Отговори
# 15
Доберман не може да живее изцяло на двора зимата, ще умре от студ при нашия климат. Немската овчарка е куче с много енергия, има нужда от работа и задачи, за да я изразходва, иначе ще лае постоянно, ще копае дупки и ще си намира други подобни не съвсем полезни занимания.

Да имаш две или повече кучета е много различно от това да имаш едно, това вече е глутница и за да командваш глутницата трябва много повече опит, време и внимание. Ако нямате опит ще ви бъде изключително трудно да обясните на голямото куче, че е пазач и трябва да живее само на двора, а другото е компаньон и може да ходи навсякъде.

# 16
Късокосмести кучета не са за двор. Те са зиморничави. Без значение от размера.

# 17
На мен ми е нелепо наличието на кучета пазачи в наши дни. Толкова ли не можете да сложите един СОТ и две камери?

# 18
Имайте предвид, че дребните породи са склонни към истерия и нервност. Не знам какъв имате опит с кучета, но това че едно куче е малко на ръст хич не го прави безобидно.

# 19
  • Бургас
Имам голямо куче, живее в апартамент.
Всеки ден е навън минимум по 3 часа.
Вкъщи само спи.

Имам приятелка с две дворни кучета, които не се разхождат, защото "си имат двор". Проблемни, агресивни, с тях не се работи и "не мога да ги разхождам, защото се дърпат". Не са излизали от години навън.

Изключително погрешно мнение, че на кучето дворът му стигал да се движи. Не, не стига.
Имаме и къща с двор. Дворът се възприема като дом и там нужди не се вършат. И пак излизаме навън.

Всички кучета, малки и големи, имат нужда от обучение. Малките затова масово са нервни и лаят, защото се възприемат като играчки, не знаят граници, вдигат се на ръце, носят се.

Двете кучета или трябва да имат равни права, или очаквайте проблеми. Не може едното вътре, другото навън. Ще имате проблеми, независимо от породите.
Ако не работите ежедневно с голямото куче, спокойната разходка с придружител ще ви остане само в мечтите:) То ще е влачене, дърпане, лаене, препускане и мятане върху всичко, което мърда.

# 20
Да, съседите ни с немската овчарка изобщо не го извеждат и въпреки, че е на двор и не е вързан лае доста дори за немска овчарка. Ако беше мой щях постоянно да го мъкна някъде с мен по планини, гори, на море. Аз направо си се влюбих в него, ако беше мой нямаше да го оставям да скучае, все с мен щях да го мъкна из града, на Витоша, къде ли не.

Дори тук в София аз много се разхождам. Както с ММ, така и самостоятелно. Не мога да седя постоянно вкъщи, но когато съм без ММ ми липсва компания. Навън съм по минимум 3 часа всеки ден и понеже много обичам кучета ми се прииска да си имам компания за тези дълги разходки. Мисля си, че едно малко куче трудно би ми смогнало на всичките разходки, но ми казаха, че когато сме на работа за да не скучае кучето и да прави бели от самота е добре да си има компания друго куче. Затова идеята за две.

За разходките ми трябва нещо внушително, защото когато съм без ММ постоянно ми налитат разни нахалници, една едра порода ще всява респект предполагам и ще се чувсвам в безопасност с един сладък, верен, но внушителен кучо до мен.

Доберманът зимата го държахме винаги вътре, разбира се, но по цяло лято беше на двора.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 12:20 от skodafan

# 21
  • Бургас
Две кучета, оставени сами, ще правят още по-големи бели.
Хубаво е първата година да инвестирате време в обучение, поне по половин час на ден, за изграждане на връзка и основни команди. Хубаво е също да има много умствени предизвикателства - излизания, нови маршрути, заведения, хора, коли, други животни.
Две кучета се обучават трудно едновременно. Ако държите да са две, вземете първо голямото, обучете го и след година-две, вземете малко.
Макар че ако вече имате "истинско куче", защо ви е малко Simple Smile

# 22
Да, мисля, че така ще е най-добре - първо голямото и вече като е обучено да вземем малкото. Друга опция е да осиновя от приюта двойка малко + голямо, които са живели заедно и са си свикнали заедно.

А защо ми трябва и малко - имам паник атаки, не ми е приятно да излизам напълно сама, но няма как ММ, някой роднина или приятел/ка да са винаги до мен, а не съм типа човек да си стоя само вкъщи.

Забелязах, че когато временно гледам йоркито на моя приятелка не получавам паник атаки и стрес. В много заведения, молове, магазини, където не допускат големи кучета правят изключение за мъници тип йорки или померан. Също и в градския транспорт.

# 23
Обучението на кучето е постоянен процес и за да изпълнява командите добре трябва непрекъсната работа. И като вземете второ, нещата доста ще се “разбутат”, имайте предвид.

Ако сте се спрели на активна порода, те имат нужда постоянно от движение, задачи, упражнения, за да не скучаят, лаят и съсипват. Също и зимата. И рано сутрин. И през седмицата.

Не Ви познавам, но ако съдя по написаното сте плах човек, не сте за голямо куче, особено за немска овчарка или доберман. С тях трябва мнооого работа преди да можете спокойно да ги изведете свободно в парка сред други хора и животни. Може би далматинец или лабрадор биха били подходящи, но те не стават за пазачи. Едно куче пазач трябва да е подозрително и не много общително с непознати, а ако е такова трудно ще го разхождате в парка без да има проблеми.

Моето куче е пазач и голямо, след две години обучение вече мога да го изведа в парка без проблеми, но виждам, че не се чувства съвсем комфортно, не търси да си играе с други кучета, а обикаля около мен и се опитва да ме пази, ако някой застане между мен и него трябва да му подам сигнал с ръка, иначе ще нападне. И разходката си губи чара, то е нащрек постоянно, не се забавлява. Затова и предпочитаме полски и планински разходки.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 16:38 от Little Queen

# 24
  • Бургас
Точно така е.
Аз също препоръчвам лабрадор, голдън или друго подобно със спокоен нрав. Но те не са за живот навън, защото са силно привързани към човека и винаги търсят човешка компания. Да, могат да полаят, да вдигнат шум, но няма да наранят човек.
За разходки в градска среда са много подходящи.

# 25
Винаги ми е било супер странно да видя кучета от различни породи и големини да се отглеждат в едно семейство.
Не мога да разбера какви биха били съображенията за това.

Ако ще се гледат 2-3 кучета, най-удачно ми се струва те да са от една порода. Хем ще имат сходен нрав, хем и потребностите им ще са сходни.

Собственици сме на голдън ретривър. Препоръчвам породата като изключително спокойна и дружелюбна.

# 26
Навярно по стечение на обстоятелствата се гледат две кучета от различни породи заедно. И аз съм се чудила ( в добрия смисъл) кое кара хората да си вземат повече от едно куче, но в повечето случаи става непланирано. Когато имахме куче и ние сме се изкушавали да й намерим другарче, но така й не се решихме. Струваше ни се прекалено сложно ( разходки, характери, болести, кой да ги гледа когато не можем да ги вземем с нас) за да си го причиним доброволно. Сега съжаляваме, че не сме го направили, защото нашето куче почина и останахме с празни ръце.

# 27
Представям си каква ще е тази разходка с йорки и немска овчарка. Като каталяса йоркитo ще трябва да го носите, защото овчарката няма да се е уморила още. Хич не бих си го причинила.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 20:05 от DreamingOfSummer

# 28
В крайна сметка се спряхме на корги. Външно много ми допадат - имат същите изправени уши и дълга муцунка като на немските овчарки, но са с много по-подходящ размер за гледане в къщи. В същото време е активна порода и не се уморява толкова лесно при дълги разходки, колкото едно йорки.

Като цяло предпочитам дребните породи, доберманите, немските овчарки, бордър колитата и австралийските овчарки са може би единствените средни до едри породи, които ми допадат.

Уви, в приютите има предимно едри кучета. Горките мъници са нападани от големите си събратя на улицата и често не успяват да стигнат до приютите...

Общи условия

Активация на акаунт