Краят на бакшишите

• 24 353
  • 627
  •   1
Отговори
# 240
  • София /Абсурдистан
От познати, работещи в тази сфера знам, че когато затворят, всички бакшиши се събират накуп и се делят по равно между целия персонал. Така че, всички получават, готвачите също.
За мен е дразнещо бакшиша да е включен в сметката. Той не е задължителен.

# 241
Е, ако на практика това е такса обслужване, защо не? Иначе може сам да си взимаш храната от кухнята, напитките от бара, да си измиеш съдовете, да си пожелаеш добър ден и довиждане вместо портиера... Laughing

Скрит текст:
Майтапя се.

# 242
  • Другата България
От познати, работещи в тази сфера знам, че когато затворят, всички бакшиши се събират накуп и се делят по равно между целия персонал. Така че, всички получават, готвачите също.
За мен е дразнещо бакшиша да е включен в сметката. Той не е задължителен.
Точно така се прави.
И това не е прецедент, и не е само у нас.
Преди доста години имах един период, в който бях решила да опитам нещо навън, и докато чаках там, вместо да бездействам, за едно лято работех като камериерка в малко частно хотелче на границата между Италия и Щвейцария.
Две камериерки, една помощничка в кухнята, един готвач и собствениците.
Плащаха ни на седмица, и към всяка седмично т.нар. заплата, която беше твърдо уговорена, предварително, имаше % от оставените бакшиши от клиентите. Независимо на кого, събираха се и се деляха между всички.
Та, не сме открили ние топлата вода.
А “логиката“ да се дават пари на лекари, а не на доставчици /примерно/, под предлог, че същите получавали заплати, дори не е смехотворна, тъжно е. Те, лекарите, нали на социални помощи живеят.....

# 243
От лекаря ти зависи здравето и живота, от доставчика нищо.

# 244
  • Варна
При лекаря е рушвет.Не е бакшиш. Това не е такси или камериерка, да дадеш 5, 10  лв, там броиш стотачките. Ако искаш по-специални грижи има частни болници, избор на екип и т н - за всичко касови бележки и фактури, така е редно . Не да слагаш парите в пликове под масата. Веднъж съм го правила и съжалявам..но беше отдавна.

# 245
  • Другата България
И двамата получават заплати за работата си, това казвам, но явно е трудно да го осмислиш.
Давай на когото си поискаш, но не изтъквай това, че доставчика получава заплата като повод да не даваш бакшиш.
Щото и лекаря получава заплата, ама на него даваш рушвет заради лична изгода, не заради друго.
При лекаря е рушвет.Не е бакшиш. Това не е такси или камериерка, да дадеш 5, 10  лв, там броиш стотачките. Ако искаш по-специални грижи има частни болници, избор на екип и т н - за всичко касови бележки и фактури, така е редно . Не да слагаш парите в пликове под масата. Веднъж съм го правила и съжалявам..но беше отдавна.
Няма смисъл.
Тя дава, и после ги кълне по темите.
С години едно и също.

# 246
Естествено, че за лична, да не съм ги осиновила, че да им бера кахъра стига ли им заплатата или не?

# 247
  • София
Ти на лекарите преди или след като ги кълнеш им даваш?

# 248
  • Варна

SmileSmileSmileSmile

# 249

😂😂😂😂😂

# 250
Преди, а ако съм доволна и след.

# 251
  • София
Писах напред в темата. На четвъртия ден от ваканцията на родното Черноморие ни почистиха стаята 😀. (Иначе шапки за баня оставят всеки ден 😃😃 и по това разбирам, че някой е влизал) Днес сутринта се чудехме дали да не оставим нещо на камериерката, въпреки нехайната работа от преди. Отидохме на закуска и като се прибрахме да си вземем нещата за плаж, стана ясно, че тя вече е идвала (още шапки за баня), но нито кошчетата изхвърлени, ни легла оправени, но под почистен.
Сега моя ли е грешката, че не дадох бакшиш от първия ден или ще съм права, че няма да оставя нито стотинка, ако ще утре да ми направи семейство лебеди, пуми и папагали от хавлии.

# 252
Писах напред в темата. На четвъртия ден от ваканцията на родното Черноморие ни почистиха стаята 😀. (Иначе шапки за баня оставят всеки ден 😃😃 и по това разбирам, че някой е влизал) Днес сутринта се чудехме дали да не оставим нещо на камериерката, въпреки нехайната работа от преди. Отидохме на закуска и като се прибрахме да си вземем нещата за плаж, стана ясно, че тя вече е идвала (още шапки за баня), но нито кошчетата изхвърлени, ни легла оправени, но под почистен.
Сега моя ли е грешката, че не дадох бакшиш от първия ден или ще съм права, че няма да оставя нито стотинка, ако ще утре да ми направи семейство лебеди, пуми и папагали от хавлии.
Честотата на смяната на кърпи и  спално бельо и почистването завиди от категорията на хотела. Ако е 2 или 3 звезди няма как да очакваш да ти сменят всеки ден хавлиите. Ако пък не си ги хвърлил на земята съвсем няма да се сетят, че са за смяна. Дали ще и оставиш бакшиш едва ли ще промени нещо. В България нямаме, като че ли такава наложена практика да се оставят бакшиши на камериерките. Може би в луксозните хотели да се прави, но за малките -едва ли е  често.

# 253
  • София
Хотелът е 5 звезди и се предполага,.че поне боклука ще изхвърлят и тоалетна хартия ще слагат. Поне така си мисля. Но най-вероятно и в 2 звезди биха изхвърлили кофичките

# 254
А да не би някъде да има картонче за врата, когато искате почистване?

Общи условия

Активация на акаунт