Краят на бакшишите

• 24 347
  • 627
  •   1
Отговори
# 255
Хотелът е 5 звезди и се предполага,.че поне боклука ще изхвърлят и тоалетна хартия ще слагат. Поне така си мисля. Но най-вероятно и в 2 звезди биха изхвърлили кофичките
Даже всеки ден трябва да е смяната, но явно отдавна никой не следи за стандартите.

# 256
Ако искаш по-специални грижи има частни болници, избор на екип и т н

По същата логика, ако искаш по-специално отношение от сервитьор, има скъпи и реномирани ресторанти, където обслужването е на високо ниво. Simple Smile

# 257
  • Mediterraneo
Понеже работя като барман, бакшишите ми топлят сърцето. Слава богу, че не работя в България, де.
Работя в хотел от голяма верига. Бакшишите в нашия департамент се делят само между нас, само ние работим директно с пари. Предполагам камериерките събират каквото има оставено по стаите.
Всички вземаме заплати, разбира се, сакън да разчитаме само на бакшиши! Работя в Мека- та на английския туризъм в Испания. По баровете се въртят хиляди евра бакишиши на месец. Моите са скромни в сравнение, вземам 300-500 на месец. О, необлагаеми са, да не си помисли някой, че декларирам тези доходи!
И за да ви стана съвсем неприятна- намирам даването на "бакшиш" на лекар/ учител за нищо повече от подкуп! Доставчик/ сервитьор/ таксиметраджия- така е прието отдавна, така правя и аз, винаги давам нещо над сметката. Но никога през живота си не съм давала и няма да дам "бакшиш" на лекар. То няма и такова понятие.

# 258
Така е. Мисля си, може би понеже е "общоприето" да се оставя бакшиш, част от хората го правят именно поради тази причина - да бъдат и те като другите, за да не им лепят разни етикети.
Абсолютно съм съгласна. Типично за много хора е да се изтъкват, да не би случайно хората да кажат, че са стиснати и за да не им лепят етикети и да ги обсъждат след това.
Интересно ми е само, че някои от тези хора биха оставили бакшиш на сервитьора например, а на психотерапевта, който работи с детето им-не, на лекаря от спешен център, който им е оказал първа помощ-не..и тн примери много. Интересни приоритети....

# 259
  • Другата България
Интересно как ти е “интересно“ нещо, което всъщност е извадено от контекста - няма как да познаваш всички хора, които биха оставили бакшиш на сервитьор.
А даването на пари на лекар не е бакшиш, а рушвет.
Огромна разлика има.
И на мен са ми интересни приоритетите на “някои хора“, когато става въпрос за неща, които аз не бих направила, но не бих ги коментирала и обсъждала, защото изобщо не е моя работа.

# 260
  • Mediterraneo
Всъщност в Блъгария лекарите вземат съвсем легално бакшиш от пациентите с тази потребителска такса, която им плащате. Всички са доволни, смятам.

# 261
  • София /Абсурдистан
Потребителска такса има само при джипитата в размер на 2.90лв / страшни пари/, тя е утвърдена законово. Такава такса се заплаща и при болничен престой - 5.80 лв дневно, също е утвърдена законно и се плаща на касата на болницата.

# 262
  • Mediterraneo
Именно, съвсем законно утвърден бакшиш. Може да не си доволен от услугата, но оставяш бакшиш задължително. За разлика от другите споменати професии, където, ако не съм доволна, не оставям нищо и всичко е по желание.

# 263
Като не си доволен, не даваш 2,90 на джипито.

# 264
Изненадвате ме, че потребителска такса има само при личния лекар. При всички специалисти, при които съм ходила някога е имало потребителска такса, независимо от наличието на направление - между 2,90 и 150 лв. Дано не ви се налага да посещавате тези, които са в горната граница, единици са тези, които надживяват няколко прегледа.

# 265
  • Варна
Ако искаш по-специални грижи има частни болници, избор на екип и т н

По същата логика, ако искаш по-специално отношение от сервитьор, има скъпи и реномирани ресторанти, където обслужването е на високо ниво. Simple Smile
С тази разлика, че в ресторант с Мишелин и салата от 200 евро без бакшиш ще ти бъде сервирана и ще си отбслужен на високо ниво и без бакшиш, ако не ти се дава .Но ако не кихнеш под масата на въпросен хирург, той няма да те оперира даже и в добра болница, а този който е на смяна че даже и с дни ще чакаш, независимо от годините плащани здравни осигуровки.
За полицаите и рушветите пък изобщо няма да го коментирам..

# 266
С типовете/ бакшишите всъщност биват подпомагани работодателите/капиталисти/чорбаджии. Които не плащат достатъчно за работата на наемния персонал, казвайки - Е, пък вие от бакшиши си наваксвате.
Тоест давайки бакшиш, вие давате пари на богатите.
Ето защо на ресторант в щатите и Канада не ходя. Не виждам защо за някакви отвратителни манджи, най-често мазни хамбургери, гадни пици и ужасни спагети, аз трябва да наливам в банковата сметка на собственика, който даже не е там за да ме обслужи. Малко ми е жал за работещите, но проблема с ниските заплати си е техен. Сектора е за неучили, некадърни, мързеливи, които знаят, че нямат уменията и способностите, които да им позволят да си намерят по-добре оценена работа.
Връщаме се на извечния въпрос на бгмамата Simple Smile Wink. Защо не е оценена?
Ценно е това, което е рядко. За мен приготвянето на храна, готвенето, не е ценно умение. Всеки го може. Готвачите разчитат на мързела на хората. Същото е и с камериерките. Даже когато съм на хотел, сутрин си оправям леглото. Винаги си нося една моя хавлия.
Oтделно, нощувките, които съм запомнил не са тези по 5-звездни хотели, а тези в заслоните Кончето, БАК, Страшното (зимата) или високопланинските заслони по Алпите и Татрите.
Няма чаршафи, хавлии, шведска маса. Само внимаваш да не взимаш сняг за чая от същата страна на вратата, от която пикаеш Wink

Скрит текст:
Заслон-бивак Муссо, на 3700м, под Гран Комбен. Два пъти съм нощувал в него, но само едната снимка е моя.

На лекари никога не съм и не бих давал пари. Те са прекалено добре платени от правителството, на което аз плащам огромни данъци и елементарната им работа (която са некадърни да свършат) е да ме лекуват.
Същото и с адвокати. Каква справедливост е тая, за която трябва да си плащаш? Българска. Който плаща повече, той е прав, "справедливостта" е за него.
Плащам на зъболекари, но само ако са изцяло частни. Тоест от работата им зависят приходите, а не отново от данъците, които плащам.

# 267
  • По света и у нас
И аз не ходя на ресторанти вече, само ако ме домързи - храната в "нормалните" ресторанти е ужас а в "хубавите" е доста посредствена. (в Америка това).

Относно незабравимите нощувки - последното запомнящо се пребиваване беше в един купол в горичка в двора на една вещица която си отглеждаше вълк и имаше пирамида в хола си. Ваканцията не беше никак евтина, но ни прибрах вкъщи след първата вечер, тъй като не желаех да прекараме втора безсънна нощ чакайки да бъдем опечени  и изядени от бабата.

Преспочитам си чист и хубав хотел с човек на регистрацията 24/7.

# 268
  • Down south
В хотел с рейтинг 5 звезди не сменят кърпи и чаршафи с дни?
Кажете, че се шегувате.
В такъв клас хотели, бакшиш или не, обслужването трябва да е много високо ниво.
Следващата история с вещицата и всичко останало е в същата графа.

ПП  Понякога се чудя, дали някои съфорумки са реални човечки или разклонения, "живеещи" в различни държави/планети Close

# 269
  • София
Винаги съм се чудила като някой смята, че лекарите са там, само за да ги ограбят или убият, защо ходят на доктор. А и работата им била елементарна, щом е така всеки може да я свърши и вие включително. Спестите си парите, спестите си мъките, не ходете при тези жестоки обирджии.

Но не искам да отклонявам темата. Чудно ми е защо в Япония бакшишите се считат за обида. Там хората от сферата на услугите по-добре ли са платени.

Общи условия

Активация на акаунт