отпуск НЕ може да започне след нощна смяна :
https://www.milovanov.bg/vaprosi-i-otgovori/view/5066-platen-otpusk

Кое е толкова сложно да се разбере, че платеният отпуск започва от 00часа на съответният ден, не от 7 или 8 часа сутринта?

2. Член 152 от Кодекса на труда
Междудневна почивка
Чл. 152. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа.

Тоест 12 часа преди нощна и 12 часа след нощна работникът почива регламентирано от закона.

3. Прилагам цитат от Одит инфо :

Въпрос:
Може ли да започне ползване на платен или неплатен отпуск от деня, в началото на който лицето е отработило няколко часа от смяна, започнала в предходния ден?
Отговор:
Министерството на труда и социалната политика е изразявало становище относно ползването на платен годишен отпуск от работници и служители, които работят по график. Независимо от начина на изчисляване на работното време (подневно или сумирано) платения годишен отпуск по чл. 155 и чл. 156 от Кодекса на труда се ползва в работни дни по календар. Следователно, началото на ползването на отпуските трябва да започва от неработен ден за лицето.

Линк : https://www.odit.info/?s=6&i=211875&f=668

Моля ви, пишете ми, ако тази информация не ви достига, да отделя в неделния ден време, да продължа да ви пускам източници, които ви мързи сами да си намерите или сте намерили, но не отговарят на тезите, които се опитвате да наложите. Специално за потребителя, който ми искаше членове и алинеи, даже не обърнах внимание кой е - вие гугъл, чатджипити нямате ли? Още да давам ли, има на прима виста десетки статии, становища на адвокати, становища от министерството на труда и т.н.

# 36
На лице, което работи редовна смяна, петдневна работна седмица, събота и неделя са ПОЧИВНИ дни.
В кой ден, според вас и министерството трябва да му започне платения отпуск.
Защото очевидно според вашето тълкуване на министерското указание неработен и почивен ден са две различни категории.
Да не забравяме, че трябва да има пълна идентичност на правата на работещите, въпреки организацията на работното време.
ПП Не се чувствайте длъжна да отговаряте в почивния си ден. Изберете първия неработен, от който започва да ви тече платения отпуск.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 17:13 от dariVale

# 37

Въпрос:
Може ли да започне ползване на платен или неплатен отпуск от деня, в началото на който лицето е отработило няколко часа от смяна, започнала в предходния ден?
Отговор:
Министерството на труда и социалната политика е изразявало становище относно ползването на платен годишен отпуск от работници и служители, които работят по график. Независимо от начина на изчисляване на работното време (подневно или сумирано) платения годишен отпуск по чл. 155 и чл. 156 от Кодекса на труда се ползва в работни дни по календар. Следователно, началото на ползването на отпуските трябва да започва от неработен ден за лицето.

Ти осмисляш ли написаното, или само цитати слагаш?
Неработен ден е всеки ден, в който лицето не е включено в работен график. Може и събота/неделя да е, може и все друг ден от седмицата да е.
Нашият график също е фиксиран, мога след 2 години да ти кажа коя смяна ще съм на днешната дата, има приложения за това.
А, твоите интерпретации, че до 0 часа ти е един работен ден, а след 0 - друг, са си твои лични фантазии. Работния ти ден се води с дата преди 0 ч., независимо кога свършва на другия ден.

# 38
Първо си ползвате почивка, отредена по закон, а след това излизате в отпуск.
Аз също работя на сумирано изчисляване на работното време и никога не заявявам отпуск в деня за почивка. Но това се вижда и от графиците. Нарушение е да сте отпуск в почивката и работодателят може да бъде санкциониран за това, ако ГИТ му провери графиците.

# 39
Много ясно, че в почивен ден не е възможно да пуснеш отпуск. Тя системата не позволява, ако заявявате електронно. Но не е казано, че след всяка нощна следва почивен ден. Няма такъв закон.
Не разбрах на кое казвате "дежурство"?
В много производства се работи по цяла седмица нощни смени. Спокойно може след първата да си пуснеш отпуск, нямаш почивен ден по график след нея.

# 40
"Никога не заявявам отпуск в деня за почивка" е ключови момент по темата. Отпуска се заявява от работника по собствено желание от когато си иска! Работодателя не може да му наложи да е от по-ранна от по исканата дата.
Също и не може да му пречи, ако той желае да започне от деня за почивка.

Никаква глоба няма да получи от ИТ също по горната причина. Личен опит от множество графици, разрешени отпуски и минали проверки.
"Много ясно, че в почивен ден не можеш да пуснеш отпуск". Ясно. Пускаш го в някой работен преди деня от който желаеш да излезеш в отпуск.

Дискусията става вече повтаряща едно и също и напълно безполезна. Всеки да решава сам за себе си какво да прави. Само добавям последно - каквото и да си мислят някои адвокати, счетоводител, ТРЗта, работния ден не съвпада с астрономическия. От там нататък произлизат всички последващи сметки.

# 41
На лице, което работи редовна смяна, петдневна работна седмица, събота и неделя са ПОЧИВНИ дни.
В кой ден, според вас и министерството трябва да му започне платения отпуск.
ПП Не се чувствайте длъжна да отговаряте в почивния си ден. Изберете първия неработен, от който започва да ви тече платения отпуск.

Ама моля ви се, аз за това живея.
То е близко до акъла, че кодексът урежда по различен начин нещата за работа на петдневна работна седмица и работа по график. Вземете го отворете този КТ и го погледнете - двете неща са различни и уредено различно.

Ти осмисляш ли написаното, или само цитати слагаш?
Неработен ден е всеки ден, в който лицето не е включено в работен график. Може и събота/неделя да е, може и все друг ден от седмицата да е.
Нашият график също е фиксиран, мога след 2 години да ти кажа коя смяна ще съм на днешната дата, има приложения за това.
А, твоите интерпретации, че до 0 часа ти е един работен ден, а след 0 - друг, са си твои лични фантазии. Работния ти ден се води с дата преди 0 ч., независимо кога свършва на другия ден.

А вие умеете ли да четете с разбиране, защото го написах поне два пъти, но вие дори да сте прочели, не сте разбрали, че се налага специално за вас да обясня още веднъж.
Преди и след нощна смяна се полагат 12 часа почивки и това е законово гарантирано право на работещия.
Платеният отпуск започва от  00часа на съответния ден.
Тоест по вашата логика в 00 часа работещия трябва да си вземе чантичката и да си тръгне, защото е отпуск.
Вие сериозно ли мислите, че платеният отпуск започва в 8 ч сутринта, след като свърши нощната смяна?
Как така си едновременно отпуск от 00 часа, пък си на работа в същото време.

Сериозно, дадох ви юридическото становище по въпроса, цитирах ви членове и алинеи и вие наистина ли ги четете и не ги разбирате? Или чукча писател, чукча не читател?

# 42
  • София
Един сигнал до ИА ГИТ би свършил повече работа, отколкото питането в темата Blush
Обикновено на база утвърдения график би трябвало да има прокотоли за изработените дни/часове от месеца/тримесечието, втори за извънредния труд и трети за труда през празнични дни. Странно как ще отчетат в един и същи ден работни часове и отпуск Confused

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 19:13 от Exter

# 43
  • София
Добре, аз съм на работа сряда и четвъртък, почивам в петък и събота и в неделя отново съм на работа по график. Имам платена екскурзия от петък за 5 дни. Как да си пусна отпуск, ако не мога да го направя в петък, който ми е първи почивен ден? Да се върна да отработя неделята ли ? Разбира се, че мога да си пусна отпуск от първия почивен ден след нощната. В графика пише дневна/ нощна и два дни почивка. Не ми пише дневна/ нощна, нощна / почивка. С други думи след нощната,/ която на практика по-голяма част като астрономическо време е на следващия ден / в графика вместо почивка ще ми пишат отпуска.

# 44
Отпуска не започва в 0 часа на датата, от която е заявен. Каквото и да пишат всякакви адвокати, консултанти и тълкуватели.
Няма как работния ден да е 8часа, а платения отпуск - 24. Все пак отпуска е платена от работодателя възможност да не си на работа. А работника е задължен на работодателя  само за 8 часа от своето пълно денонощие.
И да, чета го КТ. Вече 30 години. Както и имам натрупана солидна практика с казуси и проверки по него.

Общи условия

Активация на акаунт