От какво се пропиват хората.

• 15 912
  • 365
  •   1
Отговори
# 180
Тя много добре разбира, че от алкохолна зависимост (вече настъпила под влияние на фактори на средата, особености на характера и др) спасение няма. Много добре разбира и, че ракът се завръща след 5-10-15-20 години, докато онколозите се/ни заблуждават, че е напълно лечим.
Това, което не разбира е, че генетична предиспозиция не означава “алкохолът прави това или онова”. Генетичното детерминиране е отдавна доказано, но може и да не настъпи зависимост, пак под влияние на среда, модулация на психични/физиологични процеси и поведенчески реакции.

# 181
  • В.Търново
Как могат да се предпазят децата?Според мене ако станат в тийнейджърска възраст трябва да се наблюдават дали повдигат чашката.То си личи.Ако тръгнат да залитат си трябва специалист плюс говорене и близки взаимоотношения.Много е важно и компанията.Аз така си мисля,може и да греша.Не знам.
Според мен трябва да се изпревари този момент, а не да се наблюдава, когато дойде тогава да се говори с тинейджърите. Късно ще бъде.

Алкохолна зависимост може да се развие и без да са ти топвали пръстчето.
Като каза за топване на пръсчето, моя свекър като беше жив все обичаше да си налива вечер ракия около 20-50гр. Много противно за мен, заради историята, която разбказах за мен, може би... та, все караха моя голям син, тогава още на по 2-3-4 год да си топва пръсчето. Аз не давах, защото с това топване и тикане насила към алкохола може да събуди нуждата на по-късен етап да пие алкохол и да накара детето ми да прави връзка алкохол = удоволствие. После забранявах и за вторият ми син. Правеха го зад гърба ми, когато не съм била там. Но мисля като цяло, че устоях на техните желания да научат децата ми да обичат ракийката..... За всичко си има време, така им казвах.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 22:33 от Русалка_1

# 182
Е, сега и мен ми топваха пръстчето в ракията ,когато съм била малка,но освен отвръщение към напитката ,друго не стана.

# 183
/Всъщност има и някои животни, които имат склонност към алкохола, не са само хората. /
Замислям се и за нещо друго - освен някои промени в организма при продължителна употреба, възможно ли е да се изменя и микробиума в червата така че да подтиква индивида към това. Както примерно обясняват за употребата на повече захар или други групи храни, при което част от бактериалната микрофлора изисква повишен прием на съответните съставки, и  ,,насочва" макроорганизма чрез въздействие на разни нива?.

# 184
Променят се множество биохимични процеси, организмът започва да има и физическа нужда, за да функционира.

# 185
Имам чувството, че съм във ФБ група за конспирации и спорим за самолетите и че земята е плоска Grin
Няма, повтарям, няма потвърждение от науката, че алкохолът се предава генетично, всичко е "може", а не "прави".
Скрит текст:
Не си интерпретирате правилно информацията от Chat GPT. И колкото и да ви триете мненията, фактическата обстановка няма да се промени.

Спрели алкохола няма. Веднъж зависим, си цял живот зависим. Такъв е принципът е това вече е потвърдено от науката. То е като онкологичните заболявания, може 20 години да си в ремисия и после изведнъж пак в капана - на зависимостта или на рака. Зависимостите са много добри за сравнение с онкологичните заболявания. При тях се променя структурата на мозъка и това също е доказано от науката. Гените нямат общо.
Ама моля ти се, повтори още поне 10 пъти за неразбралите, че в нашите гени няма закодиран алкохол. Каквото и да значи това Joy
Значи, че телефонът ми има аутокорект. Ако сте чувала за това.

Включително се променя и структурата на мозъка. Затова и хората със зависимости често развиват психични заболявания, когато това не им е генетично заложено (психичните заболявания, за разлика от алкохолизма, има доказателства, че се предават генетично)

Топване на пръстчето няма да доведе до алкохолизъм, спокойно. Други са факторите.

# 186
...Не познавам и един мъж, българин, който ако не е футболен запалянко да няма регистрация в сайт за залагане. ...
...

Смени средата и ще се запознаеш с такива и от другите.

Че сме кът, кът сме, иска се ровене и търсене.

...

Нямам нужда да се запознавам с нови хора, за да знам някои неща. Опитът, животът ни учи, а той е различен за всеки един от нас. За щастие, в тясното ми обкръжение няма хазартнозависими, още по-малко футболни фанатици.

Може и да сте кът, но това не променя факта колко много са останалите, нали? Ти може и да си изключение, но колко още реално са като теб? Била съм от другата страна, знам достатъчно колко хора уж са "добре", но нямат и идея, че са зависими. Професионално изкривяване ми е да разпознавам признаците на зависимост от километри, дори хората сами да не ги осъзнават.

Има и хора, които нямат регистрации на своите имена, но това не значи, че не залагат. В това може би си прав. Правят регистрации на имената на майките и бащите си. Случвало ми се е десетки пъти да ми пише "дядо" на 73 години, а всъщност да е синът му на около 40, който си е затворил акаунта и сега заобикаля правилата. После жената на този син ми звъни и плаче, защото той е направил нови залози и вече нямат пари за храна, кредити или адаптирано мляко за децата.
(Слава богу, не се налага от години да слушам такива изтезания, защото аз бях тази, която лягаше и ревеше от стрес, защото днес едно дете няма какво да яде.. уж. Но вярмвам, че голяма част от обажданията са били истински...)

Не говоря от позицията на някое хлапе, а на жена, която е видяла достатъчно. Знам, че мнението ми няма как да е обективно и няма да се хареса на всички, но затова е мнение, а не факт.

# 187
Аз мисля, че се пропиват хората, които не могат да се справят с негативните си емоции и бягат от тях. Не е само с алкохола това, ами и с други зависимости - наркотици, хазарт, храна, пазаруване и т.н.
Който не иска да се изправи срещу чувствата си, бяга от тях и търси източник на удоволствие / забрава. Обаче ефектът е временен и трябва да го прави пак и пак, и пак. И ето ти накрая - зависимост.

# 188
От какво се пропиват хората? От собствената им глупост. От нежелание да се изправят с проблемите си, от желание да минат между капките по-лесно. Забелязал съм че на тези хора все някой друг им е виновен за собствените им неуспехи - те все са кадърни, знаещи и можещи, но просто все някой друг ги прецаква, я щото има връзки, я понеже ситуацията била такава и тн. Реално просто не искат да признаят собствените си недостатъци и проблемите си в живота.

# 189
  • Out of the Mix
Към пороци и зависимости нямам жал.

Както аз мога, и другите могат.

Ако ли не, да се спасяват.

Оправдания никакви.

Всичко е в главата и психиката.

# 190
Много егоистично, дори по-скоро егоцентрично, мислене, че и грешно на всичкото отгоре, Revoker.

Добре, че повечето хора не разсъждават като теб.

# 191
Повечето хора разсъждават точно тъй, в което не намирам нищо особено, или имат криворазбрано, егоистично схващане за помощ и съпричастност.

# 192
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Повечето хора разсъждават точно тъй, в което не намирам нищо особено, или имат криворазбрано, егоистично схващане за помощ и съпричастност.
Човек много често подценява околните, и надценява себе си.
Но в един момент се случват житейски ситуации, които го отрезвяват, и приземяват.

# 193
Според мен даже не е егоизъм, а чист егоцентризъм, както написах, защото явно не могат да направят никаква разлика между себе си и другите.

А това на другите да се помага - "ама как, вижте ни нас какви сме". Винаги всичко избива от една страна уж към съжаление, зад която всъщност прозира демонстрацията на надмощие и която им подхранва собственото величие, а от друга страна към неприкрито самоизтъкване и хвалене.

Ще се въздържа точно в тази тема да окачествя на мен как ми изглеждат подобни индивиди, че много се измести фокусът.

# 194
  • Out of the Mix
Телче, каквото искаш отъждествявай, знаеш, не се трогвам, пък вече дали ще ти отговоря, или не, ще преценя, а може и да не прочета, зависи, щото и се трият постове, и си е развален грамофон.

Не четеш с разбиране и ти.

Осъзнато да се търси помощ чрез проактивни действия на намаляне, спиране, борба, да.

Но оставяне по течението и през просото, давай там - това не толерирам.

Слабохарактерни, безволеви индивиди също.

Като и тук - ако се вслушват, замислят, отворени за конструктивен диалог/критика, окей, иначе нищо не става.

Чрез силни хора около себе си биха успяли, но трябва да искат, иначе ще си седят в калта.

Общи условия

Активация на акаунт