От какво се пропиват хората.

• 15 258
  • 365
  •   1
Отговори
# 315
Според мен мозъците на някои хора са такива, че лесно се пристрастяват. Кой към алкохол, кой към наркотици, кой към други неща. Не е въпрос нито на воля, нито на морални качества.
+1
Търсим под вола теле - характер, проблеми, чувствиетелност. Ами не, пропиват се всякакви хора - добри и зли, свръх-задоволени и от бедност.
Дали е мозък, ензими или гени не знам.  Но съм сигурна, че някои хора са по-склонни да развият зависимост. И понеже пиенето е национален спорт, в ранните фази се насърчава. Чашка след чашка, ей така уж незабележимо и стават алколици.

Решението е да се спре в ранните фази. Въпросникът на Леони е показателен, за да се сложи диагноза в ранните фази, алкохоликът да се перне по главата и да разбере, че нещата отиват на зле.
При лек (начален) алкохолизъм и абстиненцията е лека. Повече хора ще се справят.
При тежък алкохолизъм абситенцията е страшна (така пише в дебелите книги).

# 316
  • София
За мен хората с проблем с алкохола се делят на две групи. Или поне аз такива познавам.
1. Лекета или битови алкохолици, които просто са си зависими
2. Хора, които не могат да приемат и да се впишат в реалността. За съжаление познавам такива мъже и една жена. И са изключително богати душевно натури, можеш да говориш с тях за много неща и имат нестандартно мислене, начетени и т.н.  Чудесни събеседници, когато не са пияни. И са си сложили балтията сами.
Не ги съдя, но жалко.

# 317
  • Пловдив
И по-горе имаше такова разделяне на групи - нещо като обикновен пияница и пияница - човек на изкуството, май беше. Wink

На мен ми се струва, че от скука (нямане какво друго да правят) или от мъка и невписване в света могат да пият и двата типа.

# 318
  • София
Не съм чела темата, та сори, ако се повтарям. Не съм и задълбавала в алкохолни зависимости.

# 319
Те, хората на изкуството, са си собствена група и алкохол и дрога не са им чужди, самоубийство, също.

# 320
Лекарите са много близо до хората на изкуството, даже направо се вписват в категорията. В соц.мрежи периодично излизат публикации за артисти, отишли си в алкохолна зависимост. Там всичко си пише.
Имаше филм за Катя Паскалева, и тогава дискутирахме с баща ми. Не била алкохоличка, а бохем. Амииии, добре. Тя умира от рак, но така или иначе, водката е основен спътник в живота ѝ.

# 321
  • По света и у нас
Бохем! 😂

# 322
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Айде да не насаждате вина на роднините, става ли?
Който не е живял с алкохолик, да бъде благодарен и малко по-смирен.

Сериозно !

Колко пъти сте попитали човек, който се раздава за всички какво иска той ?

Междудругото, по този въпрос, хиляди пъти сме питали баща ми - тати, защо пиеш пак сега, какво те тормози, дай да говорим.
И неговият отговор е бил винаги: Щото ми е кеф, с усмивка на задоволство. Grin

Ктатко и ясно - кое не разбрахте ? Алкохола му носи повече щастие от съжителството с вас.

Апропо - всеки си има точка на пречупване след която няма връщане, тоест трябвало е да го питате доста по-рано какво иска. Сега вече нищо не иска - просто да пие и да забрави.

# 323
Пак да попитам: А къде е била неговата уста, че да си каже какво иска? Някой с ченгел ли е длъжен да му вади думите, понеже той отруденото магаре и това не може да направи, понеже всички, разбирай цялото семейство, ги е носил на гърба си до този момент и за това пиянството му се оправдава.

# 324
  • Обран бостан ;)
Пак да попитам: А къде е била неговата уста, че да си каже какво иска? Някой с ченгел ли е длъжен да му вади думите, понеже той отруденото магаре и това не може да направи, понеже всички, разбирай цялото семейство, ги е носил на гърба си до този момент и за това пиянството му се оправдава.

Боже, боже. Както винаги някой друг е виновен, не са готованците.

Добре - той си е виновен.

Той сега проблем няма, те имат, да си го решат сами - без него.

# 325
Е тук за последното си прав, те ще си чупят главите, той ще си лети в безоблачно измерение и ще си е пей сърце.

# 326
Най-често от  нямане какво да правят, евтин и достъпен алкохол.
Все пак повечето алкохолици не са от най-умните хора.
Следващото ниво е от психическа травма, загуба на нещо, пари, родител и т.н.

# 327
Бънди, колкото по-рано разбереш, че никой, освен ти самият, не е отговорен за теб, твоето щастие, нещастие, емоции, живот и т.н., тогава ще намериш пълния баланс. Даже и при едно бебе е така, нищо че е зависимо физически от родителите си. Никой, освен ти самият, не може да оправи и нареди вътрешния ти свят. Само и единствено ти.

# 328
  • Обран бостан ;)
Бънди, колкото по-рано разбереш, че никой, освен ти самият, не е отговорен за теб, твоето щастие, нещастие, емоции, живот и т.н., тогава ще намериш пълния баланс. Даже и при едно бебе е така, нищо че е зависимо физически от родителите си. Никой, освен ти самият, не може да оправи и нареди вътрешния ти свят. Само и единствено ти.

Разбрал съм го отдавна.
За това и разкарах много хора от живота си.
Без тях ми е къде, къде по-лено да подреждам вътрешния си свят.

# 329
+1
Още нещо да попитам - къде остават децата но алкохолика, които в трудния период на пубертета, живеят с мисълта как ще се прибере, на кой ще си изкара гнева, кога ще трябва да се води  по лекари.... Вместо да получат подкрепа и разбиране, всички се занимават с пияница...
Нямам абсолютно никакви спомени за хубави преживявания през тоя период - всичко беше отровено от сцени и грозни картини.

Общи условия

Активация на акаунт