(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 794
  • 589
  •   1
Отговори
# 450
  • Немция
Мама Ени, нищо не работи днес, включително и пекарните. Grinning
И турските магазини са затворени при нас, проверено е вече. Smile
Мъжът ми взе яйца и мляко от бензиностанцията.
Сетих се, че има опция ферма също, къщичките там предлагат някои продукти, ама късно се сетих.

Моят тийн на 16 все още не е опитвал алкохол, само за статистиката. Имал е възможност, просто не желае.

# 451
Бибитке печена тиква , яйца ... супер.
Днес е Архангелова задушница. Аз почерпих . И съседите и нас почерпиха.

# 452
В провинциите, където 1 ноември е почивен ден, това не е ли католическата задушница, да се ходи на гробищата, а не точно празник?  При нас и вчера, и днес са си нормални дни и всичко работи.

# 453
  • Berlin
Надявам се на моя да му е за първи и последен път това преживяване. Живна, щял да пише домашни днес, а утре е на състезание.😬
Погледнах в календара - някои провинции днес празнуват Вси светии, а за други вчера е бил неработен (Reformationstag?). Само за Берлин и Хесен и двата дни не са неработни.
Аз не съм хич наясно и българските празници. Май и при нас е Задушница днес, но дали по принцип или така се е паднало тази година, не знам, също и какво се прави.

# 454
  • Немция
Дени, българската Задушница е винаги първата събота на месец ноември-  не е като Вси Светии тук, който е винаги на 1 ноември.
Случайност е, че тази година съвпадат.

# 455
Бибит,
Аз знам, как е в България. Но тук винаги по новините дават на 1 ноември вечерта, как немците ходят по гробищата през деня. Даже в магазините продават специални украси и свещи за тази цел.

Reformationstag отбелязват в много от протестантските провинции, защото именно на 31 октомври Мартин Лутер е забил на църковните врати своите тезиси и това се смята за начало на Реформацията. Тази година, казаха 508 г. от началото.

# 456
  • Немция
Дени, да, това е католическата Задушница.
Totensonntag (тази година на 23 ноември се падало) e евангелистката Задушница.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 19:30 от Бибит

# 457
Ние съвсем изключихме, че днес е празничен ден и магазините няма да са отворени. Grin Според интернет, работното време за Вси светии можело да не е актуално. Втасахме в. Laughing
Мъжът отиде да разузнае наяве, имаме надежда някой турски магазин да е отворен.

И ние така. Добре, че снощи за малко се отбихме в един Лидл и купихме най-необходимото. Решихме, че останалото ще напазаруваме днес. Друг път! И за един първи май така се подредихме една година. Лошото е, че бяхме поканили гости за уикенда. Помня, че намерихме една Едека, която работи, но цените и - като на безиностанция. Но спасихме положението.
Да, днес е Задушница. Направих кекс с круши. Жалко, че българската църква не работи на тоя ден, искаше ми се да запаля свещички и да раздам, както е обичаят.
Мир на душите на всички наши роднини, близки и приятели, които не са вече между нас.
А на вас - хубави почивни дни. При нас е слънчице и ще се възползваме за разходки или каране на колело.

# 458
  • Germany
В Бавария е All Saints' Day, 1 ноември е офиц. празник. Ходи се на гробища, даже преди малко минах покрай едно, някакво стълпотворение е. И което беше най-интересно имаше охрана на всички входове, чичовци в странни униформи.

# 459
На 8 Ноември е Арх. Михаил . Михаиловците имат имен ден. Мисля затова е Архангелова. Но не съм сигурна.

# 460
На 8-ми ноември и Ангеловците имат имен ден.
Днес по тв даваха доста тематично с гробища. Показваха разни траурни агенции и иновативни погребални истории.
Аз знаех, че всичко е затворено понеже мъжът ми от миналата седмица си помрънкваше, че щяло да е скучно.

# 461
Един татко да се запише в немската тема и то по "необходимост". Имаме едно столче Maxi Cosi Citi, за деца до 18 месеца, реално обаче може би до към 12-14 месеца. С подложка за новородено и сенник
Произведено е 2020, т.е. още 4-5 години може да се ползва, сертифицирано е за ползване в самолет, тежи само 3 кг. Идеално пътувания, за почивки, когато сте с кола под наем, за при бабите в България и т.н. Много малко сме го ползвали, понеже нямаме собствен автомобил. Било е за екскурзии, за пътуване с такси, за изписването и т.н. Всичко му се сваля и се пере.
И това не е обява, а го ПОДАРЯВАМЕ, но нямаме кашон вече и не може да го изпратим. Та ако някой живее в Дюселдорф, Нойс, Каарст (в събота мога и до Есен да го донеса), ще се радвам да му го дам, за да не го хвърлям или да го нося в мазето, където да мухляса Simple Smile

# 462
  • Немция
Днес съм свободна и се отчитам с измити прозорци(не всички)и сериозно почистване, времето е разкошно, 18 градуса, все едно иде пролет. Grinning

# 463
  • Deutschland/HE
И аз сега ще подхвана прозорците и да извадя лампичките съм обещала, за да видим какво ще слагаме и дали да купим нещо ново.

# 464
Ох я някой да ми обясни поредното недоумение в училище. Явно второкласника ги подготвят да минават към химикалка и им забранили да трият ако има грешка. И той пише отгоре върху сгрешеното, за да поправи... така им били казали. И като резултат учителката на последния тест някакви примерчета, които СА верни, не му ги е признала, защото не били четливи. Това всичко е по обяснение на сина, не гарантирам, че е вярно, защото тя какво е казала, а той какво е разбрал са две различни неща. Та възможно ли е да им казват да пишат отгоре върху грешното без да трият, или се очаква все пак да задраскат и да пишат отстрани корекцията? Пишат с молив. Аз го задължавам винаги да трие с гума и да пише правилното, ако сгреши, но той твърди, че е забранено и така наистина става много нечетливо...Тя учителката много им придиря за краснопис, до степен, че дори миналата година неща, които АЗ бях писала не ги беше приела Simple Smile)) били унлезбар. Та общо взето, как се очаква да коригират в немските училища във втори клас, има ли някакво общоприето правило?

И още, да споделя, че децата ми или са във ваканция или са болни Simple Smile) Това е ...

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 16:07 от MariyaHris

Общи условия

Активация на акаунт