Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 623
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Разбира се, че всяко нещо оказва значение.
Някои евенти се припокриват частично, други не, но е винаги коктейл от фактори.
Разбира се, в София основните евенти, влияещи на цената са работа и образование. Но не е само това.
Примерно, има бивши емигранти, колебаят се между София и друга, 3та държава. Примерно някой се връща от Канада, има оферти за работа между София и Берлин.
Естествено, ще вземе под внимание по-добрия климат, повече слънце, близост до море, близост до планина.
Знам, защото аз съм правил такъв избор преди 10 г.
Не е необходимо за всички хора да е фактор.
Стига и за 1 на 100 да е, но допринася към търсенето на жилища, оттам и за корекция на цената.
Математик си, знам, че разбираш, издаде се.
Не сме казали, че минералните извори в София определят 100% от цените. Но 1%, защо не.
В Берлин ли да се набичи работещият човек, дето ни планина, ни море, ни извори, ни бели хора. За престъпност отделно.

Социалистите отиват там, където е социалнУ. Ама те не са много големи потребители на (свободния) пазара на имоти.

# 271
  • Бургас
Ако фактори като море, писти, спа извори не влияеха на пазара на имоти, ни Велинград щеше да го има, ни Банско, ни Слънчев бряг и нито едно друго курортно селище.
Които, от своя страна, влияят върху различни икономически отрасли в района. Влияят и върху пазара на труда, образованието, доходите. И оттам - отново на пазара на имотите.
Около всички изброени райони растат нови градове. Поморие вече почти се е сляло с Несебър, Слънчев бряг - с Влас, и т.н.

# 272
Simple Smile Този казус е като редовното "защо наличието или отсъствието на асансьор влияе на цената на апартамента на петия етаж". Краткият отговор е, че всичко има значение.

# 273
  • София
От няколко страници обясняваме на 2-3-4ма, че небето е синьо.

# 274
Ами 4 милиона души са избрали все пак Берлин, явно не им е по-зле там от София, иначе да са дошли тук?
Както и да е, да оставим Германия, аз се връщам на примера с Франция, защото ето сега прочетох новина от днес (продължава след цитата)
Ето какви са процедурите на ЕС при дефицит над 3% и дълг над 60% от БВП:
https://www.consilium.europa.eu/en/policies/excessive-deficit-procedure/

Например на Франция наложиха следното:

Няма право да вдига бюджетните разходи с над 0.8% 2025г, 1.2% 2026г и т.н.
На нас като ни видят дефицита за 2025 като я приключим и като ни сложат нещо подобно, как ще вдигнем заплатите на ченгетата пак с 30% догодина?

Та финансовият министър на Франция е казал вчера, че има риск да викат МВФ, понеже не могат да овладеят дефицита:
https://www.gbnews.com/news/world/france-imf-bailout-britain-economy-warning-debt
Дефицитът на Франция е 5.5%
Нашият колко ще е тази година? По план щеше да е 3%, до юни за полугодието излезе 4.6%, с тези темпове може и да минем 6%. Та какво, ще викаме ли и ние МВФ след няколко години?

От горната новина за Франция: доходността по дългосрочните френски държавни облигации е стигнала 4.45%. Толкова изискват инвеститорите, за дадат пари назаем на държавата. Е, колко ще изискват, за да дадат назаем на гражданин? По дефиниция никой гражданин няма по-висок кредитен рейтинг от държавата си, тъй като тя има право да му вземе активите чрез данъци, а той на нея - не.
У нас държавата колко ще трябва да плаща, като взема назаем, ако имаме лоши показатели на дефицит и дълг? И колко ще трябва да плащат гражданите?
В ОК /Англия/ в момента са 5.60%. В САЩ 4.5%, като Франция. Всички те са държави с голям дефицит, макар и развити. У нас изтървем ли дефицита, както не сме и развита икономика иначе, не ми се мисли колко ще станат лихвите.

# 275
Аз не знам защо се носи от девет кладенеца вода, дето са през девет планини в десета, че младо семейство с деца не може да си позволи жилище с ипотека.
Ами може.
Личният ни опит е жилище с ипотека при високите лихви преди 20+ години, здраво работа, единия от нас на две места, супер стегната финансова дисциплина.

# 276
На мен ми е непонятно като вземете да смятате МРЗ или някакви подобни суми. То ясно, че човек знае 2 и 200, обаче особено в София с МРЗ не знам как се изкарва месеца. Камо ли ипотеки да се изплащат. Иначе да на 10к ипотека 5 к не е неразумно. Виж на 2к половината ако е ипотека става тегаво.
През 2007-2008 имаше абсолютно нереални ипотеки на 80-90%. Сега също виждам "без доказване на доход чрез БИК". Как става този номер идея си нямам, но на мен си ми звучи направо на ръба на закона.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 15:50 от Stamatko

# 277
Морето влияе на имотите по морето. Не на имотите в София. Но нека приемем, че вие сте прави. Чурек, обясни ми моля те как точно да си си калкулирам спа и ски писти към цената на имота? Ще съм ти благодарен за някаква формула или на око?

# 278
  • София
Морето влияе на имотите по морето. Не на имотите в София. Но нека приемем, че вие сте прави. Чурек, обясни ми моля те как точно да си си калкулирам спа и ски писти към цената на имота? Ще съм ти благодарен за някаква формула или на око?
Точно както се калкулира асансьора, водата, морето, локацията, гледката, етажа и т.н. или викаш не са важни?
п.п. Официално са вече 3ма, на които трябва като на малко дете да се обяснява. Да видим дали ще се увеличат.

# 279
Хубаво де, ама минералната вода си я имаше в София и преди 5 години, даже ски кабинката от Симеоново тогава работеше, а сега не - пък апартаментите тогава бяха по 1000 евро, а сега 2500?
Да не е бликнал нов минерален извор, пък аз да не съм разбрал?
А ако Цеко оправи и кабинката, дръжте се, че минахме Берлин!

# 280
Доларчета ви се привиждат във всичко на вас Grinning
Не можеш да обясниш. Иначе, някои хора като говорят за лоши демография, инфраструктура, задравеопазване, образование това не сваля цените, нали Grinning ЕХх чурка като ти се иска, иска ти се!

# 281
Близо 1/4 от обема на кредитите за юли /290 млн. лв. от 1225,4 млн. лв. нови кредити/ са предоговорени или рефинансирани. Процента на кредита спряма дохода много падна и умните май мислят да повторят Blush

Имаш предвид, че са изтеглили equity’то си от текущото жилище и ще го вкарат в ново? Още една опасност ако пазара тръгне надолу, защото ще са под вода. Но сега са гении.
Не, просто ударно заличават стари ипотеки, изплатени към 1/2 предполагам, и теглят нови. Досегашните им вноски са към 10% някъде, не им се влачи още години, а другите алтернативи са непопулярни Blush

Сега ще те изненадам с една възможна прогноза. Може да падат лихвите заедно с цените на имотите.Rolling Eyes

# 282
  • София
Сега ще те изненадам с една възможна прогноза. Може да падат лихвите заедно с цените на имотите.Rolling Eyes
То това ми е идеалния вариант, ама няма икономическа логика Grinning

# 283
Да се похваля - след година търсене, успяхме да си намерим жилище:) хол, две спални, отделно кухня, за освежителен ремонт, стар блок от 60те, с паркиране в двора на блока, Долен Лозенец, 390к евро.

# 284
Да се похваля - след година търсене, успяхме да си намерим жилище:) хол, две спални, отделно кухня, за освежителен ремонт, стар блок от 60те, с паркиране в двора на блока, Долен Лозенец, 390к евро.

https://www.standartnews.com/biznes/brokeri-preduprezhdavat-tezh … u-nas-605896.html

Общи условия

Активация на акаунт