Вдовишка добавка след отказ от наследство

• 1 148
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. Ще се радвам да дадете съвет. Съпругата почива. Съпругът иска да се откаже от наследството. Ще получава ли той след това вдовишка добавка, ако съпругата е имала право на пенсия? Благодаря предварително за отговора.

# 1
Пенсията се плаща за внасяни осигуровки и няма общо с наследството, което касае имуществото.  Но той хубаво да сметне какво печели и какво губи при отказа от наследство. Освен ако не е за да отиде всичко в децата.

# 2
Ще получава. Майка ми се отказа от наследството на татко, то беше къща на село, която той искаше да остане за мен, но приживе не успя да уреди документално нещата.
Получава добавка от неговата пенсия. Тя няма връзка с наследството.

# 3
Пенсията се плаща за внасяни осигуровки и няма общо с наследството, което касае имуществото.  Но той хубаво да сметне какво печели и какво губи при отказа от наследство. Освен ако не е за да отиде всичко в децата.

Следя адвокат във ФБ. Тя разяснява, че при отказ от наследство, за да отиде уж всичко за децата, става точно обратното, защото се призовава следващия ред за наследяване. Допълвам: ставаше дума за случай, в който човек се отказва от наследството на родител, мислейки си, че то автоматично ще отиде в децата му, внуци на починалия.

Явно трябва да се внимава много с отказите. Мисля, че преди подобни действия е добре да се консултира професионалист.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 22:39 от :::

# 4
  • Далечният изток
Може да взема наследствена пенсия.
Чл. 80 от Кодекса за социално осигуряване:

Право на наследствена пенсия
Чл. 80. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност и персоналните пенсии.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите.
(3) Отказът от наследство не лишава наследниците от право на наследствена пенсия.
(4) Получаването на наследствена пенсия не се счита за приемане на наследство.

Добавката обаче не е наследствена пенсия по смисъла на този закон, така че според мен по-скоро не би трябвало да получи. Наследствена пенсия обаче може, независимо, че има отказ от наследство.

# 5
Вдовишката добавка не е наследствена пенсия. И се получава.

# 6
В чл. 53 от ЗН е записано, че делът на отказалия се уголемява дяловете на останалите наследници. Личното ми мнение е, че разпоредбата касае не наследниците от следващ ред, а останалите наследници от същия ред. И това е така, защото в противен случай ще се размести реда на унаследяване. Не може с отказ да се променя реда на унаследяване. Останалите наследници са онези, които са наследили от настоящия ред, защото тези от следващия ред не са към настоящия момент наследници. Те биха били ако няма друг наследник от същия ред.

# 7
Това как важи при следния случай: починалият има двама сина. Единият син се отказва от наследството мислейки си, че така то отива директно при децата му. Само че при отказа неговият дял отива в другите наследници от същия ред, тоест в брат му. Така разбрах аз мнението на адвокатката.

# 8
Това как важи при следния случай: починалият има двама сина. Единият син се отказва от наследството мислейки си, че така то отива директно при децата му. Само че при отказа неговият дял отива в другите наследници от същия ред, тоест в брат му. Така разбрах аз мнението на адвокатката.

Това си е така, защото отказалият се прекъсва своята линия на унаследяване. Но има случаи, когато има смисъл. Когато лежах в болница с Ковид писах на детето ако нещо стане с мен да се откаже от наследство и всичко да отиде в половинката, а редът на детето да си дойде след това. Причините няма да изброявам, но това беше рационално решение и при двама наследници с равно право щеше да се получи.

# 9
В чл. 53 от ЗН е записано, че делът на отказалия се уголемява дяловете на останалите наследници. Личното ми мнение е, че разпоредбата касае не наследниците от следващ ред, а останалите наследници от същия ред. И това е така, защото в противен случай ще се размести реда на унаследяване. Не може с отказ да се променя реда на унаследяване. Останалите наследници са онези, които са наследили от настоящия ред, защото тези от следващия ред не са към настоящия момент наследници. Те биха били ако няма друг наследник от същия ред.

Човешки и по правилата на логиката споделям това мислене, НО съдебната практика и ВКС наложиха другото виждане, за жалост.

# 10
Да, според мен не би трябвало да отиде наследството при децата му. Те биха наследили на собствено основание като наследници в бъдещ момент, но няма как да встъпят при отказ на бащата, встъпване има само при смърт на наследник (доколкото помня).

# 11
Щом се отказва, делът му отива при брат му, не при децата му.

# 12
Не мисля, че получаването на добавка може да се смята за имущество, от което човекът се е отказал с отказ от наследство и според мен би трябвало да се получава, така, както наследствена пенсия би се получавала. Нали не може и добавка, и наследствена пенсия, тоест те са от една и съща категория.

Общи условия

Активация на акаунт