Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 447
  • 745
  •   2
Отговори
# 600
Аз друго се чудя – вероятно всички са ползвали брокер при покупката, вероятно са платили комисион, а голяма част са ползвали и адвокати /ако съдим по форумния етикет/. Къде са те сега да бранят клиентите си, ще връщат ли комисионни/хонорари?! Реално сделка няма!?
То по-добре да не им върнат парите, за да има за какво да го осъдят, ама едва ли, планиран е отрано този вариант и брилянтно изпълнен…

От мъжа ми съм слушала как са стояли на пост като войници - кой спи, кой пуши, кой си мечтае за гаджето (с или без участието н дясната ръка), но за всички е  само досада и чакат да свърши. И защо така? Ми защото с десетилетия не е имало война и никой никога не е нападал пост. И гардът се сваля. И с тези договори е така - някои клаузи се приемат за традиция, която никога не влиза в работа и десетилетия е било така. А ако някой се заяде му казват да си намери друг апартамент и той размисля. Но сега, след като има опарени, вече ще се внимава. Не, че е гаранция, де. Но за тези хора ще е ОК ако поне платеното си получат.
Обаче нотариус и съдии някой да разследва? Такава далавера не става без участието на такива хора.

# 601
То още през 2008/2009 имаше проблеми с имоти, купени на зелено. Други проблеми, ама пак големи.

# 602
  • София
На зелено ВИНАГИ е риск...И той ВИНАГИ е за сметка на купувача...
Риска има свойството да се третира. Ако инвеститора не довърши поради липса на средства, обявява фалит – това е неуправляемия риск. Като заложиш 10-20% неустойка, сградите нямаше да бъдат продадени повторно – това е управляемия риск. Тук виждам тенденциозно неуправление на риска Confused

# 603
  • София
Скрит текст:
Другия пишман анализатор пък като го питаш това, което той те пита бяга по тъч линията, въпреки че поне 2-3 пъти му обясних как се определя цената на наличието на планина със ски писта. А тротоара от снимката се е напукал сам самичък, нали, не от паркирани коли върху него. Игнорираме, че изглежда като снимка от някой столичен квартал. Пред панелките в Люлин има по-хубави тротоари.
Абе не ви ли е срам да пишете глупости?
Какво въобще сравнявате?
Питайте оная. Тя сравнява. На мен и част от хората в темата ни е ясно, че са несравними, но пишман анализаторите продължават да сравняват.

А относно цените. Ако тук кв.м. е 3000 евро, а там 5-6000 евро, трябва да се има придвид, че ако тук е 70 кв.м. жилище /по-голям двустаен НС- 2 помещения, едното спалня/, там обявени 70 кв.м. се равняват на минимум 100 по нашите разбирания. В квадратурата не се включва коридор, кухня, сервизни помещения, килер, тераса.Там 70 кв.м. са помещенията за живеене. Ако умножите малко ще видите, че цените са изравнени. Може да проверите. Ако искате ще Ви прикача линкове.
Къде жилищата са надценени? И възможно ли е това да просъществува дълго?
Само, където тук е не 3к а средното а във Виена не е 5-6к а е 7,7к. Не изкривявайте моля! Също така като ще смятаме разни работи сметнете и сивата икономика, сметнете данъците, таксите и осигуровките. Сметнете също, че и тук има имоти без омразните ви общи части. Чак тогава елате да коментирате, ако обичате!
Чурек, кажи как вулкана влияе на цените на имотите? Сигурно само нагоре, защото това е забележителност!
Беше ти отговорено няколко пъти. Както влияе Северен Пирин на цените в Банско спрямо Пишурка.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:01 от чурек

# 604
За Грийн Лайф, кофти за хората, но като са подписали такъв договор, който дава картбланш на инвеститора чудно ли е, че той се възползва от правото си по него?
Тук е момента да напомня за клаузата във всички стандартни договори за ипотека (давал съм цитати), които дават право на банката да поиска дообезпечаване, ако текущата пазарна стойност на имота спадне спрямо оставащата главница.
Тоест, ако някой купи имот за 200к с 20к даун и 180к кредит, и догодина ако пазарната стойност спадне с 10% тоест стане 180к, може да очаква обаждане от банката. Макар че всеки път като споменавам това, всички викат, че тази клауза била сложена просто така и никога нямало да се активира.
Това че последните 10-15 години не се е налагало да се активира не значи, че ако условията предполагат няма да се активира. Тя точно затова е сложена там - за да се възползва банката от правото си, ако условията го предполагат.

# 605
Грийнлайф си е чиста измама. Ако проблема беше просто форсмажор и рязко поскъпване, щяха да предложат да индексират, а те направо си обявяват, че ще развалят договора и още преди да е развален са прехвърлени и обявени за препродажба. Да не говоря, че не виждам нужда от прехвърляне на друга фирма. Нотариуса дано има охрана.

# 606
  • София
Вижте, според снощните новини има къде по-сериозни въпроси за решаване, нека първо тях да оправят, имотите после  Grinning

# 607
@гого - измама ли е не знам, но щом договорът им дава право да го развалят без неустойка и без да трябва да доказват какво толкова се е променило, защо да предлагат нещо друго, а да не се възползват от правото си, което другата страна им е дала?
Ето и Боташ ни начислява по 1 милион на ден за капацитет на газ, който не използваме, но не ни предлага да го развалим дори с компенсация, а вика - да сте гледали като подписвате. Сега 10 години ще плащаме, няма хън-мън, ама то неизгодно, то условията се промениха.

# 608
Договора им дава право, но това че са влачили връщането на парите 4 години не е законно. Според мен има аргументи за осъждане. По тази логика парите могат да ги върнат след 50г когато станат една заплата (натам сме тръгнали с парите). И на какво основание ще прехвърлят имотите на друга фирма. Реално блока е завършен, фирмата не е фалирала, хората могат да си търсят парите и трябва да има активи за запориране. Сещаме се при една друга пирамида във Варна на един депутат така му запорираха имотите, че и на жена му. Тук явно няма политическа и съдебна воля. Но тези работи не са важни, важно е да има минерална вода и ски писти, за да може българина да пие една студена вода и да го "лъзгат" по пистите Simple Smile иначе без тях боли.

# 609
Законно ли е не знам, но сигурно са се консултирали с адвокат, преди да предприемат тази стъпка.
Представи си преди 4 години подписват при продажна цена 100к и цена за построяване 60к. Влачат се 4 години, вече пазарната цена е 200, а цената за построяване е 120к. 100те К от клиента не стигат. Ти ако си какво ще направиш - ще му искаш още 20к, за да излезеш поне на 0, или ще видиш в договора - я, ами че то аз съм имал право да му върна 100те К без лихви и неустойки и да си го продам после за 200. Какво е морално е един въпрос, а какво е изгодно - друг.
Дългосрочно ако искаш да градиш бранд и да трупаш лоялни клиенти може да решиш да преглътнеш загубата; а ако искаш да спечелиш краткосрочно може да решиш друго.
Българските бизнесмени не са по дългосрочните стратегии, а правят ново ООД за всеки проект, гледат да спечелят днес, пък утре ще действат според конюнктурата и откъдето задуха вятъра. Виждаш така действат и в туризма, на принципа ден година храни, и в много други области.
Клиентите не би трябвало да подписват такъв договор, който им дава само задължения, но не и права. Както казва Екстер, не са ли си гледали договорите с адвокат?

# 610
Малцина са хората, които си премислят нещата. Мине не мине и пак някой метне пари от някоя тераса. Имаше някакъв репортаж за някакви, дето теглили не знам колко хиляди потребителски кредити за шефа си...Споделяли са ми клиенти: "Ами ние ей така за няма и 5 мин решихме да купим един апартамент в Банско, по-дълго си избираме джапанки". За домати на пазара ще има пазарене , избиране и т.н., но за големи покупки нищо.

# 611
Тази клауза е един вид форсмажор, обаче с една голяма разлика. Форсмажорната клауза не може да се активира от никоя страна самостоятелно, а форсмажорът се удостоверява от някаква уважавана и от двете страни институция. А тук те сами си решават, че са настъпили разни събития, сами си я активират. Това е недопустимо, а не клаузата по принцип. Иначе ако стане земетресение докато изливат плочите и конструкцията вземе, че се срути, явно имаме проблем без вина на строителя и това си е баш форсмажор, ама някой първо трябва да го удостовери.

# 612
  • Бургас
Вижте, според снощните новини има къде по-сериозни въпроси за решаване, нека първо тях да оправят, имотите после  Grinning

Е тука вече ще има революция!
Семейства ще се развеждат и ще се правят, че не се познават, като на опашките по соца Simple Smile

# 613
Те за форсмажор могат да си имат отделна клауза. Аз не съм виждал целия им договор, само това, което са цитирали - а именно "настъпили обстоятелства, които са от значение за изпълнение на договора". Настъпили ли са - настъпили са, покачили са се цените в строителството. Вероятно могат да го докажат с фактури за строителни услуги и материали, които са платили по цени от 2021 и 2025.
И сега като са настъпили какво правим - можеш да предоговориш с клиента, а можеш и просто да му върнеш парите без лихва и неустойка, за което той ти е дал съгласие с подписа си. Е, кой крив, кой прав?
За мен клиента, че не е чел какво подписва. Но естествено, не знам всички факти и обстоятелства.

# 614
Да де ама цените на строителство не поскъпнаха тази година, а преди 3-4г още. Какво правиха от тогава до сега? Като не могат устойчиво да завършат проекта, връщат парите, продават на по-високи цени и си довършват проекта. Това е трябвало да стане още 2021-22. Има умишлено задържане и отлагане със зла умисъл. Това нормален съдя не би го позволил. Второ, пак не разбирам защо са прехвърлили имотите на друга фирма. Има схема и искат да си вържат гащите.

Общи условия

Активация на акаунт