Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 507
  • 745
  •   2
Отговори
# 540
  • София
Какво може да се види толкова в София ? Какво може да се прави в свободното време ? Осигурени ли са възможности за спорт, за отдих , за различни мероприятия ? Явно наистина не сте пътували или не живеете в София, щом ви се вижда толкова изобилна откъм възможности. Хората дори вече дрехи не си купуват оттук, всички големи брандове са ни заобиколили елегантно и нямат магазини в България.
Ясно, нямаме музеи в София, нямаме НДК, нямаме народен театър, нямаме разкопки на пъпа на София, нямаме снимачно студио, нямаме църкви, паркове, минерални бани, галерии, квадрат 500 и бог знае какво още нямаме. Виж на запад си имат всичко. Явно не сте от София и не знаете с какво разполагаме. Виена освен някой друг дворец какво може да предложи? Какви мероприятия предлагат, където тук ги няма? Бива, бива снобизъм ама чак толкова!
https://baniata.net/ceni-centralna-mineralna-bania-bankia/
https://www.skivitosha.com/summer/information/prices
Специално за 4-тото пишман анализаторче!

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 17:03 от чурек

# 541
То че има, има. Ама не и неща, които ще привлекат чужденци да купуват тук имоти.
Град, известен с минералните бани е например Будапеща. Има десетки, в красиви исторически сгради, някои даже работят нощно време като клубове. В Букурещ имат Терме Букурещ - огромен комплекс с 5-6 секции, в едната пързалки, в другата тропическа джунгла, и т.н. Софиянци ходят там уикенда на баня, защото в София няма такова нещо.
В Австрия във всеки курорт има минерални бани. Най-близко до БГ, като влизаш от Словения е Филах, който иначе е с размера на Перник, но минералната баня е огромна, прекрасна, струва 30 евро. Тука в комплекса на Гоце в Белчин Баня е 50 лева, а е 3 пъти по-малка.
А за там дори ти дават безплатен вход като си купиш лифт-карта за някой от многото ски-курорти в района. Картата за тях пък е към 60 евро. В Банско беше 115 лева, и пак е 3 пъти по-малко.
Въобще, мерим си пи*ките с големите играчи по света, но май не сме дорасли да се мерим с тях - също и по цени.

# 542
  • Бургас
В София мога да запълвам свободното си време с всякакви събития, културни, бутикови, ъндърграунд и каквото още решите. Има постановки, има разни места, където хората организират изложби, концерти... Винаги ще намеря какво да правя и къде да отида извън Витошка и мола.
Струва ми се, че май вие не живеете в София.

Най-малкото, има ледени пързалки две почти целогодишно. В Бургас нямаме. За тази цел пътувам до София или Варна.

# 543
За мен Виена с нищо не ми блести, честно казано, в Австрия има по-хубави градове. Още от преди да посетя и да живея в Прага не ми се видя нищо специално, а след Прага просто ми грознее. Реката тече някъде извън центъра и голям праз, че има река, като е опасана с магистрали. Прага е доста по-приказна.

За Виена съм пас, но ако цените в София се изравнят със следните градобе, бих предпочела да закупя там, вместо в София: Прага, Рим, Лисабон. Може би и Любляна, за Загреб не мога да говоря, не съм била. В Словения бях, но само в Марибор и много ми хареса, а Любляна била даже по-красива. Само че не всеки би си закупил имот в чужбина. Аз нямам задръжки и ако работя дистанционно един ден не виждам проблем.

Само столици споменавам, защото вече има по-малки градове в тези държави, където жилище може да се вземе на сходна или по-евтина цена от колкото в София, но нека сравняваме столица със столици. Като гледам как се покачват цените няма да е далечно да достигнем споменатите столици, а може би вече сме достигнали някои от тях.

# 544
Абе, какви ледени пързалки. Бургас сме по летните спортове. Аз това го говоря от време оно.
Вероятно в големите градове в чужбина също има много забавления, но и София не е зле.

# 545
София изглежда добре само на фона на провинцията, но това не я прави равна на другите европейски столици. Във Виена, Берлин или Будапеща виждаш подредена инфраструктура, паркове с обособени места за спорт и култура, велоалеи, сигурна градска мрежа и магазини, в които можеш да си купиш качествени неща, без да се чудиш кога и откъде да ги намериш. Аз искам същото и тук – искам да не се налага да пътувам в чужбина за да усетя нормална градска среда. Искам децата ми да растат в спокойна и подредена атмосфера, да имат достъп до добри училища, възпитание, културни събития и безопасни места за игра. Искам град с манталитет, в който хората ценят реда, уважението и общото пространство. В момента обаче всичко това го няма – и колкото и да обичаме София, тя изостава драстично от стандарта, който другите столици вече са постигнали.

ПС: И всичко това е благодарение на скъпите ни управници, не на нормалния жител. Ние сме само потърпевши. Да, сигурно навсякъде крадът, не отричам, но остава и за държавата, за разлика от тук.

# 546
Аз съм живял много години в голям град в чужбина. Изобщо не е чак толкова невероятно, както го описваш.
А данъците там са нечовешки. Т.е. за да е "подредено" ще трябва тия с по-високите доходи да платят за това "подреждане" и то скъпо. А те може и да не искат.

# 547
Всеки сам избира къде да живее и в крайна сметка е продукт на средата около себе си. Не може само да искаме ред, чистота и качество на живот, без да даваме, без да изискваме и без да участваме в промяната. В България данъците са ниски и резултатът се вижда – дупки по улиците, сгради без ред и естетика, паркове без поддръжка и обособени места за спорт или почивка, липса на градска визия и последователност. Но дори и данъците да бяха по-високи, при това управление едва ли нещо щеше да е по-различно, защото няма доверие, че парите ще се използват разумно. България е една измъчена и ограбена държава – красива по природа, с огромен потенциал, но неподдържана и изоставена.

# 548
Да, де, ама точно както при социализма така се случва, че един иска, а друг дава.
Парковете не са чак толкова занемарени. Борисовата се скъсаха да я ремонтират.
Инфраструктурата също се изгражда.
Монреал, град 5 пъти по-голям от София има 2 пъти по-малко метро. И последните спирки са строени преди 50 години. А другите градове и толкова нямат. Скъпо им идва и не могат.
https://en.wikipedia.org/wiki/Montreal_Metro
Нови булеварди, нови кръгови също се изграждат непрекъснато. И това го няма на запад. Там само се поддържат стари инфраструктури.
Само за масовия спорт мога да се съглася, че може много повече да се направи и изостава много.
Но има футболни лиги, баскетболни лиги, басейни, фитнеси, всякакви курсове от типа на аеробика и подобни. Не са държавно и общинско платени, но ги има.

Не сме чак толкова лош "продукт на средата".
У нас все още няма психопати, дето стрелят наред. Сравнително нормални хора се изграждат, сравнено с другите държави. Отново мисля се сравнява без да се познават другите държави.

# 549
Дани, аз  въобще не твърдя, че хората в България са лоши – напротив. Имаме страшно много кадърни и талантливи хора, доказали се в различни сфери. Проблемът е, че повечето от тях избират да заминат, за да бъдат оценени другаде. Виждаме ясно какви са условията за лекарите и болниците тук – мизерни заплати, липса на оборудване, лошо отношение. А всъщност имаме лекари и специалисти на световно ниво, хора, които са променяли историята, учени с велики постижения. Но за съжаление тук често не им се дава шанс и те предпочитат място, където трудът им е ценен и възнаграждаван. Разбира се, има изключения, както навсякъде, но тенденцията е ясна.
Както и да е – темата тръгна от друго: цените на имотите в София. И когато човек погледне съотношението „какво се иска“ и „какво получаваш в замяна“, става очевидно, че градът далеч не може да оправдае тези цени. София не е Виена, Берлин или Мюнхен, но цените се доближават, а качеството на живот – не.

# 550
Ами явно може да оправдае. Всичко действително е разумно. Не знаем в чужбина какво е, в Мюнхен какво е. Не знаем колко са безопасни улиците, колко насилие и престъпност има. Не знаем колко са скъпи скритите разходи за живот, не знаем колко се пътува на ден в транспорта, не знаем колко е студено.
Тази година за България за първи път имаме обратен наплив и повече бивши емигранти се връщат, отколкото заминават.

Вълната се обърна!
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21277091
Тенденцията се обръща.
https://debati.bg/tendentsiata-se-obrashta-poveche-balgari-se-za … olkoto-zaminavat/

Аз съм бивш емигрант и имам много опит и поглед по въпроса.
Според мен масово хората заминават защото са зле информирани, подведени, манипулирани, защото действат стадно, без да мислят, без да познават мястото, където отиват. Заминава се от снобизъм, защото родителите настояват, защото е модно, защото звучи добре.
След това си самооправдават постъпката и си внушават колко са добре и колко добре са постъпили. А реалността е точно обратната.

# 551
  • Бургас
Еми студено е, как да не е студено.
В момента съм в Швеция, възхитена съм от инфраструктура и чистота, ама данъците са 50 процента от дохода и не се крадат с такива темпове.
Студено, вали, домати няма, само черита по 30 лв. килото Simple Smile И вино без алкохол  Simple Smile

Като кажа, че съм от град с 300 слънчеви дни в годината, хората благородно ми завиждат.

# 552
  • София
откъде тръгна снобката, докъде стигна... Уж нямало какво да се види и прави в София а почнахме за дупки по пътищата да пишем. Снобката, ако знаеше история щеше да си обясни защо е толкова различна архитектурно София. Имаме античност, имаме османско владичество, имаме възрождение, имаме царизъм, имаме комунизъм, сега имаме модернизъм(не знам как се казва в момента архитектурата). Всичко това е преплетено. Истиниските ценители го оценяват това.

# 553
Голяма част от хората емигрираха преди години заради пари. Сега пари  могат да се изкарват навсякъде и всеки се мести, където му е по-добре. И около мен има хора, които искат да си се върнат, събират се само с българи, купуват българска храна, гледат БГ телевизия и т.н. За тях е по-добре в България, няма смисъл да се мъчат. Друг е въпросът, че като си плащал примерно 20 години по-високи здравни и имаш повече права, като се върнеш няма да получаваш, това което тук, но това е друга тема. Но хора се заселват и из Южна Америка, из Азия, не всеки гони Канада или Германия, всеки търси своето си.

# 554
А, не. Снобите имат отношение към града си, в случая към София, имат познания за историята, за архитектурата, за интересните и хубави места в него Simple Smile Няма сноб, който да скучае при толкова възможности за добро прекарване на свободното си време.

Такива приказки - как нямало какво да се прави в София, - обикновено вървят с продължението "абе, ти кога последно си ходил на театър, опера, музей, етс., на къф ми се прайш" Simple Smile Съвсем друга прослойка, искам да кажа Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:48 от EmmaT

Общи условия

Активация на акаунт