(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 7 005
  • 275
  •   5
Отговори
# 135
Дали Г8 или Г9 пак има домашни, които трябва да се пишат след часовете в училище, т.е вкъщи след 15.30 ч.  В 10 клас при нас, дори Г9 имат часове като Г8 вече до 15.30 ч. В Gesamtschule има отделни часове за самоподготовка през седмицата, където учениците целенасочено си пишат домашните, а не учат нещо допълнително.

# 136
Девойката е в 11 клас, Г8. Натоварването тази година ще е убийствено. Почна да учи по мате от ден едно, първа класна на третия ден, тестове по мате ще има веднъж седмично. Отделно работи почасово, продължава шофьрския курс и играе в два женски отбора. Пълна лудница.

# 137
  • Немция
Мьос, донякъде тя си е избрала това натоварване, явно й харесва.
Голямото ми момче е далеч от толкова ангажименти, но той обича по-спокойно да го "дава", за добро или за лошо.

Въпреки че е с повече математика, посещава и Vertiefungskurs, засега не ми се струва голямо юркане с Г9.

# 138
Децата пробват, кое става или не в оберщуфе: Дъщеря ми Г9: 11-13 клас. 11 клас: повече предмети, но по-събрана програма. Видя, че тежи, 12 клас оптимира и разкара ненужни предмети: там вече почти всички са с различна програма, голямо натоварване, големи дупки в програмата, разочарование от учители и от определени предмети, пак премисли предметите. В 13 клас сега премахна още 1 предмет. Програмата се оптимира още повече, отказа се от определен предмет, по който мислеше да държи устна матура, сега обмисля друг за целта.

# 139
при нас начално избраните предмети не позволяват да се сменят. веднъж избираш.

# 140
При нас 2 Leistungskurse в Оберщуфе остават докрая, но другите 3 предмета се избират почти накрая за матура и затова някои предмети от Grundkurse могат да се премахват. Важното е накрая да имаш достатъчно предмети и учебни часове, за да бъдеш допуснат до матура.

# 141
Мьос, кой курс в избрала за мате - Grund или Leistung? Моят е избрал Leistung и се смее, че нямат толкова домашни, колкото в Grund. Иначе по другите предмети ги емнаха още на 2 седмица с тестове.

# 142
Leistung , както и батковците. Но всичко зависи от учителя. На нея се падна най-големия цербер, което има и добри страни. Той ги скъсва от задачи като обем и като трудност, но накрая на абитура са подготвени на макс.

# 143
Синът също има доста натоварена програма в 12 клас. За съжаление има доста дупки в програмата и ще се налага да прекарва доста часове в училище, че не живеем много близо до училището. Но няма как, все някак ще я изкара последната година. Продължава и да работи веднъж седмично, понякога ходи и на второ място, че моторът му гълта много средства. 🤣
Малката е последния випуск от Г8 (7 клас), след нея вече са Г9.

# 144
Девойката е в 11 клас, Г8. Натоварването тази година ще е убийствено. Почна да учи по мате от ден едно, първа класна на третия ден, тестове по мате ще има веднъж седмично. Отделно работи почасово, продължава шофьрския курс и играе в два женски отбора. Пълна лудница.
Една провинция, с каква огромна разлика. Моят е 12 клас. Живот и здраве напролет ще бъде абитуриент. Започнаха училище в понеделник, едва днес им раздадоха учебници. Никой за нищо не си дава зор в нашето училище и това се прехвърля и на децата. Масово не пишат домашни и сядат да учат в 10 вечерта преди класните работи. Никой ученик не работи. Вестниците ги разнасят единствено и само жени домакини. Записват шофьорски курс на по 17, но ги мързи да учат и се явяват на теория по 4-5 пъти, играейки на тото-лото. Отчайваща история. Но пък колкото и да е странно много деца от нашето градче се справят добре в университетите.

# 145
Да се преброим  с абитуриентите тази пролет: дотук аз с абитуриентка и мама-ени с абитуриент. Други?😀

# 146
  • Немция
Двама абитуриенти засега, успех на завършващите! Ще ги изпращаме дружно. Grinning

Мама-ени, едва ли всички са еднакво мързеливи или без амбиции поне Grinning, със сигурност има всякакви.
Имам по-подробна информация само за двама съученика в обкръжението на сина ми, за другите нямам ясна представа  какво правят и какво не.
Една съученичка на големия я засякохме по случайност да работи в едно айс-кафе.

Тепърва ги чака всичко в живота, ще има да се доказват, да работят...

Във випуска на големия, който е EF, онзи ден масово са отишли без домашно по математика, учителят е надал вой, имаше предупреждение и чрез имейл. Този път са ги пощадили, но следващия път щяло да има немско 6 за тези без домашно. Усеща се някаква тийн летаргия, но и от учителите зависи дали да го допуснат.
Моят ученик е бил с домашно(писа го преди лягане, че така му пасвало) Grinning, не е сгафил.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 19:31 от Бибит

# 147
  • в сърцето на един мъж...
Ох, на щерката в училището - п-семинарите дето са си ги писали, никой явно не е в това, което е искал. Имат някакви измислени, учителите им още не са им раздали учебниците, отделно класовете са разделени в една група са едните с етика, в друга са другите, пък трети са в религия, нямат ясна програма - пълен хаос...

# 148
  • Deutschland/HE
Явно това си зависи от ръководството. При нас още в края на първата седмица от ваканцията беше готова програмата за следващата уч. година. В Е-фазата няма много дупки сина ми, само в понеделник има обедна пауза, свободен 7ми час и след това 8ми и 9ти има кунст. Три пъти седмично има до 15.30 и поне два пъти си носи храна, а един път си поръчват пица, дюнер или отиват до Реве.
В 12 и 13ти клас, дъщеря ми имаше доста дупки, но имаха страхотна медиатека, където могат да седнат и да учат, да подготвят домашни, отделно имаха оборудвана кухня с кафе машина, кана за топла вода, микровълнова и хладилник само за оберщуфе. Носеше си храна в термос или си я топлеше там, слагаше едни слушалки и учеше там.

# 149
Мама-ени, едва ли всички са еднакво мързеливи или без амбиции поне Grinning, със сигурност има всякакви.
Имам по-подробна информация само за двама съученика в обкръжението на сина ми, за другите нямам ясна представа  какво правят и какво не.
Една съученичка на големия я засякохме по случайност да работи в едно айс-кафе.

Тепърва ги чака всичко в живота, ще има да се доказват, да работят...
Бибит, ние живеем в малко градче и познавам голяма част от съучениците на синът ми и семействата им. Един дол дренки са младежите с много, ама наистина много малко изключения.
А като говорим за предстоящият Абибал направо тръпки ме побиват. Присъствах на този през юли в по-късните часове. Ужасно беше. Алкохол без край и без контрол. Учителите или си бяха тръгнали, или бяха пияни. Младежите пият, падат по земята, припадат, повръщат. Няма кой да им помогне. Към 23,30 започнаха да влизат определено пълнолетни араби, нямащи нищо общо с празника. Двама младежи се сбиха. На единия яко му кървя носът. Нито има кой да ги разтърве, нито кой да помогне на пострадалият. Кошмар. Добре че полицаите, които дойдоха бяха с много респектиращ вид и поведение.

Общи условия

Активация на акаунт