(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 818
  • 589
  •   1
Отговори
# 375
Супер идея, бела чао!

# 376
Който е с АБКМ (алергия към млечния белтък), алергизира и към козе мляко.
Голямото ми дете имаше силна алергия към млечни, затова знам от личен опит, за съжаление.
Първото кисело мляко, което бях взела за проба, когато беше на 10 месеца, беше козе кисело мляко, защото и аз бях чела как било нискоалергенно.
(Имах едно наум покрай едни кожни обриви, докато като му давах за кратък период АМ като малко бебе.)
Опита една лъжичка от козето кисело мляко и се обрина около устата за секунди.

Козето кисело мляко, което взех тогава, беше от био магазин(Reformhaus).

Какво му е на Нетто, има си продукти за всеки вкус..

Израсна ли го или все същото?

# 377
Моят не е имал чак алергия, или ако е имал, е била лека, защото си беше кърмен, а после и с нормална формула го храних. Но е факт, че имаше дерматитна кожа и все ме плашеха, че ще бъдат и двамата с алергии, астми и тн и не смеех нищо от крава, глутен избягвах доста време с тях. Баща им е с много алергии, той е с много светъл фенотип и за мен тези неща са свързани. А, баткото имаше и алергична реакция към ужилване от пчела...
Нашето Нето не е хубаво, Бибит. То е много малко и продава евтино, но всичко е кофти качество. Зеленчуците често са с мухъл или гният...Примерно, купя боровинки/ягоди и половината кутия с видим мухъл. Не смея да купувам пакетирани неща. Козе мляко нямат със сигурност.

# 378
  • Немция
Gigato2,  до 5-тата година го израсна, което е сравнително късно, 90% го израстват до 3-та година.
Но му остана нежелание да се храни с млечни продукти, все пак за него години наред беше вид "отрова".
Правихме миналата година тестове за алергии по друг повод, там черно на бяло излезе, че няма проблем повече с животинския белтък.

Мария, при малкия син също имаше дерматитна кожа по лицето на 6 месеца, което обаче изчезна до първата годинка. При него тестовете показаха лека реакция към кокоши белтък, правих превантивно кожни тестове покрай АБКМ при брат му.
Но го израсна и това.
Виж, впоследствие при малкия на около 10 години се появиха куп други алергии(котки, прах, полени), генетично е, от страната на мъжа ми се срещат алергични проблеми, включително с животинския белтък.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 12:02 от Бибит

# 379
И моето детенце има същата реакция при какъвто и да е вид кисело мляко/йогурт, сметана, сирене т.н. За сега изчакваме казаха ми поне до първата година, но за сега да не планирам даването на млечни 1 година напред. Не сме ходили на алерголог. Чудя се дали да го заведа.

И моят съпруг е алергичен, баща му също (не съм мляко, но към други неща) и не изключвам да е наследствено.

# 380
  • Немция
Може да отидете и при педиатър, детските лекари правят също тестове за алергии, при малките деца се доказва с кожен тест.

Дано бързо се израсне проблемът, че е много ограничаващо при хранене.

# 381
Аз си мисля, че е хубаво да се отиде на алерголог, защото понякога дори тестът да не покаже сензитивност, ако има симптоматика, алергологът ще я отчете. Генетично е, но аз навремето четох, че при децата, които са изложени на "мръсотия", животни, кал и тн., има шанс да не се отключат алергии/автоимунни.
Бях чела, че северните нации генетично са с по-активна имунна система, заради живота в студени условия и трябва да й се дава с какво да се бори. С това си обяснявам и по-лежерното отношение на немските майки към калта и бактериите. Та и моите много съм им давала навсякъде да се цапат и пипат още от малки, само съжалявам, че нямаме куче...с това пътуване няма как.

За съжаление, при мъжа ми всичко се отключи късно, та няма гаранция ...а определено при него вина в прекалена хигиена не може да се търси...

# 382
Синьо и аз така събирам. Сега имам 3 кг круши и 3 ябълки да не казвам колко изоставих, защото не мога всичко да затворя. Но аз много ползвам.

# 383
Алергиите се лекуват. Не са доживотна присъда.

Повечко мърсотия (естествена, де, не градска) = по-богат микробиом = добра имунна система. Обмяната на бактерии в градски детски градини обаче не била ОК, преобладавали кофти бактерии. По-добре било да се обменят бактерии със здрави индивиди (здрави в смисъл на хора с разнообразен микробиом).

Тези драскащите тестове за алергии можели да предизвикат такава. Особено тези алергени, с които човек обикновено не се сблъсква по този начин (чрез раничка на кожата).

Утре ще ходим за кестени. Дано да са останали някакви. Две поредни съботи не успяхме да отидем. Sad

Да докладвам, че и при моето Ковид мина точно за 4 дни, явно актуалният вариант е такъв. Един ден по-висока температура, леко дращене на гърлото сутрин и вечер и главоболие, това бяха симптомите. Нищо алопатично не е пил, само с добавки го понатъпках, че вирусите изчерпват витамини/минерали/микроелементи. С баща му не се заразихме (пак!, и първия път не прихванахме от детето).

И Нето-то до нас е пълна скръб. Явно управителят е кофти.

Козе мляко купувам от био магазините. Има няколко вида кисело, и прясно, и какви ли не сирена. Ние крави продукти почти не ядем у нас, овчи и кози са ни много по-вкусни.

# 384
  • Немция
Педиатърът също ще вземе под внимание оплакванията на детето.
Освен това някои педиатри имат подспециалност алергология.
Между другото и УНГ правят тестове за алергия.
Споменавам го, защото чакане за час при тесен специалист може да трае доста.

Мария, на теория е така- паралелен живот в едно с природа и животни. Ако от новородено детето израсте с котка, ще десензибилизира от ранна детска възраст.
Но ето, малкият от 10 години имаше спорадичен контакт с котките на леля си, докато към десетата година изведнъж алергията му към животинките избухна с пълна сила.
Децата ми са израснали доста навън, сред природа, не съм маниак на тема чистота, но това не попречи да се отключат алергии.
И аз, и мъжът ми сме расли в къщи с дворове, имали сме контакт със земя, с естествена мръсотия, с цъфтежи, с домашни животни...
Така че на теория е едно, на практика друго. Той и неговите роднини са склонни към алергии, аз и моите не.
Може би няколко поколения трябва да минат в съзвучие с природата.Smile

Синьо, когато са мънички, не нанасят всички възможни алергени, а тези, за които има подозрения.
Остана майка с дете с алергии да си мисли и за това сега- как лекото драсване по кожата можело нещо си да активира.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 22:08 от Бибит

# 385
  • в сърцето на един мъж...
Е те да не ти съдират кожата с тия тестове, те леко те надраскват. Ако има алергия, ще се появи някакъв резултат, ако няма - няма да се появи. Алергиите се влияят също и от пубертет, могат да се променят, да се израстат и т.н. Няма нужда да стресираме новите майки с такива обяснения.

# 386
Да, още повече, че на моя близка излекуваха детето от много тежка алергия ягоди/фъстъци с имунотерапии. Иначе е ясно, че на теория е едно, на практика всеки всичко може да отключи и то не само на детска възраст. Но аз въпреки това ще взема да взема козе мляко, че отдавна не сме яли Simple Smile) Мъжът ми е мноого здрав човек, нищо, че е с алергии, между другото. Майка ми, която е най-здравият човек, когото изобщо познавам и е расла много диво, отключи някакви алергии към полени и морски дарове около ковида...после сякаш се подтисна. Но на тестовете нищо не й излизаше, нищо, че се й се надуваше и зачервяваше лицето и алергологът беше казал, че със сигурност има алергия, просто е по-лека.
При нас от днес почна ваканция, през която баткото ми става на 8 годинки Heart.

# 387
Каква е тази имунотерапия за ягоди, тоест кой препарат?
Иначе и аз се притеснявах от надраскването, правихме миналата година. Обясниха ми, че тялото вече се е срещало с алергените, не е нещо ново.
Бибит вие влезнахте ли в програмата за асматици? Предлагат ми я настоятелно, но аз не искам.

# 388
Като дете имах  алергии към каквото се сетите - ягоди, домашен прах, млечни продукти.
Помня, че в 7-ми клас бяхме на бригада, трябваше да плевим полета от слънчоглед, в които има синап. Скубехме синапа, а той един такъв, боцкащ. Аз бях единствената от трите класа/бяхме тогава повече от 30 деца в клас/ която получи алергия и останах у дома да се лекувам. Случвало се  е и в кожно отделение да ме лекуват.
Правиха ми разни изследвания, пих и мазах алергозани и не помня още какво, но някак, май от самосебе си след пубертета, проблемите ми изчезнаха.
Гледам, по-нагоре обсъждате козе мляко. Да ме извинят почитателите му, но това, ако ще от глад да умирам, няма да го лизна - миризмата им е непоносима за мен.  Не признавам друго мляко и сирене, освен кравето.
Как ми се иска да събирам кестени и аз, много ги обичаме у дома! Не знам покрай наше село къде ли може да има, трябва да проверя.

# 389
При моят алерголог не драскат, а дупчат кожата с тънка игла и отгоре капят разтворите. Около 25 вида алергии изследват  там. При мен започна да излиза алергия към кучета и котки след гостуване при приятели, които събират бездомни кучета и котки, и ги отглеждат в селска къща.

П.п.Пипи, аз като дете имах магарешка кашлица и ми дадоха да пия мляко от магаре. Не помня вкусът му, но е факт че оздравях. Ама то преди това мляко ме тъпчеха със всякакви гнусотии, (например издълбана бяла ряпа, напълнена с мед), та млякото не съм го отразила изобщо.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 21:50 от мама-ени

Общи условия

Активация на акаунт