От какво се пропиват хората.

• 15 662
  • 365
  •   2
Отговори
# 120
Там, където алкохолът е забранен или скъп поради религиозни причини да кажем, по-отдавна имат проблеми с други субстанции и с други зависимости.
Явно склонността към зависимости е като водата - винаги ще намери път.

# 121
  • Melmak
Цитат
Защо скандинавците си имат склонност, въпреки зверските забрани, руснаците също?
Скандинавците заради климата, много им влияе липсата на слънце. Често са на антидепресанти.

# 122
Скрит текст:
Сигурно зависи кои чужденци. Wink
Културата, в смисъл обичаят и традицията за пиене, честотата на прояви, на които се пие, и т.н. не може да не дават разлика в броя пиячи. Може и да не е огромна, но някаква.
Мюсюлманската религия също. Wink
За азиатците казват, че при тях се среща сравнително често генетичен вариант, свързан с невъзможност за пълноценна преработка на ацеталдехида, който пък се образува в организма от алкохола, и резултатът е по-лош махмурлук. Т
Скрит текст:
ази част от азиатската популация, която носи тоя вариант, вероятно по-рядко пие, едва ли са мазохисти. Оттам и традицията им като цяло може да е свързана с по-рядко пиене и да няма: "ама всички пият, само ти - не" и "що ядеш салата, като не пиеш ракия" ("гениална" изпростявка, впрочем).
Иначе и аз не вярвам да сме пияндета N 1 у светО, навсякъде се пие, без Иран и Саудитска Арабия, де.
Точно това - комбинацията от 2 ензима, които разграждат алкохола. И те работят различно в различните организми. Хората, които трудно разграждат алкохола, имат нечовешки махмурлук. Пият веднъж и не повтарят. Както Магдена пише при азиатците се среща по-често.
Много хубава и кратка статия: https://www.actualno.com/useful/znaete-li-koj-enzim-razgrajda-al … news_1765438.html

Вариации в ензимите ADH и ALDH се проследяват до вариации в гените, които кодират тези ензими. Интересен факт е, че някои вариации предпазват от развитие на алкохолизъм, докато други тласкат организма към прекомерна употреба на алкохол.
Тоест алкохолизмът и реакцията на организма към алкохола са и генетично обусловени. Заедно с гените влияние оказват семейната и заобикалящата среда. Известно е и, че при едни хора ензимите работят по-ефективно, при други – не толкова.

# 123
А какво мислите за Доналд Тръмп и най-големият му брат, починал от алкохолизъм?

Не знам доколко е вярно, но Доналд Тръмп пък почти не близва алкохол.

# 124
Баща ми на работа не пие, иначе е невролог и то доста известен и търсен. Според мен затова оцеля толкова години, защото е лекар и си изчислява "дозите" и си следи организма и не пие на работа. Като влиза в запои, си взима отпуск или болничен за седмица, две. Но повечето лекари имат проблеми с алкохола и наркотиците. Едно 70%

За съжаление - да. Оправданието е стрес на работното място, в действителност повечето са с провален личен живот.

То оставаше и на работа да пие баща ти, не че не си личи, че е алкохолик. Всъщност, за повечето пациенти по принцип  няма проблем, нали е добър лекар. В масовия случай, лекарите никога не са имали и нямат отношение към собственото здраве, жертви на професията, един вид. Това даже се очаква да вдига имиджа, ето и ти не си се сдържала да уточниш, че е невролог, и то търсен, който се следи и не пие на работа. Голяма работа! Ако неврологията се занимаваше с превенция, нямаше да е търсен.

# 125
Имам алкохолик в семейството.  Въпросът ми е дали му се полага ТЕЛК с тази диагноза? Сигурно на някой може да се стори смешно или нагло, но не се издържа.

# 126
Не знам за какъв ТЕЛК питаш, но моето лично мнение е, че на хората, които си увреждат умишлено здравето не трябва да им се дава ТЕЛК. Да се оправят както искат. Като не могат да си надвият на пороците, да мизерстват. Тяхна си работа.

# 127
Може, ако има увредени органи и системи - цироза, асцит, енцефалопатия, невропатия, както и други тежки хронични заболявания, несвързани с етилизма. Не мога да гарантирам за процент.

# 128
Имам познат, с всички изброени от Дренка проблеми, без цироза. С 98 беше, постепенно го намаляват. Но все още е над 50 и получава пенсия по болест.

# 129
Благодаря за информацията за телка!
Колкото до това, дали алкохолизмът  е избор на човека -мисля, че  никой не го  иска, но слабата  воля и зависимостта са причините да пие. Съгласете се, че един алкохолик е човек обикновено с атрофирал мозък, нестабилно психическо състояние,  оглупяване и от него няма как да се очаква силна воля. Биохимията в мозъка е нарушена и за тях спирането на алкохола е много по-трудно, отколкото си мислим. Все едно на човек с депресия да кажеш да излиза и да ходи на танци и ще се оправи, ама реално като ти дойде до главата,  виждаш, че не става така. А и няма кой да  помогне компетентно  на алкохорика да се справи. Близките плащат на психолог, не помага, втори, трети  явно толкова могат....
В  България не се предлага адекватно лечение на тези хора. Симулира се, че ги лекуват, държат ги в психиатричните болници с ясното съзнание на лекарите,  че като излязат ще продължат с пиенето. Няма психологическа терапия, няма дългосрочно изчистване, нито план как да действат като излязат. Това не е лечение!

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 00:37 от Анонимен

# 130
Имам алкохолик в семейството.  Въпросът ми е дали му се полага ТЕЛК с тази диагноза? Сигурно на някой може да се стори смешно или нагло, но не се издържа.
Поредният гнусен алкохолик-пропадняк.
За съжаление има права - ако е болен и ако има някакъв минимален трудов стаж през живота си.

Сещам се за подобен случай - на пропаднал алкохолик и пушач бяха дали ТЕЛК за белия дроб (нещо като туберколоза). Целият му трудов стаж беше 4-5 години. Майка ми и майка му ходиха да търсят документи за стажа му. Известно време вземаше някой лев и други придобивки. После ги спряха.
Умря от непиене, буквално. Защото 85+ годишната му майка не успяла този ден да му внесе контрабанда дневната доза ракия в болницата.
Звучи гадно, но за нея смъртта му беше благословия. Цял живот е страдала от алколици. Жени се за наследствен алкохолик. Бяга с бебе на ръце, което отглежда сама. Пази го от алкохол, но в казармата синът й стартира пиянството. Следват 50 години мъки със син алкохолик. Изборът на тази майка беше да го изгони да умре на улицата или да търпи скандалите на сина алкохолик и постоянно да я бие. Последните 10 години я молех да се пренесе да живее при майка ми (те са братовчедки и се разбираха), но тя не искаше, за да не въвлече и майка ми - отказваше, защото идиотът можеше да дойде да тормози и двете, т.е. да навреди и на мама.  

По нейните думи, разбра какво е хубав живот на стари години, след смъртта на сина си. Приписа всичко на свестна племенница и децата й, а те се грижеха за нея като собствена майка и баба.  Тежък живот, но живя почти до 100 г.

Мразя алкохолиците, защото съм виждала какво причиняват на близките си. Но законите у нас са лабави - лечение без съгласие на алкохолика е мисия невъзможна.

# 131
Човекът, когото познавах и почина оъ алкохола, беше най-добрия и мил
човек на света.Умен, с хубава
работа, жена, детеТака че. не всички са пропадняци.

# 132
Предлага се, но не се търси особено, в етапите, когато е да речем обратимо. Ти как си го представяш това лечение? Колко продължава според теб? Щото аз мога да давам примери за това как преминава едно индивидуално лечение на зависим, с каква ефективност, за период от пет години например. Няма да останеш доволна.

# 133
Предлага се, но не се търси особено, в етапите, когато е да речем обратимо. Ти как си го представяш това лечение? Колко продължава според теб? Щото аз мога да давам примери за това как преминава едно индивидуално лечение на зависим, с каква ефективност, за период от пет години например. Няма да останеш доволна.
Не знам към мен ли е въпросът.
Но за алкохолизма трябва да се говори. До голяма степен не се търси лечение, защото алколикът й близките му не знаят, че има такова.

Къде има лечение? Кога е обратимо (кога трябва да се потърси лекарска помощ)? Моля те, дай информация и линкове.
Пет години не са много за такова лечение. Без лечение - адът за алколика и семейството му продължава десетки години. У нас има ужасно много алкохолици, дори и на 20% да помогне лечението, ще бъде огромен успех.

ПП Алкохолиците, за които пиша, не са между живите. Гневна съм, защото виждах страданията на най-близките им хора в напредналите етапи на пиенето.  Гневна съм и на себе си - за незнание и безсилие, защото не успях да помогна, когато бях в активна възраст. Само превързвах раните на пострадалите близки, които не искаха да пуснат жалба.

# 134
Здравейте!
Попаднах на темата, преглеждайки категорията. Знам какво е да имаш такъв близък. Прочетох предположения на някои от вас на какво се дължи алкохолизма. Истината е, че зад алкохолната(а и всяка друга зависимост)има духовен причинител. То затова е толкова тежка тая борба. Господ може да освободи един алкохолик и наркозависим, но зависимият трябва да поиска това! Сам не може. Това е духовно връзване. Който иска, да вярва. В случай на потомствен алкохолизъм, например баща и син, зависимият трябва в молитва към Бога да се отрече от делата на баща си и да моли за освобождение от Господ.

Общи условия

Активация на акаунт