Краят на бакшишите

• 24 321
  • 627
  •   1
Отговори
# 495
  • Куциндрел
Това за гордост ли е?
Не виждам нищо драматично, че чак диви и щастливи.
Ами като в 9 вечерта ти донесат абсолютно различна поръчка си заслужават.
Да не говорим, че редовно се бърка по нещо. Хич не им цепя басма в тези случаи.

# 496
  • София
Това за гордост ли е?

Добре де, а според теб нормално ли е да те таксуват за доставка и всичко да закъснее и да пристигне студено?
Или да са объркали тотално поръчката и половината неща да липсват? Или да си поръчал нещо, което не е люто, объркали и го донесли люто? Да, те просто са се объркали, ама детето няма какво да яде, щото не яде люто.
Или например, таксуват те за доставка до вратата, а доставчикът да звъни на пожар по телефона, че нямало къде да спре? Или да ми поиска да дойда да го посрещна, защото не можел да се оправи в квартала. Това са все реални случаи, от личен опит.

Аз разбирам, че лесно няма, но:
1. За да получи един доставчи бакшиш очаквам внимателно да е видял адреса ми, не е супер канско усилие да се види в гугъл мапс и да се приентира
2. Да е спазил (относително) времевата рамка и да ми достави храната топла и годна за консумация
3. Както доставката е до адрес, да бъде любезен да я достави до адрес. Адресът включва етаж и апартамент, а не пред блока.
4. Да е проверил какво е окомплектовано по бележка, а не да се окаже, че половината неща са в друга торбичка, която не е в него, да иде до ресторанта да ми я достави, а през това време, вече доставеното да е студено и със силно влошено качество за консумация
5. Очаквам да не съм буфер на кисели настроения, аз с нищо не съм виновна
6. Ако има проблем да се извини любезно, на Вие, по възможност, а не да ми говори на ма, че сега трябвало той да се връща
7. При забележка не да ми надига тон, а да се извини и да види как може да се разреши проблема. Стигне ли се до тон - див и щастлив даже му е малко.

Разбирам, че са зле заплатени, разбирам, че докато аз лежа вкъщи, той е в трафика в дъжда, но това не извинява непрофесионално отношение. Бакшишът е комплимент за добре свършена работа, така че ако иска да го заработи доставчик е редно да се държи професионално, това е.

# 497
  • Куциндрел
Мдам, това лютото за дете... в КФС редовно ми носиха люти стрипсове, след като изрично по телефона казвах, че искам по оригинална рецепта и са за дете. И на един детски РД вече отнесоха скандала.
Ако някой си пасува в такива ситуации, също не е повод за гордост.

# 498
Така както българина обича да дава бакшиш за щяло и нещяло, точно при проблеми и лошо обслужване  или храна вместо да каже поне, той предпочита да замълчи.
А върха е когато  даде по-малък бакшиш накрая, въпреки, че  са недоволни..понеже не му се занимава и сега не е за 5 или 10лв!

# 499
Ей ся се прибираме от "страната на бакшиша", там такива главоболия няма. Бяхме на ОИ, така че си носех дребни в чантата и който ми е симпатичен, давам, колкото хвана. Впечатли ме, че все нещо получаваш, като дадеш,  примерно, един сервитьор заприказва мъжа ми за футбол, докато отсервираше вечерята, приятно момче. Получи 4-5 евро и 5 мин по-късно ни донесе по едно турско кафе. То на него му е безплатно, ама си е жест за жест, с удоволствие да даваш.

# 500
Мдааа, мен ми беше неприятно да ми тикат под носа tip box на всяка крачка... Но някои бяха толкова агресивни (в смисъл настоятелни), че давахме.
Срещнах обаче и грубо отношение, което искрено ме изненада.

# 501
  • SF
Аз затова споменах тези тип боксове поне 2 пъти в тази тема. Започват да се появяват и тук на разни места, но в никакъв случай не са толкова масови, както извън родината ни, по хотели, кораби, лодки, заведения, даже и магазини на самата каса.

# 502
Оставяме по принцип. Но сме наясно, че колкото и кофти да в, бакшишът не е заплата. Затова липсата на ето точно тези прояви
6. Ако има проблем да се извини любезно, на Вие, по възможност, а не да ми говори на ма, че сега трябвало той да се връща
7. При забележка не да ми надига тон, а да се извини и да види как може да се разреши проблема. Стигне ли се до тон - див и щастлив даже му е малко.
категорично водят до нула бакшиш, броене на дребни и търсене на рестото до стотинка. Имам голям толеранс към уморени, разсеяни и забравящи хора, но към прости и агресивни - не. А в това отношение вкъщи даже аз съм по-кротката.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:22 от Нарцùса

# 503
Ей ся се прибираме от "страната на бакшиша", там такива главоболия няма. Бяхме на ОИ, така че си носех дребни в чантата и който ми е симпатичен, давам, колкото хвана. Впечатли ме, че все нещо получаваш, като дадеш,  примерно, един сервитьор заприказва мъжа ми за футбол, докато отсервираше вечерята, приятно момче. Получи 4-5 евро и 5 мин по-късно ни донесе по едно турско кафе. То на него му е безплатно, ама си е жест за жест, с удоволствие да даваш.
Ето я топлата вода. Така е , като дадеш парички и всички стават по -мили и се случват хубави неща. И за докторите се отнася , и за учителите , някак по -бързо децата стават по -умни , и катаджиите по- сговорчиви. А как им се радват политиците ни .Grinning

# 504
Ами то така щеше да е хубаво. Ама напоследък си го прибират, все едно им се полага,  че и се мръщят, ако е малко.

# 505
  • София
Рядко имам проблем с обслужването, а и съм толерантна и спокойна по принцип. Но ако ме ядосат, издразнят и изнервят - броя до стотинка. Бакшишът не е задължителен.
Не давам по бензиностанциите, на фризьора си или на маникюристката си.

# 506
Много приятно ме изненадаха тези дни в  Гърция. Връщаха до стотинка, а като им оставиш бакшиш след това, и да не е 10%, благодарят много сърдечно. А си заслужаваха бакшиша и още как.

# 507
  • Down south
След ваканция в България и Гърция, мога да кажа, че бакшишите са очаквани и съответно добре приети.
Първата вечер  по неприятен начин научихме, че трябва авансово да се заяви начина на плащане (в брой или с кредитна карта)
При поднасяне на апарата за плащане с карта, системата услужливо предлага процент бакшиш.  Признавам, че не го забелязах веднага и слагах съответната сумата за бакшиш в брой.
Намирам "процента бакшиш" като много удачна добавка към заплащането с кредитна/дебитна карта.

# 508
  • София
също след ваканция в Гърция мога да кажа, че никъде не са очаквали бакшиш. даже са ме гонили да ми връщат оставено ресто на пазара. в заведенията като поискаш сметката те питат в брой или с карта. нито веднъж не ми се изведе на пос терминала екранче за въвеждане на бакшиш при плащане с карта в ресторант. хем бяхме в регион, който е най-разглезен от балканците с оставяне на бакшиши.

# 509
Това за гордост ли е?
Добре де, а според теб нормално ли е да те таксуват за доставка и всичко да закъснее и да пристигне студено?
Или да са объркали тотално поръчката и половината неща да липсват? Или да си поръчал нещо, което не е люто, объркали и го донесли люто? Да, те просто са се объркали, ама детето няма какво да яде, щото не яде люто.
Или например, таксуват те за доставка до вратата, а доставчикът да звъни на пожар по телефона, че нямало къде да спре? Или да ми поиска да дойда да го посрещна, защото не можел да се оправи в квартала. Това са все реални случаи, от личен опит.

Аз разбирам, че лесно няма, но:
1. За да получи един доставчи бакшиш очаквам внимателно да е видял адреса ми, не е супер канско усилие да се види в гугъл мапс и да се приентира
2. Да е спазил (относително) времевата рамка и да ми достави храната топла и годна за консумация
3. Както доставката е до адрес, да бъде любезен да я достави до адрес. Адресът включва етаж и апартамент, а не пред блока.
4. Да е проверил какво е окомплектовано по бележка, а не да се окаже, че половината неща са в друга торбичка, която не е в него, да иде до ресторанта да ми я достави, а през това време, вече доставеното да е студено и със силно влошено качество за консумация
5. Очаквам да не съм буфер на кисели настроения, аз с нищо не съм виновна

Разбирам, че са зле заплатени, разбирам, че докато аз лежа вкъщи, той е в трафика в дъжда, но това не извинява непрофесионално отношение. Бакшишът е комплимент за добре свършена работа, така че ако иска да го заработи доставчик е редно да се държи професионално, това е.
Обадете се на център обслужване на клиенти 😂 Или преосмислете изборите си, които водят до този огромен стрес в живота ви 😂
Коментара ми, който сте цитирала, е за конкретен друг коментар.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 10:52 от Linda*kiss

Общи условия

Активация на акаунт