Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 27 482
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Само с 3 мин сърч намерих поне пет интересни събития в София този уикенд. От скачане на ластик, през управление на метро и "соаре за 50+" Simple Smile

# 556
96% от София изглежда като гето. Пълно е с неинтегрирани брадати тъмнолилави. Въздухът е потресаващ. Парковете са препълнени, навсякъде гъмжи от паркирани автомобили, между които нещастният пешеходец едва си намира място да мине. Препоръчвам да се повозите на трамвай номер 5 или номер 11. За по-северни или западни посоки даже не смея и да мисля. Повечето от старите сгради са като коптори, покривите текат, коридорите и мазетата са заринати с боклуци. Градът е ужасно мръсен, фасове и кучешки истории има на всяка крачка.
Минете по алеята покрай басейн Република в Борисовата градина. Паркира се в парка, но само за избрани. Горичката срещу басейна е тотално занемарена.
И внимателно по тротоарите заради бясно каращите електрически тротинетки.
Приятно прекарване на всички, които са в София повече от 2 дни!

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:37 от blabla7

# 557
Тенкю, блабла7!

# 558
Аз не разбирам защо се изкривява или игнорира истината. Столицата и страната ни са занемарени и изоставени. Коя друга европейска столица е като нас? И това не е заради липса на данъци, а защото се окрадоха дружно парите. Накупиха се имоти и какво? Кутия насред пустиня. По-умните поне си купиха в Дубай.
Естествено, че има какво да се прави и види в София. Във всеки град има. Ама едно е да си турист, друго е да живееш в града. Аз не съм турист, не ходя всяка седмица на театър, но всеки ден вървя по тротоари, всеки ден шофирам, всеки ден се сблъсквам с администрация и тн.
Тинтита, кажи им как са нещата в гореизброените направления. От благородно завиждане ще минат към съжаление и накрая възмущение, което ще се смеси със смях. Смях защото сме прости хора, които осират. Както вие гледате на лилавите, така и швейцарците гледат на нас. И това е тъжно.

# 559
Здравейте ,нова съм в тази тема и сигурно са задавани подобни въпроси ,но все пак да попитам за съвет - към днешна дата къде мислите че е по-добре  да се вложат едни 55 -60 000 евро ? В Бургас едностаен в М.Рудник в строеж , двустаен в Хоризонт ( с около 30% ипотека ) в строеж , едностаен готов в Бяла , едностаен Виница -Варна в строеж ?  Гараж/и във Варна (широк център ) също е вариант тъй като имам 2 ап. там  ? Всякакви други предложения са добре дошли . Живея в чужбина и по- трудно следя пазара в БГ .  Благодаря предварително !

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:35 от kate-aqua

# 560
  • София
Аз не разбирам защо се изкривява или игнорира истината. Столицата и страната ни са занемарени и изоставени. Коя друга европейска столица е като нас? И това не е заради липса на данъци, а защото се окрадоха дружно парите. Накупиха се имоти и какво? Кутия насред пустиня. По-умните поне си купиха в Дубай.
Естествено, че има какво да се прави и види в София. Във всеки град има. Ама едно е да си турист, друго е да живееш в града. Аз не съм турист, не ходя всяка седмица на театър, но всеки ден вървя по тротоари, всеки ден шофирам, всеки ден се сблъсквам с администрация и тн.
Тинтита, кажи им как са нещата в гореизброените направления. От благородно завиждане ще минат към съжаление и накрая възмущение, което ще се смеси със смях. Смях защото сме прости хора, които осират. Както вие гледате на лилавите, така и швейцарците гледат на нас. И това е тъжно.
Пишман анализаторе, посочи, моля те, с цитат, къде игнорираме и изкривяваме истината!? Оная викаше, че нямало какво да се прави в София за разлика от Виена. Получи солиден отговор от няколко човека и веднага смени плочата за дупките. Тънко и премълча за цените, но съм готов и там за мощен отговор, ако пожелае. Това бяха буквално двете неща от коментара й.
И в твоя дух на мислене, на колко оценяваш дупките(лошата инфраструктура като цяло) от цената на квадратен метър в София? 5, 10, 50, 100, 1000...  евро?

# 561
  • Бургас
Няма нужда на никого нищо да се казва.
Дупки, инфраструктура и т.н. могат да се оправят, но климатът и липсата на домати - не Simple Smile

kate-adua, еднозначно гаражи, щом имаш и 2 ап. във Варна.
Никакъв "Меден рудник" и още повече Хоризонт. Каква ти е идеята - да ги продадеш впоследствие, или да отдадеш?
Ако ще препродаваш, "М. рудник" е вариант, но до акт 16 ще минат 3 години, поне. И пак много зависи от микролокацията.

В Хоризонт има огромно строителство и подозирам, че скоро ще видим изоставени строежи там. И масово предлагане, което ще срине цените. Гледките към гробищата също не са за пренебрегване.
В момента в Бургас стартират няколко мега комплекса, с хиляди апартаменти. На разни странни места.

Едностайните са кофти и за наемане, и за препродажба. А Бяла е ваканционно място, т.е. още по-трудно ще отдадеш под наем.
За под наем трудно ще контролираш жилище, щом си в чужбина.
Докато на гаражите няма какво да им се съсипе.

# 562
А кой квартал е Хоризонт? Като ходих по морето тази година, гледам са разкопали къра да строят чак от Джъмбото та до Бургас. Това ли е?
И аз се чудя кой ще купува всичко това. Ама ако ги изоставят, както казваш, поне ще има свободни майстори.
То и в Пловдив гледам е някаква лудница - десетки хиляди апартаменти започнати, повече от София едва ли не. Ако не се продават и ги замразят, поне ще може човек да си хване плочкаджия. Явно са обрали работната ръка от цяла България.

# 563
  • Бургас
Хоризонт се намира срещу к-с "Изгрев", зад МОЛ Бургас Плаза.
Започва от сервиз "Пежо", който е на входа от пътя Варна - Бургас и продължава до зад "Метро". Съчетава гледки към гробищата, липса на инфраструктура, промишлени постройки, липса на ДГ, училища, детски площадки, магазини.
Има затворени комплекси, в които живеят хора и твърдят, че си ги харесват.
В частта между "Метро" и МОЛ Плаза е планиран студентски кампус, който ще се строи от общината, там се очаква някакво облагородявяне, но кога - Божа работа.

Това, което си гледал от "Джъмбо", е "Мадика". Същото е, плюс липса на ВиК инфраструктура, която според познавачи ще доведе до ниско налягане в района, тъй като не може да поеме такова количество сгради, а инвестициите в нова са скъпи.

# 564
чурек, не съм видял веднъж да потвърдиш лошите неща от реалността в София. За тебе това не са минуси или ги игнорираш. Със сигурност не ги отчиташ в цената на имотите. Но пък за сметка на това отчиташ спа'то. Това само може да ми говори за "нуждите" при покупка, разбирай няма ги. Басирам се че много повече софиянци влизат в дупки и много малко влизат в спа'то.  За разлика от теб, аз не се втурвам да оценявам как влияят софийските дупки на цената на имотите. И дори съм склонен да кажа, че НЕ влияят, защото на повечето явно НЕ им пречат, затова и плащат такива пари за имотите. Но виж, има ли спа, веднага цената скача, защото просто всеки си търси причини за нагоре и никой не търси причини за надолу Simple Smile. Delusional wishful thinking, което работи на 100%.
Но хайде ти като не си пишман анализатор и ги разбираш косвените фактори върху цените на имотите, оцени ти как дупките влияят на цените на имотите. Ето ако вземем мнението на Тинтина, вероятно дупките влияят положително на цените, защото когато се запълнят цените ще излетят в облаците Simple Smile
Но ми се струва, че шанса за домати в Швейцария, е по-голям от шанса нашата инфраструктура да се оправи. Поне ще е така докато съм жив.

# 565
  • София
Скрит текст:
чурек, не съм видял веднъж да потвърдиш лошите неща от реалността в София. За тебе това не са минуси или ги игнорираш. Със сигурност не ги отчиташ в цената на имотите. Но пък за сметка на това отчиташ спа'то. Това само може да ми говори за "нуждите" при покупка, разбирай няма ги. Басирам се че много повече софиянци влизат в дупки и много малко влизат в спа'то.  За разлика от теб, аз не се втурвам да оценявам как влияят софийските дупки на цената на имотите. И дори съм склонен да кажа, че НЕ влияят, защото на повечето явно НЕ им пречат, затова и плащат такива пари за имотите. Но виж, има ли спа, веднага цената скача, защото просто всеки си търси причини за нагоре и никой не търси причини за надолу Simple Smile. Delusional wishful thinking, което работи на 100%.
Но хайде ти като не си пишман анализатор и ги разбираш косвените фактори върху цените на имотите, оцени ти как дупките влияят на цените на имотите. Ето ако вземем мнението на Тинтина, вероятно дупките влияят положително на цените, защото когато се запълнят цените ще излетят в облаците Simple Smile
Но ми се струва, че шанса за домати в Швейцария, е по-голям от шанса нашата инфраструктура да се оправи. Поне ще е така докато съм жив.
2 директни въпроса, нула отговора. Нито цитати, нито цена на дупка. Плямпаме си лъжи, очевидно(също като оная). С такъв .... разговор не може да се води.
Ако нещо разбираше от имоти, щеше да знаеш, че дупка можеш да запълниш, но минерален извор или планина със ски писта, на която е тренирал шапион от Световната купа по ски алпийски дисциплини не можеш да направиш.

Снимка от Берлин. Трябваха ми 30 секунди на случайна улица да ти намеря дупка.

красоти от Виена. Признавам си, отне ми повече време да ги намеря. Обърни внимание на тротоара и напукания му асфалт. Не се е напукал от пешеходци.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 15:36 от чурек

# 566
Едно е да можеш, друго е да искаш, трето е да го направиш. За съжаление липсва емпатия между хората и всеки си вегетира в " своята крепост". Жалко е за инвалидите и всички, на които им се налага да ползват инвалидни колички, то реално няма и къде да ги ползват. В това отношение е трети свят, но в края на краищата къде да се живее е личен избор и всеки ясно си е преценил кое може да преглътне и кое не.

# 567
  • София
В момента съм в Швеция, възхитена съм от инфраструктура и чистота...
...Студено, вали, домати няма, само черита по 30 лв. килото Simple Smile И вино без алкохол  Simple Smile
Нямат си и сгради с архитектурен стил Брутализъм...
Общо взето нищо си нямат, само една шведска тройка дето става за нещо... Аз откога мечтая да сме Швеция на Балканите Grinning

# 568
Tърсиш дупки по улиците на Виена и минерални извори, за да докажеш, че София е „същата“? Честно казано, това е почти гениално в своята нелепост. Това е като да видиш едно парче сирене на масата и да решиш, че целият банкет е същият като в ресторант за гурме.
Виена не е „малко по-лъскава София“. Виена е град с над век и половина системно урбанистично планиране, с инфраструктура, която не просто работи, а сияе. Дупки? И там има. Но да ги използваш като доказателство, че градовете са идентични, е като да кажеш, че куче и лъв са едно и също, защото и двамата имат четири крака.
Фактите говорят сами: Виена е инвестирала над 1,3 милиарда евро в инфраструктура и градски транспорт само през последните години. София – макар и амбициозна – разполага с десетина пъти по-малко средства на глава от населението. Доходи, данъци, социални услуги, културен контекст – всичко е с различен порядък. Минералните извори, да, хубави са, но няма как да компенсират липсата на урбанистична стратегия и стабилни инвестиции.
Така че, ако искаш реален спор – остави „оная“, дупките и извори и се върни към факти и контекст. В противен случай просто се забавляваме на твоята логика – а тя е толкова ефектна, че почти прилича на стендъп комедия.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 15:53 от Eda12

# 569
@чурек - ми че ти си същия. Аз те питах преди: изворите сега ли бликнаха или ги има от римско време още? Ски пистата Бате Бойко ли я направи, или Бай Тошо?
Мълчиш.
И след като преди 5 и 10 години пак си ги имаше, а имотите не бяха толкова скъпи, а преди 15 си бяха направо евтини, то значи нещо друго предизвиква покачване на цените, а не изворите или ски-лифта (който даже не работи).
То е нормално всеки, веднъж като си е изградил мнение на база някакви фактори, да не го променя лесно само защото е прочел обратното в анокимен интернет-форум.

Общи условия

Активация на акаунт