(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 6 540
  • 262
  •   4
Отговори
# 240
  • Немция
Пращат Lebenslauf(обикновено онлайн), но не им препоръчваха да слагат снимка, тоест без фото.
Би трябвало в училището да им го обяснят.
Подготвяха ги за това, дори имаха класно по немски с писане на Lebenslauf, ако не се бъркам..

За двуседмичните стажове от училището ги бяха предупредили, че ако някой случайно остане без стажантско място, в някоя ферма или в местната касапница все ще има свободни места..Laughing
Не е задължително мястото да е супер фирма, съученик на големия кара практика в супермаркет, стига да иска там.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 18:13 от Бибит

# 241
Рейна,
В училище ще ги научат, кое как се пише и какво се изисква, дори в 8 клас. Моят син понеже нищо не го влече освен футбол, се мота с практиката и накрая просто влезе в Дайхман на пешеходна зона и на място си уреди практика миналата година, беше 8 клас. Не му хареса. Сега пак трябва да търси за юни 2026. Още се ослушва и ми разправя, че има време.

# 242
По немски вече са подхванали темата за кандидатстването и ще упражняват каквото трябва там. При нас ще е през февруари практиката. Т.е. вече няма време?

Защо да няма снимка? Заради името достатъчно могат да те дискриминират. Поне да те видят колко си 'Убав и да те вземат. Grin Ако трябва наистина да е безпристрастно, не трябва нито снимка да има, нито име или пол да пишеш.

# 243
Синьо 😆
Ами айде да ги учат. От училище искат след есенната ваканция да имат обратна връзка кой какво е намерил. Явно ваканцията това ще е заниманието. Моето лети в облаците, щял да ходи в авиокомпания и за един ден да лети до някъде си в кокпита задължително.
Щом обаче искат да знаят кой какво има/няма като опция значи и осигуряват ако нищо не се намери.

# 244
  • Deutschland/HE
Рейна,
при нас ги учиха в часовете по немски да правят Лебенслауф. Сега януари е вторият им практикум. Синът ми си хареса някакво ателие за тунинг на автомобили или нещо такова. Прати си нещата, получи отговор, отиде да се срещне с тях и да им даде документите, които те трябва да попълнят.
Първият път го беше срам да търси и по линия на най-лесното отиде при треньора си по волейбол, който има велоателие. Беше много доволен.

# 245
  • Немция
Синьо, мое предположение е, че за 2 седмици стаж не искат учениците да ги ангажират с Bewerbungsfotos, все пак е допълнителен разход.

Рейна, да,  всеки е задължен да прави стаж и няма да остане без нищо-възможности има навсякъде, учител те посещава на практиката, после пишат дълъг реферат за стажа и той се оценява от същия учител, част от учебния план е.

И големият ми син мечтае да лети, да става пилот и макар да не се развие в бъдеще в тази област, покрай тази мечта развива допълнителни интереси, трупа знания и накрая може нещо друго да изскочи.
Момчета са- влекат ги коли, влакове, кораби, самолети. Smirk Едно време конете са били на особена почит, сега машинариите ги вдъхновяват.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 21:40 от Бибит

# 246
Рейна, да,  всеки е задължен да прави стаж и няма да остане без нищо-възможности има навсякъде, учител те посещава на практиката, после пишат дълъг реферат за стажа и той се оценява от същия учител, част от учебния план е....
https://www.lufthansa-technik.com/en   ?
или направо в Тулуза Simple Smile

# 247
И големият ми син мечтае да лети, да става пилот и макар да не се развие в бъдеще в тази област, покрай тази мечта развива допълнителни интереси, трупа знания и накрая може нещо друго да изскочи.
Абсолютно. Толкова е фит с познанията си по самолети, влакове, коли..дано нещо остане от толкова фиксиране в превозни средства. Ако може обаче да не става шофьор 😆

# 248
И ние сме така. Баткото е вманиачен от съвсем малък в превозни средства и сега вече в построяването им.  Ние страдаме тихо, защото се надявахме на нещо по-теоретично, но помагаме с каквото можем, защото и по-зле може да е.  Малкият иска да става детектив засега, но това е под влияние на драй фрагецайхен книгите, които четат с баткото. Купих им някакъв сет за смъкване на пръстови отпечатъци строим всякакви лего неща и ходим по музеи с инженерна насоченост. 
Иначе, ако сме тук за техния 9ти 10ти клас, ще гледам да имат стаж в нещо, което ги интересува. Макар, че имам един познат, който беше работил в банка дълги години и беше изпаднал в тежка депресия от работата там и точно някакви ферми го бяха спасили -- работата във  ферма е тежка, но облагородява душата, но той си е от такова семейство. После намерил химията, сменил попрището и се спаси Simple Smile Та и фермата си има своя чар, стига само да не трябва да колиш нещо животни...

# 249
  • Немция
Фермата хич не е за подценяване. Физически труд, контакт с животни, природа около теб, наистина може да действа терапевтично..
Около нас са пръснати немалко традиционни фамилии с ферми- занимават се с няколко дейности едновременно, за да е лукративно.
Добре изглеждат, но няма събота, няма неделя, винаги си на педала.

Рейна, единият син на наше приятелско семейство беше встрастен в идеята за пилот. На 14 започна да се обучава да кара безмоторен самолет, имаш право на тази възраст да се рееш из небесата Grin, с придружител.
Така се завъртяха нещата, че не стигна до класическа пилотска кариера, стана строителен инженер. Само че това не му е достатъчно удовлетворяващо, работи Teilzeit по специалността си , а през останалото време пак лети с малки моторни самолети, снима обекти отгоре по поръчка на фирми, взе си лиценз за учител на малки самолети, това е нещото, което го изпълва.
В Германия има и доста летища за малки самолети с активна летищна дейност.

# 250
Да, и той ми е разказвал, че във фермата трябва от зори до мрак да се не подвиваш крак, за да направиш евентуално някаква печалба. Много е тежко физически.

Да, много такива летища има навсякъде и има и хоби летци много. И при нас на Бодензе имаше такива и при родителите на мъжа ми също има такова летище.
Готина професия е пилот, дори и  на малки самолети може би е по-интересно, според мен. Всеки човек трябва да си следва страстта. Ама дори да си смени вкусовете, не трябва да се страхува да сменя попрището.

Момичета, аз нещо не мога да вникна във ферайните за спорт. В Хамбург има ферайни, които са на страшно високо ниво, наистина страхотни, но не знам как да внедря децата там. Питам разпитвам, не разбирам обясненията. Примерно плуване. Баткото ми е доста приличен, искам сега да тръгне най-после на ферайн, за да си развие стиловете и да тренира сериозно. Еми не знам казват ми, че трябва лайстунг, а как да го придобие този лайстунг като няма курсове, на които да ходи?
И в школите по футбол пак не мога да се ориентирам. От миналата година седим по някакви уейтинглистове...има точно до нас супер школа по лека атлетика, страхотно плуване, всякакви неща...засега тренираме карате и ходим на курсове по плуване,  но не към ферайна с плуването, защото там винаги са аусгебухт, но веднъж седмично. Детето вече ще става на 8 и сякаш нищо не тренираме сериозно.
В предишното ми градче беше по-ясна пътеката, по която си приет във ферайна по плуване, например. Та се тревожа, че губим време.
И по английски нищо сериозно не мога да намеря, което да е поне 2-3 пъти седмично. Ясно ми е само с музиката, но за спортове, езици, кръжоци някакви не ми става ясно, а времето лети и по-късно е много по-трудно. Малкият сега ще го записвам на курс, за него е ок, защото е на 5 и ще се учи тепърва за бронз да е стабилен, но баткото как да го внедря да тренира сериозно, не ми става ясно. Ще ми се един класически и един отборен спорт да запишем, но явно е много трудно да намериш място за популярните спортове.
И да кажа за моята сага с кауциона...сега щял да пише адвокатът последно писмо със заплаха от съд и след това трябвало да се съдим, ама той не можел, трябва ни външен адвокат, който не работи директно за тази организация, ма не било сигурно, че застраховката щяла да ни покрие да се съдим Simple Smile)) Егати и застраховката. Та съм казала на мъжа си, ако застраховката не покрива съдебното дело, да се готви той да го води, защото той избра застраховката. Общо взето не съм очарована и много се изнервям, защото всичко струва пари, а нищо не носи пари Simple Smile) . Самото членство в този ферайн накрая ще ни излезе колкото кауциона, а много мижава работа върши засега. Мъжът ми твърди, че хазаинът имал достъп до тези пари, въпреки, че от законова гледна точка, нямал право да ги пипа. Та мъжът ми да почва да чете, защото ще ходи да се прави на адвокат. А ако не ни покрият адвоката, ще излизам от ферайна. Сега имало две седмици срок, в който ония да плати. Изобщо не виждам как ще плати.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 09:42 от MariyaHris

# 251
  • Немция
Мария, успех със съденето, не разбирам, звучи сложно и без гаранция за върнати пари.

Не знам как смятате да съчетавате всички занимания, които плануваш за децата ви. Hushed
В големия град явно е трудно да влезеш в отбор с интензивни тренировки, при нас сякаш не е толкова сложно. Вярно, за един футболен отбор има чакащи, но не е толкова дълго чакането.
Единият ни тенис-клуб е с деца, които играят без големи амбиции, има и такива с Leistung,  не е проблем да се запишеш в клуба.
Ходи лично и разпитвай как функционират нещата.

Бих се концентрирала над спорта.
Ако тренират интензивно, това е поне 3 пъти седмично. Отделно турнирите, в които се участва.
Като добавим и другия спорт, който е за хоби, но и там е възможно да има състезания...
Не знам кога смятате да посещавате другите активности, звучи ми адски много за едно дете.
Не знам за какъв език иде дума, английският в горните класове в гимназията е на доста добро ниво- и писмено, и говоримо. Правят се и Leistung - курсове при желание в Oberstufe.

# 252
Е, то децата ми ходят на музика сериозно от малки и сега искаме някакви спортове. Вече ако тръгнат сериозно на ферайн да спортуват 3-4 пъти седмично е ясно,че няма да са 5 спорта, а ще е един сериозен и да кажем един еднократно или нещо такова.

Английски бих предпочела да почнат от по-малки, за да го научат добре, а и уж с мутершпрахлери учители за да нямат сериозен акцент. Честно, не знам как го учат в гимназиите, но не съм впечатлена от английския на колегите си в Германия с типичните им "ви вил мийт ъс тумороу" и тежкия немски акцент. Масово се разчупват да го говорят, когато почнат работа в международна среда...което е и нормално де.
Имала съм колеги и преподаватели с чудесен английски, но до един са живяли дългосрочно в САЩ. Много от другите са си точно "уот ар ю синкинг абаут".
Не ги знам и защо не могат да казват буквата в, даже синът ми, който все пак е българоговорящ и съвсем спокойно казва в като ваза и тн, казва уайълин, а не вайълин. Не ги знам защо го правят...  За мен, ако се чака до гимназия е много късно, те тогава ще трябва да учат втория.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:39 от MariyaHris

# 253
Имам чувството, че децата на вас ви пречат и искате да ги пратите някъде по цял ден, та да не се мотаят в краката ви. То музикален инструмент, то спорт 3-4 пъти + още един спорт, английски, само на танци и рисуване не сте ги записали.
Leistungssport са с изпити, гледат ги при нас 3-4 клас в училище и в обикновения спортен клуб и ако имат данни, им пращат покана за изпит за Leistungssport. Ако видят, че детето има данни го взимат за Leistungssport, ако не, си продължава спорта непрофесионално.

# 254
...Не ги знам и защо не могат да казват буквата в, даже синът ми, който все пак е българоговорящ и съвсем спокойно казва в като ваза и тн, казва уайълин, а не вайълин. Не ги знам защо го правят...  За мен, ако се чака до гимназия е много късно, те тогава ще трябва да учат втория.
Може би така го чуват. Или са го чули някъде. Поговори с околните как според тях вие произнасяте думата и провери учители или приятели да не я произнася някой така.

Общи условия

Активация на акаунт