(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 19 738
  • 750
  •   4
Отговори
# 735
Аз съм "за" да махнат Beamten-статута на учителите. Според мен оттам идват повечето беди. Нямам нищо против да им увеличат заплатите (да остане професията атрактивна), но това да са недосегаеми е много, много вредно. Трябва да се упражнява някакъв контрол. Те сега реално безнаказано си правят каквото си искат. За сметка на децата. Sad

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 10:18 от Синьo

# 736
Ами ние сега сме в активна консултация с адвокати и оставам с впечатление, че изобщо проблемът не е даже и, че са беамтет, ами, че просто няма никакъв коректив и надзор. От адвокатите, с които се консултираме, такива ужасии чух, че направо ми се изправиха косите. Оценките ми се виждат вече все пак дребно нещо. Но ми разказа адвокатът днес, че някакво дете било стигнало да говори самоубийство, заради моббинг, а шулбехордето не му позволявало да смени училището. И за съжаление, съдът също не отсъдил в негова полза. При проблеми в училище само до арменския поп можеш да се обърнеш...
Иначе за оценките той каза, че винаги може да се изкара, че дори писмено всичко детето добре е направило, в час не отговорило и това е причина за оценката. Демек цойгнис е доста трудно да се промени. Изобщо за малко съксес сторита чух  при тия бератунги. Ние сега имаме среща с директората да се обясняваме, но всичките ни срещи досега са били само общи приказки, та сега ще се старая да държа линията към въпросите, които сме отишли да зададем и  ще търся строга конкретика по оценяването на детето.
Но като цяло голям произвол и липса на прозрачност царят...Има ли някой друг опит с директорка, която винаги държи да се говорят само общи приказки и накрая в протокола няма нищо от нещата, които са били обсъждани? И естествено, всеки път отказват писмена информация ...

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 19:02 от MariyaHris

# 737
Колкото и не политкоректно да звучи, нашето дете като го биеха в училище в първи клас, просто го научихме за се защитава. От началото идваха разни майки да се оплакват, че техният побойник бил с посинено око, но като изваждах фактите наяве спряха да идват. Тъжно, но това е истината. И ние не сме очаквали това, идвайки в Германия.

А за беамтетата - това че всички учители са такива е митология. Не съвпада с истината. И държавните служители не са всички беамтета.

# 738
Beamt*in е точно държавен служител. А останалите са наемни работници в обществена/държавна/градска/общинска институция. Така е и в България. Не се наричат държавни служители.

# 739
Е,  учителите са масово беамтет... Сигурно не всички, ама в грундшулето ни са такива. Не знам какво имаш предвид, Дени мени, че не били държавни служители? В България учителите не са с такъв статут, какъвто са в Германия...започвам да мисля, че е за добро ...

# 740
  • Немция
Да не се забравя, че има и другата страна на барикадата - родители, които водят учители до истерия, както се казва.
Едната класна в основното училище на малкия син беше получила временно оглушаване след стрес с родители. Нямаше я месец, не й се е случвало за първи път.

# 741
Бибит, е, ясно е, че всякакви случаи има, но дефакто механизми за контрол над професионализма и обективността на учители/училище липсват каквито и да е било. Това е за мен големият проблем. Няма ли ги тези механизми, това е заявка за произвол и е въпрос на добра воля при учителя -- някои я имат, други, обаче, не.

# 742
MariaHris,
Коментирам това:
И държавните служители не са всички беамтета.
И широката заблуда в България, че щом работиш в държавна институция, си държавен служител. Не си, нито в Германия, нито в България. Има държавни служители, на немски Beamten, и обикновени работещи. Какъв е статутът на учителите в Германия, не знам и не ме интересува.

# 743
Защо пък да е широка заблуда в България това? Учителите в България не са държавни служители, а учителите в Германия основно СА държавни служители. Професорите в Германия са държавни служители, а в България не са. Не мисля, че някой се заблуждава по темата в България.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 20:34 от MariyaHris

# 744
  • Deutschland/HE
Трябва да натрупат стаж, те в началото са и на хонорар само. Не се става толкова лесно беамте.

# 745
Не всички учители са държавни служители, но по-голямата част. И заплатите, и привилегиите се различават доста.

# 746
  • Germany
но дефакто механизми за контрол над професионализма и обективността на учители/училище липсват каквито и да е било.

Ето това е истината! Никой не ги контролира вършат ли си работата и ако да, как. Устната оценка, която често е субективна, има огромна тежест. Опиташ ли се да им кажеш нещо го играят сърдити и стресирани и си го изкрават на детето. Съвсем умишлено не искаха да преподават онлайн, щото щяха да им цъфнат безобразията и мързела.

# 747
Не разбирам как няма да разрешат на дете след мобинг да смени училището? Що за свинщина е това?
Аз имам опит с две смени на училището - първия път заради глупави изказвания на учителката на дъщеря ми като се правеше на педиатър, след което подадох оплакване в Schulamt, а втория път заради мобинг директно поисках в гимназията ѝ писмо за отписване ѝ отидох в другата гимназия вече след разговор с ректора, че ще я вземат, за да я запиша.

# 748
  • в сърцето на един мъж...
Ааа любимата ми тема, контролът над и поведението на учителите... Ей затова казвам, че като завършат децата, банкет ще дам...
Между другото от училище до училище има огромна разлика. И не само в структурата, но и в поведението на учителите. Имам поглед сега върху две различни училища. Големият има късмет, при щерката обаче се наблюдават девиации в учителския състав...

# 749
Не разбирам как няма да разрешат на дете след мобинг да смени училището? Що за свинщина е това?
Аз имам опит с две смени на училището - първия път заради глупави изказвания на учителката на дъщеря ми като се правеше на педиатър, след което подадох оплакване в Schulamt, а втория път заради мобинг директно поисках в гимназията ѝ писмо за отписване ѝ отидох в другата гимназия вече след разговор с ректора, че ще я вземат, за да я запиша.

Не знам, Вечерница, така ми каза адвокатът вчера, че трудно се сменяло училище чрез шулбехорде в нашия град, че даже в много крайни случаи е имал, в които не позволяват. Доколкото разбрах от него, така директно чрез двете училища е по-лесно. Тоест, да не се намесва бехордето, а директно. Но като крепостно селячество ми е това на мен...

Според мен, много е важно директоратът как действа. При нас е филибастър всяка среща, не говорят по темата, винаги общи приказки, отказват писмена информация, накрая един протокол, в който има две изречения и те не са по темата, която сме дискутирали. Заради това писахме и видършпрух, но само до директората, имаме сега среща, в която ще натискам да се говори по конкретната тема. След това, обаче ще трябва да пускам сигнал фо шулауфсихта, а доколкото разбирам, файда няма да има никаква.
 И ние вече клоним към  смяна, единствено не ми се иска, защото имат и двамата приятелчета, а ако местя, ще ги местя и двамата, не само баткото, за да са ми заедно. Тоест, при нас проблемът за щастие не е от мобинг от деца, което е много по-страшно, а кофти отношение от учителката и замазване от страна на директорката. Аз съм по-инертна и трудно сменям, не обичам промените и това дава отражение и на действията ми в този случай.

Общи условия

Активация на акаунт