Агенции за кандидатстване в чужбина

• 388
  • 8
  •   1
Отговори
Привет!
 Планирам да кандидаствам в чужбина.Ще се  се радвам ако хората ,който са работили или в момента работят с фирма или познават човек,който е работил с агенция да отговори на следните ми въпроси.
1.Коя агенция препоръчвате?
2.Мога ли с една да кандидаствам в различни държави?
3.Нужна ли е сериозна подготовка и какво ниво на английски се изисква (ще кандидаствам с английски език)
4.Колко време отделихте и е препоръчителна да отделя за целия процес?
5.Мнения за Unify или Едланта?
6.Помогнаха ли Ви в намирането на общежитие?
7.Какви разноски средно се отделят за работата с агенция?

Благодаря на всеки отделил време!
#висшеобразование #взаимопощом

# 1
  • София
Ако имате желание, нямате нужда от агенция.

3. Всеки университет на страницата си е написал изискванията за ниво на английски и всички други неща.
4. Проучването започва от по-рано, има университети с ранен прием.

# 2

3. Всеки университет на страницата си е написал изискванията за ниво на английски и всички други неща.

Здравейте!Имате ли опит с кандидатстването в чужбина?

# 3
  • София

Здравейте!Имате ли опит с кандидатстването в чужбина?
Аз съм родител, не кандидат-студент.
Децата ми, както и децата около нас, сами си организираха всичко, без агенции. Изисква се повече отделено време, четене, намиране на най-доброто за конкретното дете.
Вярвам, че всеки млад човек може да се справи с кандидатстване в чужбина са, ако има желание и не го мързи да чете.

# 4
Форумът е бг-МАММА и пишем главно майки.

Деца, които искат да учат в чужбина трябва поне 80% да се справят сами с кандидатсване и до 20% помощ от родители.
Затова смятам, че агенция се наема само и единствено когато родителите не могат да се включат с техните 20 %. Например свръх заети, неувереност, че могат да дадат добри съвети и т.н

Лоша услуга е да се наема агенция, за да върши работата на учащия. Приемът е само първа крачка - главно организация, срокове и бюрокрация.  Като отидат в чужбина, и бюрокрацита е повече, ученето е различно, прибавяме битовизми, различен свят и самота (откъсване от дом, семейство, приятели). Да кандидатсва без агенция, така да се каже е тренировка за бъдещия студент.

В допълнение защо съм против агенциите?
За тях на първо място е техния финансов интерес, а не на студента. Има случаи, когато са брокери на някои университети (получават пари от уни-то за всеки приет студент). И нормално бутат децата към тях, без да им пука, че може да има по-подходяща за конкретен човек програма или по-добър университет като рейтинг и бъдещи възможности за работа.
Например разгледах сайта на Едланта за Нидерландия. Лошо, лошо, лошо - липсват най-добрите университети като рейтинг.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 16:04 от biborana

# 5
Никаква нужда няма да се използват агенции и посредници. Всичко, което кандидат-студентът трябва да направи, е да прочете сайта на университета и да изпълни дословно изискванията. Например - ако е казано, че мотивационното есе трябва да е 1,000 думи, пишете точно толкова, не 500 и не 1,500.

Агенциите нямат никаква по-различна информация от това, което пише на сайта на университета, без значение какви маркетингови трикове се опитват да прилагат в/у притеснените майки.

# 6
Никаква нужда няма да се използват агенции и посредници. Всичко, което кандидат-студентът трябва да направи, е да прочете сайта на университета и да изпълни дословно изискванията. Например - ако е казано, че мотивационното есе трябва да е 1,000 думи, пишете точно толкова, не 500 и не 1,500.

Агенциите нямат никаква по-различна информация от това, което пише на сайта на университета, без значение какви маркетингови трикове се опитват да прилагат в/у притеснените майки.

Привет!Напълно разбирам това!Но нека подчертая ,че в повечето случай няма много точна информация за кандидатстването и порталите.Особено в тези държави ,където силно държат на езика си и за специалностите с английски порталите са на шведски (например).От тази гледна точка е по-удобно.Но всичко крие риск- ще си извадил ли нужните документи.Главно ме притеснява документите с оценки от минали години,например в някой искат 9,10,11 и 12 първи срок,как да изискам този документ от училище ,онлайн формат или по-какъв начин.Много от родителите ,които не работят в по-отворена професия не са особено компетентни и не се доверявят на собствените си умения.Колкото и да искам аз самата имам притеснения да поема 100% от всичко и това дали няма да изпусна нещо.От тази гледна точка,разбирам вашите мнения и знам за тази гледна точка на агенциите.Но поне ориентировъчни неща ,като “какво да отбягваме в мотивационното писмо” ,кандидастване за стипендия.Всеки има нужда от човек,който да го посъветва или поне минимална информация.

# 7
Разбирам и тази гледна точка, да. Като начало - ако сайтът на университета няма подробна английска версия или информацията на английски е крайно ограничена, това означава, че или изобщо няма програми на английски, или са смесени или 1-2 курса само са на английски.

Примерно сайтовете на холандските и белгийските университети са много подробни и буквално има всичко, което ви трябва там. Разгледайте в детайли, за да сте възможно най-информирана от първа ръка преди да се обърнете към агенция.

От това, което съм виждала при други студенти - много е важна реалната самооценка, без емоции. Например - виждала съм българи от езикови гимназии, които записват финанси или икономика, на хартия имат високи оценки по математика в гимназията, но нямат математическо мислене. А в тези специалности има много анализи, математически модели, статистика, и това ги отчайва.

Другото, което е важно - какъв тип човек сте и от какво имате нужда. Дали от консервативен университет, с вековни традиции, буквално стени м/у преподаватели и студенти като Лайден или по-млад, по-динамичен и по-отворен университет като Маастрихтския. Говоря конкретно за Нидерландия, защото имам личен опит. Според мен е добре да стесните кръга на това какво искате и тогава да потърсите агенция.

# 8
  • София
Пълно е деца от ЕГ в чужбина, следващи икономически специалности, които се справят отлично в частта с мат.И защо не?Голяма част от тях са били в такъв профил в 11 и  12 клас.  По- сериозно предизвикателство по-скоро са инженерните специалности.

Към авторката, четете на сайта на избрания университет, набелязвайте си въпроси при неяснота и питайте по мейла. Ще Ви отговорят. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт