Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 449
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
@дани - кой ти говори за апартамента на сина? Комшията ми, нали съм писал, има 4-5 апартамента, купува през няколко години по един. В последната му инвестиция съсед ще му е автомонтьор, купил 5 на зелено. Ти нямаш ли 10-20 и ти, синовете ти ли ще живеят в тях?
Нали се купувало за да се изкарат черните левове от под дюшека, тия хора с евро милионите и те по 5-10 сина ли имат?
Хайде да видим. Не съм казвал, че ще Февруари 2026, но едно нещо ако не може да продължава вечно, значи ще спре. Вкл. и тази истерия по имотите.

# 151
Не са само 4- те най-големи града. Много повече са с прилични възможности за поминък и развитие. Отделно всички места свързани с туризъм. Дори селата с население в трудоспособна възраст има какво да се прави. Ако някой си мисли, че с работа в ТКЗС- то накрая на месеца си цъфнал е в голяма грешка.

# 152
Обикалял съм с колата покрай нови големи сгради във Варна, вече с акт 16 от по 2-3-4 години.

Едно 30-50% от апартаментите са празни,  в тях никога не свети, нямат пердета и щори.

При старите ЕПК-та или панели, броя такива жилища е доста по-малък. Чисто обективни мои наблюдения.

# 153
@донев - нормално, и в София е така. Старото жилище все пак става за живеене, купува се да се нанесеш. А купените на зелено голяма част не са въобще довършени - за какво да даваш една торба пари за баня, кухня, настилки, врати, дето с 5-10 годишни наема няма да си ги възвърнеш после? Вместо да направиш с парите за ремонт вноска за още един на зелено. Нали и така се качва, печелиш, не яде, не пие... Докато не спреш да печелиш всеки месец от нищото, а видиш, че само ти стоят парите затворени. Тогава ще е време да направиш нещо с инвестицията.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 14:07 от chris78

# 154
  • Бургас
Много украинци разпродадоха там и купиха тук.
На кого са разпродали?

На хора, желаещи да инвестират.
Нали се сещаш, че продаващите продават евтино, за да се отърват.
Купуват хора с пари. Чакат да свърши войната и да грабят с шепи от фондовете за възстановяване.
Разбира се, винаги има риск някой руски дрон да ти отнесе току-що купеното, но при инвестициите риск винаги има:)
Фризьорката, за която писах по-горе, продаде апартамент и къща в Одеса, още преди година.

denissa, съвсем не е леш.
Пенсиите скочиха до небесата. При два милиона пенсионери, това са 2 млн. души с гарантиран доход. Едно семейство пенсионери вече живее по-добре от двама работещи с две деца. Без заеми, без работа. А ако работят - още по-добре.

Надниците на общаците - също, както и на земеделските работници.
Циганите ходят навсякъде, където има сезонна работа.
Разград, Шумен, Търговище - не знам дали си ходила скоро. Ври и кипи от живот, строителство, малки производства, услуги.

# 155
Явно ходим на различни места или живеем в паралелни вселени...
Всичко скочило до " небесата"( клетите пенсионери) след 1.1.26. го делим на две....А храната и не само тя, е скъпа като в цивилизацията на запад от Калотина....

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 14:54 от denissa_72

# 156
  • Бургас
И кога тези "клети" пенсионери са живели по-добре?
Преди 10 години, преди 20? Или 30?
Майка ми е с минимална пенсия. Без кредити, със собствено жилище. Живее в града, няма градинка, няма кокошки.
Получава още 200 лв. от наем. Няма други доходи. Това прави 800 лв. на месец. До скоро нямаше и наем.
Ходи на маникюр, педикюр, по екскурзии. Спестява. Единствената помощ, която приема от мен, е да платя телефона. Лекарства приема, по Здравна каса.
Какви разходи за храна има сам човек? Колко ще изядеш? Особено лятото? С един домат и парче сирене карам цял ден.

# 157
Разговора е излишен, всеки си има собствена гледна точка...
Или изключени рецептори...

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 16:17 от denissa_72

# 158
Много украинци разпродадоха там и купиха тук.
На кого са разпродали?

На никого. Ние също имаме съседи украинци, с къща в Украйна. Казват, че хората масово няма на кого на продават там имотите им и те стоят празни. Първо милиони се изселиха, и второ цените са се сринали, никой не купува там, особено тези около фронтовата линия.

# 159
  • Бургас
Явно тези далеч от боевете се продават, макар и на занижени цени.
"Бум на имотния пазар в Украйна". Статията е на Ди Велт.
https://www.bgonair.bg/a/4-world/337092-bum-na-imotniya-pazar-v- … ishta-prez-2023-g

Ето и още една, с източник украински медии, която също говори за стабилен ръст на пазара там.
https://money.bg/property/pazar-na-imoti-po-vreme-na-voyna-v-ukr … investitsiya.html

# 160
Западна Украйна може би, и то пазарът се движи, от хора, които са останали без жилища заради бомбандировки. Но тези в източната част едва ли са много желани.
Представете си само от 1 разрушен блок колко семейства се евакуират, които ако не могат да избягат в чужбина все някъде трябва да идат.

# 161
Веднъж да се съглася с Дениса. Но се чудя вие като излизате навън из града или квартала си, слепи ли сте? Или само с луксозната си нова кола се движите? Ами то навсякъде бомба е паднала. Градове, села, пътища всичко е толкова порутено, амортизирано и занемарено, че думи не ми стигат да го опиша. И после как гладния да вярва на сития? Тиквоча и той разправя как нямало инфлация. Че кога е пазарувал той? Той само тигели прави с джипката от Банкя до Парламента и обратно, а уикенда си пече тиквоча у задния двор. Драги съфорумци мизерията в околната среда, опасностите на пътя, безхаберието на управляващите и безнаказаността не са присъщи за богато общество и средна класа. Това са черти на държави от третия свят и бананови републики.

# 162
Съгласна съм, че изглежда зле. Тази седмица се виждах с моя позната българка, която от над 10г живее в Чехия, потресена е от външния вид на сгради, тротоари, градинки. Показа ми снимки на апартамент, който дава в Чехия под наем за 1000 евро на месец в комплекс от 4-етажни блокчета, чисто, подредено, алейки, детска площадка. 350лв задължително на месец се плащат за отопление + вода+ поддръжка на общите части, само токът е отделно.
Истината е, че тук сме свикнали с мизерията и не ни прави такова впечатление. По този повод има ютюб канал, където един господин се разхожда с камера из кварталите на София и показва мръсотията
https://youtube.com/@felicialx?si=hco2QszdyZYtfPa8

# 163
В момента на пазара на имоти в моят град има само боклуци на космически цени, но не се продават... Застояват се и след месец цената се коригира надолу и дори тогава никой не ги иска. От друга страна, ако излезе нещо читаво се купува на момента, без значение колко струва. Над 90% в момента купуват с кредит и то почти без самоучастие. Какво си мисля: Едни тарикати преди една година започнаха да изпират кеша и изкупиха всичко читаво без да се пазарят, други които имаха някой заделен лев с малка банкова подкрепа изкупиха останалото. Това доведе до повишаване на цените за кратко време. Бай ганя видя, че съседа продаде панелката преди5 месеца за 100 000 и си каза що и аз да не го направя, сега е момента, и си пусна боклука за 120 000. Да, ама вече който изпра - изпра отдавна, а който имаше заделен лев вече го даде. И боклука на бай ганя седи ей така и никой не му го иска. Сега тия които са с над 90% кредит са точно ония, които търсят от 5 години с мисълта "Ей ся ши са пукни балона". Точно същите които се смяха на обявите на собствениците които плахо публикуваха имотите си във фейса. Ей сега тия са най-натакованите, а им беше много смешно. В момента аз търся имот. На скоро продадох много хубав апартамент. Продажбата както очаквах беше на невъзможно максимална цена, а покупката се оказа малко по-тегава предвид гадните имоти, но абсолютно предвидено. Без изненади. Сега знаете ли, че ми звънят продавачи да им купя имота щото никой не го купува а аз имам пари. Значи не е баш така както много си мислят. Сметките на много ще излязат грешни и без да гледам графики и без да имам икономическо образование. А какво ще кажете нов имот в който няма вода Simple Smile това как ви се струва? Защото скоро ще се случи въпрос на време е. Хайде в София последно, но на всякъде другаде вече започна безводието и не е от загубите както го вменяват. Просто вода - няма. И след 10 години ще е още по-зле освен ако не изобретят изкуствени облаци. Така, че сметките на много финансисти ще излязат грешни защото те виждат цифри и мозъците им така работят, но по-умните от тях виждат много повече. Та аз лично очаквам до 10 години имоти на определени места да са почти без пари, докато същите, но на място с вода на цени по 10.

# 164
Пенсиите скочиха до небесата. При два милиона пенсионери, това са 2 млн. души с гарантиран доход. Едно семейство пенсионери вече живее по-добре от двама работещи с две деца.
И 2 милиона работещи в частния сектор, които ги издържат, а освен тях и 600к в бюджетната сфера - ченгета, прокурори, депутати...
Но нищо, яка им е гърбината, справят се и с това, и с ипотеката/наема.
Засега. Обаче всяка година се пенсионират двойно повече, отколкото нови почват да работят. Понеже набор 1960 например, които сега се пенсионират, е 140 хил. души, а набор 2005, които почват да работят, са 70 Хил.
Дано украинците да ни оправят, че набор 2024 е само 55 хил.
Ако не те, МВФ ще ни оправи, както оправи Гърция преди 15 год. понеже други не вярвам да ни дават заеми дотогава, при тоя бюджетен дефицит и скачащ дълг.

Общи условия

Активация на акаунт