Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 778
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 705
Вече се каза, че и показа по ТВ, че си е било обезопасено. Но когато някой е склонен да прескача и реже огради какво да се прави?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0% … D0%B1%D0%B8%D0%B4

# 706
  • France
Ако оградата може да бъде прескочена значи не е ок
Лично знам за случай, в който архитект беше влачен по съдилищата, защото неправомерно влязъл в строежа човек беше останал инвалид.

# 707
Ако оградата може да бъде прескочена значи не е ок
Лично знам за случай, в който архитект беше влачен по съдилищата, защото неправомерно влязъл в строежа човек беше останал инвалид.

Коя е тази ограда, която да не може да бъде прескочена? И оградата на Тръмп я прескачат, и нашата по границата, и на затвора даже. Това са някакви съдебни изгъзици. Е, ако в оградата е имало липсваща част е друго, но ако я е прескочил вината си е  негова.

# 708
Тотално безхаберие, незаинтересованост, безотговорност навсякъде - като започнеш от държавата и нейните безброй органи, институции, служби, службички и калинки и стигнеш до обикновените хора.
Парашутът с прокъсани въжета и евтини карабинери, не било работа на този да сменя въжетата, не било работа на онзи да контролира. Напушеният келеш кара незнайно как регистрирано АТВ на претъпкана улица в Слънчев бряг. Ватманът си оставя трамвая просто ей така, че някакви младежи бръкнали с ръка през прозореца и го задвижили. Строителите така си обезопасили строежа, че някакви хлапетии се качили на супер висок кран.
И никой не е виновен, никой не носи отговорност. За нищо.

Мир да душата на младата жена.
Дано поне този път има справедливо наказание, без значение чии син е водача на АТВ-то и без значение кой е собственик на фирмата с АТВ-тата.

# 709
  • София
Ама разбира се, ще се правят огради, които "не могат да бъдат прескочени" (има ли такива?), защото като родители сме неспособни да въздействаме на децата си. В групата е имало деца на възраст между 7 и 13 години. Тези на 7 би трябвало да са под родителски надзор. Тези на 13 вече учат разни човеци и природи в училище. Наистина ли не могат да разберат колко опасно е това, което правят? Наистина ли не знаят, че заграждения на строителен обект не се прескачат? А, забравих, понеже са деца, не знаят. Сигурно като се събудят на 18 изведнъж ще им дойде свише.

# 710
  • Down south
О, Боже. Току що прочетох, че Христина - 35 годишната жена, прегазена от АТВ-то е починала. Каква мъка за това семейство!
Четох за случая, когато не бях в България, надявах се, че майката може би ще  оживее.
Каква нелепа загуба на човешки живот! Още едно почернено семейство, заради някакъв нахъсан дангалак, мислещ си, че е "над нещата"
Толкова съм същисана, да това е думата, че е възможно да се случи подобно нещо.
И да, бидейки в България, такива новини удрят право в сърцето и то спира за миг.
Питам се, колко ли майчини сърца  всекидневно нарушават  ритъма си от такива новини  Thinking

# 711
Охраната не стои с поглед, вперен в крана. Вероятно обикаля периодично целия строителен обект. Колко му е децата да изчакат да мине и да се промъкнат зад гърба му.

А и освен това много често охраната са пенсионери, които са там колкото да се пише, че има охрана.

# 712
Или трудоустроени. Но и военен да сложат охрана, решат ли хлапетата да се промъкнат ще го направят.

# 713
  • France
Няма родителите, които да могат да въздействат на децата си на 100%. Може да се даде посока, но не и да се отъпче пътя пред тях.
И това следва да се знае от нас, големите хора, а не да цъкаме с език на поредното словоблюдство във ФБ. Не, децата не са виновни, че са деца. Родителите не са виновни, че не са успели да бъдат навсякъде и по всяко време. И времето не е виновно. Трябва да се гледа конкретно във всеки отделен случай какво е било пропуснато, какво е можело да се направи в повече за да резултатът да е различен. И се действа в тази линия. А когато не се действа, а само се мрънка "днешното поколение", "соц мрежите", "глобалното затопляне", "това ни докара демокрацията"... и резултатите са налице.
И да, има бариери, които не могат да се прескочат.

# 714
  • София
Не се става възрастен с щракване на пръстите. Формирането на качествата, които очакваме от възрастните, започва доста рано и в хода на процеса по трансформиране на детето във възрастен то трябва да става все по-съзнателно и адекватно. За мен е тотално неадекватно 13-годишни да не осъзнават, че не може да се прескачат огради на строителни обекти и да се катерят по кранове. Особено ако и родителите им в момента, вместо да вземат някакви мерки да отклонят коня от пътя му към реката, им въртят плочата за несериозния охранител и калпавите заграждения. Спокойно можем да очакваме след 5 години от деца, които не познават законите на физиката и границите на обществено приемливото поведение, да са вече възрастни, които например шофират, без да се съобразяват със същите тези закони и граници.
Аз съм от едно по-старо поколение. И ние се пробвахме на разни дивотии, но парадигмите на възпитание бяха по-различни и за много по-скромни провинения отнасяхме изключително сериозни скандали вкъщи. Така се пробваш един, втори път и като усетиш, че пред родителското тяло тия работи не минават, формираш някакъв филтър какво е допустимо и какво не. А когато живееш с убеждението, че всичко е допустимо, щото ти си просто дете и някой друг трябва да се е погрижил да няма начин да направиш беля ... конят е тръгнал към реката.

П.П. Сигурна съм, че на оградата на строителния обект са били поставени и стандартните табели, че влизането е забранено и т.н. Да разбирам, че има 13-годишни, за които писмената забрана  нищо не значи и ние като общество сме ок с това, защото "те са просто деца"?

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 15:57 от hatred

# 715
  • Варна
Имам дъщеря на 13. Ако, да не дава Господ, ми спретне подобни изпълнения, хич няма да търся вина в охранители и огради. Първо ще я санкционирам сериозно, а после ще има разговори до припадък относно компанията, в която се движи и тъпия начин, по който очевидно мисли за да направи подобно нещо. И ще търся вина основно в себе си - че не съм отделяла достатъчно време и внимание, че не съм успяла да обясня и внуша основни неща и т.н. Няма да чакам някой непознат да ми пази детето.

# 716
  • София
Е, едно време логиката беше желязна: "Ако Пешо скочи от Х етаж, и ти ли след него?" - като отговор защо на Пешо позволяват, а на мен не.

# 717
Е, едно време логиката беше желязна: "Ако Пешо скочи от Х етаж, и ти ли след него?"

Факт, цяло едно поколение израсна с тази възпитателна реплика. Simple Smile

# 718
  • France
Не се става възрастен с щракване на пръстите. Формирането на качествата, които очакваме от възрастните, започва доста рано и в хода на процеса по трансформиране на детето във възрастен то трябва да става все по-съзнателно и адекватно.
Някой твърди ли обратното?

Хай, естествено, че ще се концентрираш върху това, което ТИ можеш да направиш, но това не значи, че няма други отговорни в процеса.

Куко, откакто има соц мрежи и техните предизвикателства, стана ясно, че ако Пешо скочи, ще скочи и Сашко, и Гошко, че даже и Мими

# 719
  • София
Philomena, за мен фразата "те са просто деца", която доста често се повтаря в контекста на този случай и подобни на него, е именно имплицитно твърдение на обратното.

Общи условия

Активация на акаунт