(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 809
  • 589
  •   2
Отговори
# 405
Moni, ако се сетя къде съм го чела... Simple Smile

Моята баба имаше рядка алергия към месо от бозайници. Alpha-Gal-Syndrom се викало, преди време се бях сетила нещо и потърсих информация. Предизвиквала се от ухапване от кърлежи. Rolling Eyes

Аз много време (години) не си бях променила името с новото изписване в банката. Никога не е имало никакъв проблем. Сега пак ми е грешно там, не са ми махнали презимето, но ще им кажа някой друг път.

# 406
Благодаря на всички включили се по темата с алергиите 🤗❤️

# 407
Рейна, с инжекции или с хапчета правите десензибилизация?
С хапчета.

# 408
Доколкото разбирам се касае за нова регулация имената да съвпадат при преводи.  https://www.sueddeutsche.de/meinung/banken-ueberweisungen-eu-kom … 5788?reduced=true. Уж да не става грешка, обаче ибан и без това е подсигурен, защото последните 3 цифри за проверка. Също и никой не може да предостврати грешката да пратиш неточна сума .   
Доколкото разбирам не е съвсем да не можеш да преведеш, ами получаваш съобщение , че имената не съвпадат.
Също доколкото разбирам има опция да зададеш няколко свободно избрани псевдонима и да ги ползваш при превода.
Според мен улесняват авт. проверки и проследяване на парите, а не потребителите.

Само не разбрах какво общо има с ученето на децата, дипломите, гимназиите и унитата?

# 409
Доколкото разбирам се касае за нова регулация имената да съвпадат при преводи.  https://www.sueddeutsche.de/meinung/banken-ueberweisungen-eu-kommentar-li.3325788?reduced=true. Уж да не става грешка, обаче ибан и без това е подсигурен, защото последните 3 цифри за проверка. Също и никой не може да предостврати грешката да пратиш неточна сума .  
Доколкото разбирам не е съвсем да не можеш да преведеш, ами получаваш съобщение , че имената не съвпадат.
Също доколкото разбирам има опция да зададеш няколко свободно избрани псевдонима и да ги ползваш при превода.
Според мен улесняват авт. проверки и проследяване на парите, а не потребителите.

Само не разбрах какво общо има с ученето на децата, дипломите, гимназиите и унитата?
Парите можеш да си ги преведеш. Просто банката ти казва, че в случай на грешка те не носят отговорност. Те и преди не носеха. На мен само веднъж ми излезе “предложение” дали имам предвид еди си кого. В останалите случаи ми казва, че името не е prüfbar.
Както написах “Покрай новите проверки при банков превод за съвпадение на имената и банковата сметка се заговорихме с приятелка та стигнахме до изписването на имената в дипломата за завършване. … Според приятелката ми, на тях са им казали, че имената трябва да са така както са по паспорт, защото после детето може да има проблеми при кандидатстване в университет.” Кое точно не се разбира?

# 410
Не се разбра защо да има проблеми в университета и дали приятелката е обяснила защо. След като с тези имена е било регистрирано в общината, получило място в основното по жилищтна регистация, минава на детски лекар и бележките от лекар важат в училището, прието е в гимназия и сега точно пък в унивесритета да има проблеми ?
Не разбирам по каква логика ?  Но ти си направи разбира се както ще се чувстваш сигурна. Питаш, поставяш за обсъждане , обсъждаме ... само не е нужно се сърдим . На мен лично подобно нещо не би ме накарало да се разтичам без някой да ми го поиска изрично и без това имам достатъчно неща за правене. А нали това попита ?  И това ми е по темата.
Ако на някой му се пише за кестени, круши, ябълки и орехи може да драсне. По-безконфликтно ми се вижда.

# 411
По принцип ако един човек има три имена е редно на важни документи да се изписва с трите имена.
Аз едно време съм се писала в банката и в други институции с две имена и обмислям да го променя. По паспорт съм с три.

# 412
По принцип ако един човек има три имена е редно на важни документи да се изписва с трите имена.
Аз едно време съм се писала в банката и в други институции с две имена и обмислям да го променя. По паспорт съм с три.
И аз така - с две имена в банката и като открихме сметка на детето ме питаха защо мъжът ми бил с три, а аз с две.
Истината е, че на всеки формуляр пише фамилия, име и аз изобщо не се сещам, че на важните места трябва да са трите имена.
Детето е регистрирано в общината с три имена, но навсякъде и ние и тя се пишем с две, даже на здравната карта е с двете.
Когато са малки не помня да сме представяли паспорти в училището, но един ден в университета ще имат документ за самоличност и тогава може да има несъвпадение на имената по документ и тези в свидетелството. Аз ще си попитам в секретарията. Вие например как сте на здравните карти, с две или с три?
Сега погледнах, че идентификационните номера, понеже идват автоматично след адресна регистрация са с три, но на пенсионните номера са две. Това за пенсионното например е много важно.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 21:44 от Di Soleil

# 413
И аз ще си уеднаквя имената навсякъде лека-полека. Стига и служителите да са в час, де, 'щото тази в банката хем ми снима личната карта, хем написа там какво-що и хоп - пак презиме на новата карта.

Аз се чудя хората тук с многото лични имена дали винаги и навсякъде ги изписват всичките.

# 414
И аз ще си уеднаквя имената навсякъде лека-полека. Стига и служителите да са в час, де, 'щото тази в банката хем ми снима личната карта, хем написа там какво-що и хоп - пак презиме на новата карта.

Аз се чудя хората тук с многото лични имена дали винаги и навсякъде ги изписват всичките.
Ще уеднаквявам и аз. Ще вземат да измислят нещо после и на стари години хич няма да ми се занимава.
Аз го водих този разговор с възрастна колежка преди време, защото и тук има хора, които имат нещо като презиме. Не е второ лично, а на времето са слагали такава презиме на загинал във войната роднина. Та тя ми каза, че не го пишат, но го има в документите им. Имам колега с двойно име и той си го изписва. За хората д много имена не знам как е. На детето съученичка имаш три лични имена, което го научихме чак като видяхме един лексикон.

# 415
Доживях да го видя и в Немция, ако и да е малко преди третото ми чеденце да приключи с гимназиалните неволи. От тази година в нашата гимназия въведоха електронен дневник. Поетапно щяло да се случва в училищата в цялата провинция. Леко е постна платформата, сякаш, но е някакво начало. Отсъствия, програмата на класа, промени на часове, някакви общи съобщения и забележки. Оценки - тц. Повече - като дойде време за внуците, може би. Close

# 416
Ооо ние сме от години с дигитален дневник 😳
Промяна в разписанието, домашните, отсъствията, съобщения. Оценки и при нас няма.

# 417
  • Germany
И при нас има дигитален дневник, още от 5 клас. Без оценки. Също и електронно табло за учениците, на което сутрин си проверяват на телефона дали има отсъстващи учители, заместване, разместване.

# 418
  • Deutschland/HE
Мога да ги похваля нашето училище. Електронен дневник още от 2019 и непрекъснато допълват функционалности. Част от учителите вписват оценките от класните, но задължително се вписват цвишен нотен (това към 31.10 и към 30.04) и годишните оценки. Там пиша за извиняване на отсъствия, виждам закъснения или липса от час (пупу нямало е до сега). От миналата година има отделни профили за децата и за родителите, за да те злоупотребяват с извиненията. Вписват всички домашни, както и още в началота на срока се вписват всички класна.

П.С. Тази година още на 15ти юли имаха новата учебна програма.

# 419
За хвалба си е. Браво!

Общи условия

Активация на акаунт