Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 28 927
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
По света си има фондове и дружества, които инвестират в имоти и ги отдават, а тук често съм се питал защо няма, а тази пазарна ниша е заета от Дани, Тинтина и компания.

И тук има. BLD например. И не само. Най-големият наемодател в София е шведска компания с 300 апартамента.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2024/10/11/4685948_skandinav … _e_nai-golemiiat/

https://www.seeresidential.com/bg/?__hstc=267766161.2f3f33a24b44 … __hsfp=2324370431

Ние с Дани сме дребни риби.

# 406
Язък дето си математик, Дани. Без елка ти го смятам: 27 милиарда пише, че са ипотеките. 1% лихва е 270 милиона. 2.5% е 675 милиона. 5% е 1.35 милиарда.
Това е за лихва годишно. Главницата отделно ще си я плащат, някога си - кой за 20, кой за 30 години.
Кажи сега ако лихвата се вдигне от 2.5% на 3%, колко ще трябва да се намали бюджета за Гърция?

@дениса - а рентата колко е? И 800кг пшеница да вадиш от декар, по 213 евро/тон прави 300 и нещо лева. Но това е брутен приход - а кой ще оре, кой ще сее, кой ще жъне, кой ще превозва, то да не расте само житото?
Вярно, и субсидия има, не я знам колко е, но при тази цена то по-лоша възвръщаемост и от апартамент под наем в Малинова Долина.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 22:05 от chris78

# 407
Ако човек чете глупостите на Гого и Крис, единственото което трябва да си купи е револвер + патрони или отрова....Само ЕДИН от компонентите на цената на НИ е скорошната печалба....само ЕДИН...

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 10:17 от denissa_72

# 408
А ти като си по-умна, обори нещо от написаните числа, вместо да нападаш самия човек, който ги е написал. Хайде - цитирай и сложи отдолу твоята сметка, и сравни.
А пък ако си още по-умна, накупи земя по 4к лева, засей жито, вземи субсидия, продай го по 213 евро/тон, и кажи каква доходност вадиш.

# 409
Арендаторите ми бяха тази пролет на околосветско пътешествие заедно с антуража си... Явно са на  голяма загуба...

# 410
Че те може да си имат и друга земя, купена на 250 лв, колкото казваш, че била навремето си.
Ти сметни ако сега купиш на 4к лева, на какво пътешествие ще идеш.

Ето от мен друга сметка: детето ми порасна за 5 години с 50см. С колко ще порасне следващите 5 години - с още 50?

Очевидно цената 250 лв. е била нереално ниска, нямало е тогава субсидии, нямало е техника и не си е струвало да се обработва. Сега вече има. Какво още трябва да има, за да порасне още цената на земята?

# 411
  • София
Двойка на математиците, айде на поправка - вадете и кръстосайте... елките Grinning
"В края на юли 2025 г. жилищните кредити са 29.599 млрд. лв..."

https://bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/20250 … s_press_a1_bg.pdf

# 412
Ако човек чете глупостите на Гого и Крис, единственото което трябва да си купи е револвер и патрони или отрова....Само ЕДИН от компонентите на цената на НИ е скорошната печалба....само ЕДИН...

Няма нужда да купуваш, ако имаш желание, ще съберем с Крис пари и ще ти купим. РОИ си заслужава.

Арендаторите ти са умни, ползват актив за без пари докато ти губиш. Нещо като строителите и вноските на зелено, които в последствие се индексират.

# 413
Е, в неговия цитат пише 27, юни може да са станали 29, а сега сме вече септември и ти ще кажеш колко са, ти ги следиш.
Ако с 1% се вдигне лихвата, това са 300 милиона, които ще трябва да се орежат от ходенето в Гърция, или от други пера по желание.

# 414
Че те може да си имат и друга земя, купена на 250 лв, колкото казваш, че била навремето си.
Ти сметни ако сега купиш на 4к лева, на какво пътешествие ще идеш.

Ето от мен друга сметка: детето ми порасна за 5 години с 50см. С колко ще порасне следващите 5 години - с още 50?

Очевидно цената 250 лв. е била нереално ниска, нямало е тогава субсидии, нямало е техника и не си е струвало да се обработва. Сега вече има. Какво още трябва да има, за да порасне още цената на земята?
След 25 години няма да е 4500...Ако Земята още я има...

# 415
Дениса, купувай какво чакаш?

Значи, можем да гледаме агрегирано колко пари харчат българите в Гърция, но не можем да гледаме агрегирано сумата на ипотеките. И ако агрегирано разходите по ипотеката се увеличат заради повишение на лихвата, то агрегирано българите пак ще имат пари за харчене в Гръция. Логика!?!
А защо в Гърция положението е толкова зле след като от цял свят им оставят толкова много пари? За един престел питам.

# 416
Дениса, купувай какво чакаш?

Значи, можем да гледаме агрегирано колко пари харчат българите в Гърция, но не можем да гледаме агрегирано сумата на ипотеките. И ако агрегирано разходите по ипотеката се увеличат заради повишение на лихвата, то агрегирано българите пак ще имат пари за харчене в Гръция. Логика!?!
А защо в Гърция положението е толкова зле след като от цял свят им оставят толкова много пари? За един престел питам.
Не съм алчна - имам си достатъчно...

# 417
След 25 години няма да е 4500...Ако Земята още я има...
Може след 25 години, както е тръгнало, в Добруджа да става за портокали и кафе, пък кафето доста скъпо стана напоследък, така че кой знае.
Иначе цената на пшеницата последните 5 години ти я показах, ако искаш виж си я и за 20, пак е толкова. Ако гледат пак пшеница, няма от какво да расте цената, освен номинално от инфлацията.

# 418
Аз си получавам наема, ако искат и канабис да отглеждат...

# 419
Вярна е на крис сметката и е елементарна.
Писах набързо и без да мисля много. Търсих и в движение инфо.
Все пак, става въпрос за левове, т.е. 1% е 150млн Е, което пък се доближава до харча за екскурзии.

Така или иначе, ще е "пиле със зеле". Някои ще идат и на почивка и ще имат ипотека, а други не. Не казвам, че ми харесва, а само описвам ситуацията.

Кафето е планинска култура 1-2км надморска височина.
Т.е. някъде около Смолянските Родопи, Девин.

Общи условия

Активация на акаунт