Краят на бакшишите

• 24 443
  • 627
  •   2
Отговори
# 285
  • Варна
Доплащане за екип без ти да си избирал, е измама.
За раждане има много примери без да са избрали екип, например. Това брои ли се, или не ?

За живота в чужбина го споменах и за изборите на човек  , защото се даде за пример, че само тук така се плаща , замо тук рушвети, само тук не знам какво си, пари се усвоявали и т н ...Много хора пък остават тук и се борят. Всеки решава дали да мърмори и да негодува или да се намери своя начин и да се справя. В другите държави също не е толкова  лесно, всеки работил и живял  там знае.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 12:50 от Vessi_to

# 286
Хич не знам как намесихме лекарите в тема за бакшиши, пък рушвети...

С най-топло сърце и БЛАГОДАРНОСТ съм оставяла на лекар и бонбони, но и 100 лв. (бях по каса, така че не беше платен преглед), защото този лекар ми помогна, буквално спасявайки ме. Сега същият работи самостоятелна практика, платено и пак му оставям 10тина лева. над цената на прегледа, която е 90 лв., макар да ги отказва. Правя го не като бакшиш, да не говорим за рушвет, а защото съм благодарна и мисля, че заслужава напълно.

И на спешен медик (спешна помощ) съм оставяла, макар да не искаше нищо, пак ме спасиха и ми обясняваха как нищо не дължа! Ама ако не бяха дошли и реагирали ужасно бързо и с грижа, с анафилактичен шок, си бях пътник

# 287
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Хич не знам как намесихме лекарите в тема за бакшиши, пък рушвети...

С най-топло сърце и БЛАГОДАРНОСТ съм оставяла на лекар и бонбони, но и 100 лв. (бях по каса, така че не беше платен преглед), защото този лекар ми помогна, буквално спасявайки ме. Сега същият работи самостоятелна практика, платено и пак му оставям 10тина лева. над цената на прегледа, която е 90 лв., макар да ги отказва. Правя го не като бакшиш, да не говорим за рушвет, а защото съм благодарна и мисля, че заслужава напълно.

И на спешен медик (спешна помощ) съм оставяла, макар да не искаше нищо, пак ме спасиха и ми обясняваха как нищо не дължа! Ама ако не бяха дошли и реагирали ужасно бързо и с грижа, с анафилактичен шок, си бях пътник

Явно в един момент някои лекари почват да си чакат и искат  "благодарността", като не я получат, отношението рязко се променя... И се получава така, че като нямаш пари, няма и грижа и отношение, даже и по каса.

# 288
Някои лекари е възможно. Този, за когото аз говоря - НЕ. В продължение на около две години, докато работеше в болница и по НЗОК, ходех при него през месец почти в началото, после през няколко месеца за наблюдение (сериозни прегледи с апаратура и т.н.) Никога нищо не е очаквал, нито е подценявал прегледа. Веднъж му дадох 100лв, не всеки път. И два-три пъти бонбони. И не, не е "чакал благодарността".  Работеше и продължава да работи с грижа към пациентите си.

Иначе е ясно, че има и такива лекари, които си искат даже, други си работят директно платено и ако са добри, хората ги търсят.

Идеята ми беше, че лекарите не са сервитьори и не знам как попаднаха в темата.

# 289
Темата е за бакшиша, не е само за сервитьорите, бакшиш оставят и на таксиметрови шофьори, и на фризьори, доставчици и кой на когото иска.

# 290
  • Варна
темата е за бакшиша, но някак се измести в това че рушвета за лекари и милиционери  също бил бакшиш , което не мисля че е баш така...

# 291
  • Пловдив
Длъжност милиционер у нас към момента няма. Полицаите заслужават по дефиниция същото уважение като всички нас.

А даването на пари от благодарност не го разбирам като идея. Flushed

Днес наистина дадох два лева на един работещ в оптика, който ми смени винтчето на очилата и не поиска нищо, но ги дадох не като благодарност, а защото предполагам, че там някъде струва услугата (преди години на друго място платих един лев). Не разбирам как, независимо дали при платена услуга, или при доброволна помощ, благодарността ще се изразява в пари. Някак... де да знам, еснафско в лошия смисъл ми изглежда. Flushed Може да не съм права. Естествено, че всички работим за пари.

# 292
Всички работим за пари, да.
Благодарността не се изразява с пари, съгласна съм. Поне не би трябвало.
И аз познавам лекар, от когото съм много доволна. Лично аз не, но мои близки в мое присъствие (иначе няма как да го твърдя със сигурност) са му предлагали допълнително заплащане. Категорично е отказвал, за което има моето уважение.

# 293
  • Варна
Всички знаем чудесно каква е длъжността на милицоинера / полицая/ сега Simple Smile Съжалявам че съм засегнала някого. Grinning
Уважението е нещо което се заслужва, а повечето в родната полиция са хора на някои престъпници ,  криминално проявени и са платени. Сещам се пак за случая Семерджиев убиецът на двете момичета , за служителката в полицията която му е докладвалаи помагала , за мъжа и също в системата ...както и мнооого други. Цяла верига са и рушветите текат с пълна сила там. За катаджиите пък няма съвсем да коментирам. За да го пиша имам известен опит , сблъсквала съм се.
Иначе всички работим за пари, факт, и доста хора работят за малки заплати. Няма нищо лошо някой да остави пари над сметката ако има на сърце. Тук не включвам ако някой си ги "проси" или да иска рушвет извън закона . В повечето случаи е доброволно и колкото желаеш и някаква дребна сума, това за мен е бакшиш.

# 294
Темата е за бакшиша, не е само за сервитьорите, бакшиш оставят и на таксиметрови шофьори, и на фризьори, доставчици и кой на когото иска.

Абсолютно вярно, но конкретно за лекарите ми се струва, че терминът "бакшиш" не е подходящ. Не знам, поне аз не съм чувала за даване на бакшиш на лекари.

# 295
  • Пловдив
Дай тогава и за лекарите, и за даскалите, и за "офисния планктон" да се изказваме пренебрежително - уважението да си го заслужат първо, така, де.

# 296
  • Варна
Дай тогава и за лекарите, и за даскалите, и за "офисния планктон" да се изказваме пренебрежително - уважението да си го заслужат първо, така, де.

Кой каквото си е заслужил, факт. За мен в някои сектори, много заслужили има за негативно отношение, в повече...Не навсякъде съдействат на престъпници.  Това мисля аз, кой кавото иска да смята все пак..

# 297

Абсолютно вярно, но конкретно за лекарите ми се струва, че терминът "бакшиш" не е подходящ. Не знам, поне аз не съм чувала за даване на бакшиш на лекари.

Точно ти сподели преди няколко поста, че си оставила бакшиш на лекар! Изключително непрофесионално от негова страна да го приеме. Тук е наказуемо…

# 298
Скрит текст:

Точно ти сподели преди няколко поста, че си оставила бакшиш на лекар! Изключително непрофесионално от негова страна да го приеме. Тук е наказуемо…
+1
Навсякъде би трябвало да бъде така.

# 299
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ето заради такива "благодарности" на лекар дето не всеки може да си позволи, после
стават норма да си им плащаш отгоре, за да има някаква адекватна грижа. Абсолютно
недопустимо е лекар да приема парични или други скъпи благодаря, за съжаление в Бг
не е наказуемо и е масова практика.
Иначе по темата с бакшишите оставям между 10 и 15 процента над сметката, когато съм на заведение.
Закръглям на куриери и таксита, преди оставях отгоре на маникюристката и фризьорката, но вече не.
И без това никога досега не са ми издали касова бележка, като искам да платя с карта винаги се цупят
и казват, че никога не биха си сложили /да се сещам защо/, ама после реват, че щели да взимат
малки пенсии. Ми като крият 90 процента от доходите си и всичко им е в сивия сектор да не взимат
и нищо. Та ме амбицираха, така и така не плащат данъци поне и бакшиши да не им давам.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 18:26 от Jess!

Общи условия

Активация на акаунт