Краят на бакшишите

• 24 373
  • 627
  •   1
Отговори
# 270
Потребителска такса има само при джипитата в размер на 2.90лв / страшни пари/, тя е утвърдена законово. Такава такса се заплаща и при болничен престой - 5.80 лв дневно, също е утвърдена законно и се плаща на касата на болницата.

А избор на екип какво е? Даже и фактура ще ти дадат за предварителния подкуп, рушвет или бакшиш и то сериозен, не 3-5лв

# 271
Какво общо имат цените на услуги с доброволен бакшиш?

# 272
Какво общо имат цените на услуги с доброволен бакшиш?

Нищо, важното е обаче да се пишат глупости

# 273
Потребителска такса има само при джипитата в размер на 2.90лв / страшни пари/, тя е утвърдена законово. Такава такса се заплаща и при болничен престой - 5.80 лв дневно, също е утвърдена законно и се плаща на касата на болницата.

А избор на екип какво е? Даже и фактура ще ти дадат за предварителния подкуп, рушвет или бакшиш и то сериозен, не 3-5лв
За избор на екип не винаги дават фактура, за платна и накрайници на някаква техника никога.

# 274

За избор на екип не винаги дават фактура, за платна и накрайници на някаква техника никога.
Пълни глупости, дават за всичко, все пак голяма част от хората са с допълнителни здравни застраховки.
Преди 1,5 години ми дадоха точно за платна, екип и каквото се сетиш, не съм дал 1 лев от мен.

# 275
  • SF
От много еко-, природо- и органик съображения в доста хотели е прието, че няма нужда всеки ден да се сменя бельо, кърпи. Шампоаните не са в малки пластмасови шишенца с капачки, за производството на които се ползва петрол, найлончета и т.н.
Ползват се опаковки за многократна употреба. Имат някъде лист в стаята, с условия около почистването.

Доста наши сънародници работят в сферата в чужбина. Кутиите с надпис TIPS, усмивчици и тенкю са доста популярни и хората си разчитат на тях. Виждала съм ги и в Азия, и в Европа, и в Африка, и даже на Карибите! Не е българска култура и манталитет.
Сега в Гърция попътувах с лодки. Е, на всяко слизане от лодката тези кутии се вадеха и се поставяха така, че всички да минат през нея. А по принцип през цялото време на плаването, бяха пръснати на видно място около баровете.

# 276
  • Варна

Избор има всеки както да си избере личен лекар, при кой специалист да отиде на преглед, лекар , зъболекар и т н.. така и да си избере екип за операцията. Естествено че има такса за това, екипа се събира, дори да не е на смяна за планова операция. Тук пари под масата няма, и щом е така не е рушвет. Регламентирано е и е законуредено. Какво мислиш ти, аз,  или бай Иван , няма значение. Факт, че тука пари под масата няма, а това са такси облагаеми с данъци.
Четейки тук имам усещането, че доста хора смятат, че всеки им е длъжен и едва ли не всичко им се полага по правило  , че как така ще плащат, това се поемало, онова било включено ..А пък да оставят някъде 5 лв за доброто отношение направо абсурд. Grinning Изобщо как е допуснато да има бакшиши по света, краят им да идва...хах

# 277
Естествено не е, ама ние сме у нас си и всичко е естествено, видно от постовете назад.
Отиваш и има 5 екипа, все едни трябва да избереш, обикновено този който те е преглеждал или няма вариант без избор, така става ли?
Май някои хора са свикнали да дават пази за всичко и на всички и чак им е чудно, че някои други не искат да дават.

А дали ми е длъжен някой не се обсъжда, знам, че лекари и началници по болници точат касите като луди, всякакви пътеки, уж има лежащи по пътеки, те в тях и т.н. отделно рушвети, такси и т.н.
За сметка на това, на мен ми удържат максимума в България, та моя да не ми обясняват някои хора, кой е длъжен и кой не. И аз не съм длъжен да спонсорирам заплатите на всички държавни кърлежи, ама не ме питат и всяка година ми вдигат удръжките.

# 278
  • Варна
Удръжки плащат всички по света, не само ти , драги. И хората с високи доходи плащат много високи застраховки и осигуровки и в Европа и САЩ, не е България мястото с най високи такси.И навсякъде ако минеш по здравна пътека без допълнително заплащане и частни клиники се чака с дни за прием , преглед и т н, по целия свят. Дори познати от Великобритания скоро ми акзаха, че тук е супер, че с направление мога да отида на преглед още след 3-4 дни, там се чака със седмици.

И държавните кърлежи плащат осигуровки, също като теб. Но е типично за българина  да мисли, че е най-ощетен и онеправдан , и че му взимат паричките  , факт.

# 279
Удръжки плащат всички по света, не само ти , драги. И хората с високи доходи плащат много високи застраховки и осигуровки и в Европа и САЩ, не е България мястото с най високи такси.И навсякъде ако минеш по здравна пътека без допълнително заплащане и частни клиники се чака с дни за прием , преглед и т н, по целия свят. Дори познати от Великобритания скоро ми акзаха, че тук е супер, че с направление мога да отида на преглед още след 3-4 дни, там се чака със седмици.

И държавните кърлежи плащат осигуровки, също като теб. Но е типично за българина  да мисли, че е най-ощетен и онеправдан , и че му взимат паричките  , факт.
О драга, тези които ти приказват такива неща, идват за дреболии и козметики. Да не дава Господ да ти трябва нещо сериозно тук и ще разбереш колко са добри лекарите и какво точно ще ти се случи.
Не случайно се на последните места от белите страни,  по продължителност на живота, нали така?

# 280
  • Варна
Не ми става ясно точно за какво ми отваряш очите, лежала съм в болница, не за дреболия. Няма да изпадам в подробности, но имам опит със здравеопазването.За 40 лв на месец здравноосигурителна вноска си е съвсем добре, и грижата и условията, не знам какво очаквате точно .  Аз смятам,  че да не дава Господ да се разболееш сериозно където и да е, и да смяташ че докторите ще те излекуват задължително и тутакси...

# 281
Разбира се, че не е тутакси и задължително, но шанса да стане у нас е в пъти по-малък, дори ако сравняваме държавна с държавна услуга у нас и някъде в Европа. За частните да не говорим вече.
У нас главната цел ще е,  да се източат максимума на пътеките и твоите пари, чак след това идват другите неща на дневен ред.
Точно в това е основната разлика, никъде по света не се усвояват пътеки за щяло и нещяло. Ще ти направим скенер, ама ще подпишеш, че ще лежиш 3-4 дни по пътека, за да усвоим пари..и така с всичко.

# 282
  • Варна
Разбира се, че не е тутакси и задължително, но шанса да стане у нас е в пъти по-малък, дори ако сравняваме държавна с държавна услуга у нас и някъде в Европа. За частните да не говорим вече.
У нас главната цел ще е,  да се източат максимума на пътеките и твоите пари, чак след това идват другите неща на дневен ред.
Точно в това е основната разлика, никъде по света не се усвояват пътеки за щяло и нещяло. Ще ти направим скенер, ама ще подпишеш, че ще лежиш 3-4 дни по пътека, за да усвоим пари..и така с всичко.

Ето в този контекст, ще кажа, че който не го устройва здравеопазването, живота, доходите и порядките / бакшишите/  в България може спокойно да опита в чужбина, не да мрънка и недоволства. За щастие живота вече е отворен и всеки може да се премести и да опита от живота "навън"  , как е там , толкова ли е розово, угодно и т.н. Никой не е дърво че да не може да се премести. Аз съм ок с живота в България и с всичките не дотам лесни неща, затова не се оплаквам. Всеки сам прави изборите си Simple Smile

# 283
  • София
Весито, избор на екип го набиват без да си избирал нищо. Не знам ти в кой свят живееш.
Ако считат, че трябва да ти вземат едни пари, да намерят подходящото име. Доплащане за екип без ти да си избирал, е измама.

# 284
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ами това, че живота вече е отворен и всеки може да се премести и да опита от живота "навън" не го знаеш само ти, хиляди наши сънародници, и българи, и цигани са навън.
Бизнеса "плаче", че няма работна ръка, но адекватно заплащане не предлага. Здравните министри и отговорни фактори и те пригласят - " младите лекари и медицински сестри излизат да работят в чужбина"., остър недостиг на медицински кадри, ама заплащането на специализанти и сестри е хм, доста компромисно.
 "Внасяме" работна ръка, и то каква...
И резултатите ги виждаме и живеем с тях ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт