Отговори
Според Вас има ли породи, които не могат да живеят добре заедно?
Искаме да си вземем куче, повече от едно. Засега сме се спрели на 2 кучета - едното искаме да е голяма порода - немска овчарка или доберман. А другото по-малко - йорки, уести, корги, померан/мини шпиц, болонка, или някакво такова рошаво мелезче. Обичам къдрави малки кучета, дори да не са породисти.

В бъдеще може би бихме ги увеличили до 3 кучета - една немска овчарка или доберман с две малки от гореизброените породи. Или доберман, немска овчарка и едно малко, но не знам в такава конфигурация дали не биха наранили малкото кученце. Дали ще е по-добре малкото/малките да си ги гледаме вкъщи, а голямото/големите да са на двора, та когато всички играят заедно да ги наглеждаме и да реагираме ако някое от големите агресира срещу по-малките?

Вашият доберман/немска овчарка погажда ли се с малки породи кучета? И дали немска овчарка и доберман могат да живеят заедно?

# 1
Никой не харесва дребни породи, сори 🫣
Имали ли сте куче немска овчарка или доберман?

# 2
  • USA
Здравейте. Кучетата са прекрасни животинки, които могат да се нагаждат според обстоятелствата(особено с правилен подход). Въпреки това, силно Ви съветвам да прочетете за "Littermate syndrome" - специфично когато искате да вземате кучета на еднаква възраст в близък времеви диапазон. Имали сме малки и големи кучета, които са живели в хармония без проблем, но е важно да се има в предвид факта, че по-младите кучета им се играе, лудува, дивее, а по-голямо куче има шанс да нарани някой мъник. По тази логика силно препоръчвам първо да вземете голяма порода, да го отгледате до определена възраст, да го приобщите с други кучета и разбира се да няма проблемно поведение. След това без проблем можете да вземете някоя по-малка порода за другарче.

Доколкото за литърмейт синдрома, наистина прочетете как да го предотвратите, защото може да доведе до много беди. Успех!

# 3
Има толкова бездомни животни, може да си осиновите.
Ние сме с 2, но и двете са средно големи.

# 4
Много ви моля, ако става въпрос за апартамент не си вземайте голяма порода куче.
За немската овчарка да стои в малко пространство е наказание и затвор, а не грижа и любов. Ако нямате достатъчно време да осигурявате разходки ежедневно по поне 5 км, моля ви не си вземайте овчарка.
Страхотни кучета са, семейна порода, лоялни, много дружелюбни с малки деца, търпеливи, но трябва да има място да се движи свободно - къща с двор, плюс разходки както писах поне 5 км ежедневно - няма слънце, няма дъжд, няма град, сняг, разходката е задължителна, така че забравете за сутрешните дрямки - вие ще трябва да сте навън 6-7 часа за поне 1 час и вечер пак.
Ако не - просто ще мъчите животното.

За доберман подобно. Имам опит с големи породи кучета.Ако не го изморите доволно, няма да има мир вкъщи.

Ако вземете голяма и малка порода - голям риск. Немските овчарки си имат различни характери също като хората, но по правило са доминантни кучета - може да приеме и дори да пази малката порода, но може и да не е толерантна и да го тормози и дори нещо повече, а все пак вие ще ги оставяте и сами.

При отглеждане на две кучета едновременно наистина прочетете, както вече са ви писали по-горе за Littermate syndrome , може да стигне до степен да не може въобще да ги контролирате.

Ако сте в апартамент вземете по-малка порода куче, което примерно разходката до магазина му стига и предпочита да е вътре и да спи.

# 5
Много ви моля, ако става въпрос за апартамент не си вземайте голяма порода куче.
За немската овчарка да стои в малко пространство е наказание и затвор, а не грижа и любов. Ако нямате достатъчно време да осигурявате разходки ежедневно по поне 5 км, моля ви не си вземайте овчарка.
Страхотни кучета са, семейна порода, лоялни, много дружелюбни с малки деца, търпеливи, но трябва да има място да се движи свободно - къща с двор, плюс разходки както писах поне 5 км ежедневно - няма слънце, няма дъжд, няма град, сняг, разходката е задължителна, така че забравете за сутрешните дрямки - вие ще трябва да сте навън 6-7 часа за поне 1 час и вечер пак.
Ако не - просто ще мъчите животното.

За доберман подобно. Имам опит с големи породи кучета.Ако не го изморите доволно, няма да има мир вкъщи.

Ако вземете голяма и малка порода - голям риск. Немските овчарки си имат различни характери също като хората, но по правило са доминантни кучета - може да приеме и дори да пази малката порода, но може и да не е толерантна и да го тормози и дори нещо повече, а все пак вие ще ги оставяте и сами.

При отглеждане на две кучета едновременно наистина прочетете, както вече са ви писали по-горе за Littermate syndrome , може да стигне до степен да не може въобще да ги контролирате.

Ако сте в апартамент вземете по-малка порода куче, което примерно разходката до магазина му стига и предпочита да е вътре и да спи.
Тя мисля че написа, че имат двор. Иначе да, в апартамент не е добре, принципно.

# 6
Те обмислят дори големите да стояли на двора, а малкото вътре 🙄 …. Хубаво ще е да разберем имат само желание или имат и опит.

# 7
Те такива, които понятие си нямат от кучета, после ги изхвърлят от колите в движение...Scream

# 8
Да, и после що е пълно с бездомни кучета. Заради ей такива индивиди. Еми намери му дом, дай го за осиновяване, в краен случай в приют. И това обикновено са хора, които ги гледат в апартамент.

# 9
Да, ще се местим в къща с двор и затова искам голяма порода - да пази двора. Разбира се, ще го извеждаме. Аз не обичам да излизам сама, но не може винаги да съм с ММ и с приятели, ще ми е хубаво да си имам четирикрак другар за разходките.

Иначе из София гледам много хора разхождат немски овчарки, не предполагам са апартаментни. Не знам как се справят, една възрастна немска овчарка като се изправи на два крака е с ръста на възрастна жена. Все едно още един възрастен да има в апартамента.

Бихме взели и мелезчета от приют, разбира се, породите ги споменах ориентировъчно. Има много красиви улични кучета, които видно имат малко от немска овчарка в тях например, мисля, че те биха били също толкова верни като една чистокръвна.

Даже е добра идея да вземем голямо + малко, които са си двойка и са настанени в приюта заедно, имало и такива случаи. Така ще сме сигурни, че са си приятелчета. Ако вземем самостоятелно едро куче от приют задължително ще е такова, за което има данни, че се погажда и е живяло с котки или дребни кучета.

# 10
Кучетата в апартамент обикновено по цял ден спят. Не ги мислете толкова. И много едро куче сме имали, прекрасно беше! Heart
Но, разходките са задължителни и са сериозен ангажимент. Не са като котките, вкъщи.

# 11
И все пак моля да ни кажеш някой от вас гледал ли е куче и най-вече куче пазач?
В случая е от особено голямо значение. Кучето пазач на къщата не е компаньон, то е работно куче с ясно дефинирана задача и силно изразен инстинкт.

# 12
И много лае. Това също е важно да се знае. Едното ни куче е с инстинкт на пазач и не дава човек да мине по коридора.

# 13
Гледали сме доберман, тогава пак бяхме в къща с двор. По-малко лаеше от немска овчарка. Сега съм в апартамент, но наблизо има къща с дворна немска овчарка. Влюбих се в това куче!

И много едро куче сме имали, прекрасно беше! Heart
За вас може би, но едно едро куче много повече би се чувствало добре в двор.

# 14
Ние гледаме три кучета - мопс, френски булдог и американско були, което осиновихме преди време. Мопсът ни е много възрастен и само лежи, но другите внимават с него. Американското ни були си е куче пазач с изключителни инстинкти. Чужд човек няма как да влезне в къщи. За протокола имаме и две малки деца, които я обожават. Но имането на толкова кучета е изключително времеемко, отговорно и иска страшна отдаденост. За няколко месеца им се наложиха няколко операции. Ежедневно водене на разходка по три пъти. Едното е с кожни проблеми съответно ядат специфична и доста скъпа храна.
Идеята ми е, че трябва хубаво да се прецени дали човек има времето и финансите да се нагърби с такава отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт