Отпуск след нощно дежурство. Законно ли е?

• 3 264
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
Законите се четат буква по буква, а не с разбиране или тълкуване по собствено усмотрение.
Когато ми посочите изричен текст, че по време на почивка не можеш да бъдеш платена отпуска ще призная и вашата квалификация.
Госпожата с 30 годишния опит също не я познавате, както и тя вас. И ако вие знаете как се минават проверки с почерпка мога да ви уверя, че тя не е черпила за/при и по повод на проверки никога.
Изобщо няма да коментирам как е възможно да има неофициален и официален график и колко е законно това.
Защото разните му администрации си правят каквото искат, вкл. и при проверки.
В крайна сметка важното е, че е по-добре да се пита при извора, отколкото по форуми. Което не е кой знае какъв героизъм.

# 61
  • София
Който никога не е правил графици, няма как да го знае Confused
Свикнали сме с агресивното невежество, нямаме проблем с това, но има проблем с качествени здравни работници. И не само здравни. Но това си е ваш проблем, не наш. С такива практики ще ви е постоянен проблем Blush

# 62
Изобщо не се занимавам с кодекс на труда, но абсолютно съм, че не може след нощно дежурство да си отпуск.
Ситуация: на работа съм на 1.08 от 22.00ч, следва да е до 6ч на 2.08. И някои пишат, че може отпуск на 2.08. Е, как?
А, ако стане трудова злополука в 3ч на 2.08? Кой ще носи отговорност? Работодателят? Та той ще си измие ръцете,  работникът е в отпуск! По свое желание е дошъл във фирмата и ще се търсят начини да се избегне отговорност. Тогава пострадалият да пие студена вода. Хайде сега, живеем в сравнително цивилизована държава, работниците имат права.

# 63
Ми то вие реално говорите за застъпване на нощен труд и платен отпуск в един и същи ден,а не след. А и щом проблема ви е решен с комуникация със съответен служител, чудесно. Реално това е първата нормална стъпка,  а не накъсване и плюене. Съставянето на официален и друг график нарушава много повече правата ви, отколкото нашите коментари.
Иначе заради плюенето колеги се въздържат от отговори в теми. Ненужно и незаслужено отношение.

# 64
Laurentin, недай си Боже, но ако стане злополука в 3 ч. , ти си на работа до 6. Защото смяната реално е в две дати. Не виждам проблем, работодателят ти е направил застраховка за такива неща. Предполагам.
Което не пречи да си в отпуск за същата дата.
Застраховката ти покрива работното време и един час преди и след него.

# 65
Може би сте имали нормални работодатели и сте спокойни. Като знам какъв беше първият ми, не изключвам нищо.
При мъжът ми дават дежурства след работно време по график по същия начин в два дни, от 18ч до 9ч на другия ден. Случва се да те събудят в 2ч и да отстраняваш проблем, дори и пътувайки с кола на 100 км. Ако искаш точно този ден отпуск, си сменяш дежурството. И това е точно заради възможен инцидент и не че фирмата много се е загрижила, а инспекция по труда им го налага. Няма как едновременно работа и отпуск.

# 66
  • Бургас
Правете разлика между смяна и дежурство. Както и между смяна 8 часа и такава 12 часа. Също и между дневен и нощен труд. Почивката след НОЩНО дежурство е задължителна, а не пожелателна, служителят не просто има право на нея, работодателят е длъжен да му я даде, непосредствено след положеното дежурство. Има определени изключения, но те важат за служители, които не са по КТ и техните трудови правоотношения са уредени в друг закон.
Аз работя на сумарно отчитане на работното време и давам 24 часови дежурства. Изравняването при нас е на 6 месеца, поради спецификата на работата. Категорично няма как да съм в отпуск в деня след дежурство, което приключва в 9 часа сутринта. Независимо, че съм на сумарно отчитане на раб.време, в какъвто и период да си пусна отпуск, от него се броят САМО работните дни, т.е. от понеделник до петък. 1 раб.ден е 8 часа, с 24-часово дежурство се отработват 3 работни дни.

# 67
  • София
Това е така, защото имате 3 дни почивка.
Когато се работи на 12 часови, почивните дни са 2. Ако имам платена почивка от неделя, трябва да си пусна отпуск от петък. Ако съм на работа дневна в сряда и нощна в четвъртък,  единствения шанс да почивам в неделя е да си пусна отпуск от петък, когато ми приключва нощната.

Общи условия

Активация на акаунт