Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 608
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • Canada

Тези, които се завръщат тепърва ли ще си купуват жилища, или вече си имат - те си стоят заключени и ги чакат. Нали Дани викаше, че празните жилища не били празни, защото си имали собственици в чужбина.
Ей, като слон помниш.
Някои пак може да си купят нещо.
Аз имам приятели от Канада, направиха 20г. Продадоха си ап навремето, купиха в Младост 2 преди няколко години. Та и те няма да влияят на пазара, ама са повлияли скоро.

Аз отдавна разправям, че в Бг е по-добър стандартът от "развитите държави" и има тенденция на завръщане. Но докато и най-забитите се усетят ще мине много време.
Тъжното е, че все още сляпо се препоръчва да се емигрира в чужбина, от хора, които не са много "на ти" със Софийската икономика и възможности за образовани хора.

Не е по-добър стандартът, по-нисък е.

# 316
  • София
Не знам дали въпросът ми е за тук, но не намерих обща тема за покупки/продажби на жилища.
Ще купуваме апартамент в София. Продавачите живеят в чужбина и ще дойдат да уредят документите, но говорят, че трябва да ходят на едно, второ, трето място, да чакат на опашки и т.н. Въпросът ми е не може ли това да да се свърши онлайн? Или поне подаването на документите? Много допотопно и се струва всичко.

# 317
  • София
Ами, справка от агенцията по вписванията може и онлайн да се заяви, но се взима на място. Възможно е и да помолят нотариуса да я извади за още 30лв отгоре.
Кадастралната схема не знам - би трябвало и тя да може онлайн.
За НАП за задълженията - може онлайн.
Електронен подпис трябва да имат

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/izpal … i/uslugi-587/1449
А има и посредници, които се занимават с това. И адвокат за скромен хонорар може да ги извади всичките документи. Но няма нищо сложно по принцип, просто хората не могат да боравят с документи и питат на самото гише кое как да се попълни и бавят опашките. Не знам как са се сдобили с имоти.

# 318
  • София
Ами, справка от агенцията по вписванията може и онлайн да се заяви, но се взима на място. Възможно е и да помолят нотариуса да я извади за още 30лв отгоре.
Кадастралната схема не знам - би трябвало и тя да може онлайн.
За НАП за задълженията - може онлайн.
Електронен подпис трябва да имат

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/izpal … i/uslugi-587/1449
А има и посредници, които се занимават с това. И адвокат за скромен хонорар може да ги извади всичките документи. Но няма нищо сложно по принцип, просто хората не могат да боравят с документи и питат на самото гише кое как да се попълни и бавят опашките. Не знам как са се сдобили с имоти.
Благодаря ти, ще им препратя линка. Но апартаментът е собственост на дете, което няма електронен подпис. Май наистина ще трябва да се разкарват из цяла София.

# 319
  • София
Е там вече ще трябват и някакви удостоверения, нотариусът ще ви даде списък. Успех!

portal.registryagency.bg е на агенцията

# 320
  • София
Те знаят какво да правят, въпросът беше да не губят време, но явно ще направят принудителна обиколка на София.

# 321
  • Бургас
Може всичко с електронен подпис.
Но като живеят в чужбина, вероятно и подпис нямат.
Да упълномощят адвокат най-добре, вместо да обикалят цяла София.
Справките нотариусът ги прави в реално време.
Освен това, не искам да ви вкарвам във филм, но собственост на дете се продава само с решение на съда.

https://risimanski.com/2025/01/16/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0 … 0%BD%D0%BE%D1%81/

Консултирайте се и вие с адвокат, че съм го играла този филм, само че с имот на лице под запрещение, което е почти същото Simple Smile

# 322
Пълномощно може да се вади и от чужбина.
В посолството май може директно на български.
Иначе ще трябва превод.

То някои документи могат да излязат некоректни.
Например вадят схема от кадастъра, оказва се, че не е описано нещо вътре. 14 дена срок за промяна, нова схема и тн. По Дан оценки правят грешки, после се ходи да се поправя. И от Агенцията по Вписвания имаше грешки, бяха объркали дати и срокове в документа.
Няма как, има много работа. Най-добре е упълномощен адвокат.

# 323
  • София
Всъщност детето ще навърши 18г в момента на продажбата, така че вероятно ще стане с пълномощно, защото то няма да присъства. Само ваденето на документите ще стане преди 18-те години от родител. Дано да няма проблеми.

# 324
Здравейте! Моля за препоръка за адекватен и сериозен строител в Пловдив. Искам да избегна брокер и по възможност да работя директно със строителя.
Благодаря.

# 325
Здравейте! Моля за препоръка за адекватен и сериозен строител в Пловдив. Искам да избегна брокер и по възможност да работя директно със строителя.
Благодаря.

Фирма Stroikolux. Сега имат нов проект, строят фамилни къщи, Sunny side, на мен ми харесаха като разпределение и квадратури и цените също са добри, на фона на Варна примерно, за София изобщо и не сравнявам.

# 326
И аз да честитя на Альоша за покупката Simple Smile

# 327
  • София
Нещо взе да става скучно тук. Я да разритам кошера Grinning

https://bnr.bg/horizont/post/102205332/imoti

# 328
  • София
Все едно и също се дъвче, аман.
Лихвите няма да останат толкова, това на всички е ясно. 4-5%
Срив на 1/2 надали ще има.

# 329
Глупости, тоя апокалиптик Grinning
Днес питах приятел от Англия, който продава там, защо продава. Отговора беше “защото вече не расте”. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт