От какво се пропиват хората.

• 15 918
  • 365
  •   1
Отговори
# 165
Когато говорим за предразположеност, генетична, има как да се избегне.
Не знам защо тук намесвате утвърдените алкохолици, за чието лечение вече поясних колко е трудно, тежък и дълъг е пътят, има отказване, но може пак да започнат. Не се отнася за всички.

# 166
Всъщност, ако може би ли обяснила частта с отказването. Не съм виждала алкохолик да се спре. Не някой предразположен да не стане, а някой пиел от сутрин до вечер. На теория и според филмите е възможно, но ми се иска да чуя истинска история.

Хайде сериозно Grinning
Света не се ограничава от вашите познати и среда.
Има много хора спрели алкохола.
Аз пък познавам. И роднина имам такъв и колеги съм имала не един с такъв проблем.

TerraEK, така е. Ремисия.
Един отказал цигарите не може да се сравнява с човек непушил през целия си живот.
Винаги има риск да се пропиеш, пропушиш и там каквото си правил.

# 167
Елора, наистина ми е интересно каква е била мотивацията на вашите познати. Как един алкохолик, който със ставането си почва да пие успява да се спре?

# 168
Ако има генетично предаване на нещо, то то едва ли е "зависимост към алкохола". Природата като е създала човека още не е имало алкохол. Утре може да кажат, че се предава по наследство зависимостта към социалните мрежи или електронните игри например.
Просто има хора, които им трябва нещо допълнително за да се почувстват добре, за да се отуснат, за да свалят напрежението, или пък да си вдигнат адреналина. Все едно да вземаш едно хапче за тези неща. После си казваш, ами то има много хапчета и са достъпни, и вземаш и още и още. Като допълнение - където и да отидеш, задължително е, че трябва да има няколко типа от тези хапчета за отпускане и добро настоение. То няма да е гости, ако няма хапчета. И полека лека самото общество, в което живеем приобщава следващите поколения към необходимостта от всекидневна употреба на хапчетата. Ако има нещо в ДНК-то то е "слаб ангел" и липса на самоконтрол. За да няма предаване на това ДНК означава да няма още от най-ранна детска възраст "Ела дядовото, топни си пръста в чашката на дядо... Я, я, дайте една малка чашка тука, малко вино с лимонада...". В болшинството от случаите първия си алкохол (прощъпулника) сигурно е пробван на семейно събиране. И после първото "яко" напиване вече е на чужд терен. Но семето е поставено. Малко стрес, малко проблеми в работата или семейството, малко добра компания и поредният алкохолик е на поточната линия.
Самоконтрол. Единствено това помага. Или самотен остров.

# 169
  • Пловдив
Не е нужно да го е имало това нещо. То и футбол и шахмат не е имало преди хиляди години, но говорим за футболен или шахматен талант. Предават се определени качества, които природата не ги е замисляла специално за алкохол или футбол, даже съвсем случайно са и се "получили", но се оказва, че способстват едно или друго конкретно нещо. Съвсем мислимо е и точно на алкохола да "пасне" някоя генетична настройка.
Прав клон от дърво не е създаден за бастун, но от него лесно се прави бастун.
В много случаи първо се появява качеството и после - дейността, но в други може обратно, вкл. може теоретично да възникне нова мутация.

# 170
Има хора склонни към зависимости, на които им е слаб ангела, неуверени, не обичащи себе си, безволеви. За мен това е по-скоро характер, отказването на зависимости се случва като се обърнат слабите черти от характера, заобичат себе си, впрегнат волята и желанието да откажат зависимостите си. Като желанието за преодоляване им е по-голямо от всичко, на всяка цена и за цял живот.

# 171
Абуто отлично го обясни

Добавям към профила на алкохолика и момента със самоунищожението обаче, мой познат католик тръгна да се развежда и се пропи. Пък отгоре на това и на много висока длъжност беше и си остана там. Всички знаеха и си мълчаха, че човека си вършеше работата.

Случвало се е да обядваме заедно, ми той пие бързо и по много, дори не се наслаждава. Като наказание някакво

Не знам към днешна дата докъде го е докарал… Thinking

# 172
Наскоро гледах автобиографичен филм за Елтън Джон - успява да пребори цели 2 зависимости, към алкохола и кокаина. Но, това са много редки случаи. Човек сам трябва да реши и спре.

# 173
Елора, наистина ми е интересно каква е била мотивацията на вашите познати. Как един алкохолик, който със ставането си почва да пие успява да се спре?

Откъде да знам мотивацията им на разни съседи или колеги. Не съм ги питала, не ме интересува. Такива неща не се питат. Особено чужди хора.
Единия беше и баща ми. Не съм го питала. Не общувам с него. Не сме близки.
Знам само, че е спрял след като са му казали, че черния му дроб си заминава и ако не спре ще умре.

# 174
Ще дам пример с мой приятел .От чашка на чашка се алкохолизира.Стигна до там,че не можеше да отиде на работа.Стресна се,че ще стане безработен и отказа пиенето.Е сега не близва вече осем години.

# 175
Имам чувството, че съм във ФБ група за конспирации и спорим за самолетите и че земята е плоска Grin
Няма, повтарям, няма потвърждение от науката, че алкохолът се предава генетично, всичко е "може", а не "прави". Не си интерпретирате правилно информацията от Chat GPT. И колкото и да ви триете мненията, фактическата обстановка няма да се промени.

Спрели алкохола няма. Веднъж зависим, си цял живот зависим. Такъв е принципът е това вече е потвърдено от науката. То е като онкологичните заболявания, може 20 години да си в ремисия и после изведнъж пак в капана - на зависимостта или на рака. Зависимостите са много добри за сравнение с онкологичните заболявания. При тях се променя структурата на мозъка и това също е доказано от науката. Гените нямат общо.

# 176
  • Пловдив
Разбира се. Тия с публикациите и изследванията са плоскоземци и аматьори - откъде ще знаят как е наистина, да нямат родители лекари.

# 177
Да бе, да, айде включвай  и ти на вълна Гаряев, и да се свършва.
Алкохолна зависимост може да се развие и без да са ти топвали пръстчето.

# 178
Разбира се. Тия с публикациите и изследванията са плоскоземци и аматьори - откъде ще знаят как е наистина, да нямат родители лекари.
Не, темата е такава

# 179
Имам чувството, че съм във ФБ група за конспирации и спорим за самолетите и че земята е плоска Grin
Няма, повтарям, няма потвърждение от науката, че алкохолът се предава генетично, всичко е "може", а не "прави".
Скрит текст:
Не си интерпретирате правилно информацията от Chat GPT. И колкото и да ви триете мненията, фактическата обстановка няма да се промени.

Спрели алкохола няма. Веднъж зависим, си цял живот зависим. Такъв е принципът е това вече е потвърдено от науката. То е като онкологичните заболявания, може 20 години да си в ремисия и после изведнъж пак в капана - на зависимостта или на рака. Зависимостите са много добри за сравнение с онкологичните заболявания. При тях се променя структурата на мозъка и това също е доказано от науката. Гените нямат общо.
Ама моля ти се, повтори още поне 10 пъти за неразбралите, че в нашите гени няма закодиран алкохол. Каквото и да значи това Joy

Общи условия

Активация на акаунт