2АЕГ "Томас Джеферсън" - Тема 5

• 32 690
  • 417
  •   2
Отговори
# 390
Благодаря на всички за информацията!

# 391
Здравейте!

За 2 АЕГ търся мнения за училището по следните теми:

Профилите след 10 клас включват ли математика и физика? Ако има много деца желаещи за един и същ профил, как се селектира кой влиза?

Хорариумът часове по мат, химия, физика след 12 клас достатъчен лие  за кандидатстване в университети (Холандия, Германия, Франция...)

До колко вторият език (например немски) се изучава качествено или е по-скоро проформа?

Какви предмети се учат на английски (билогия, георгафия, физика...)?

Има ли native speaker преподаватели?

Какви са наблюденията ви за преподавателите по математика?

Истината е, че се двоумя как да подредим желанията и дали 9 ФЕГ да е преди 2 АЕГ или обратното. На ученика му е все едно Simple Smile.

Искрено благодаря!

# 392
  • София
Здравейте,

Почвам по ред на въпросите Ви:

1. Има профил математика+физика - тук добавям, че от миналата година 2 АЕГ е от малкото училища, в които могат да се правят комбинации от профили от доста предмети (без философия, информатика, изобразително изкуство и музика);
2. Хорариумът стига;
3. За немски да се включи някой друг - моят син е с ИЕ и като цяло две година загуба на време и сега предполагам, че ако му се падне по-изсикващ преподавател за профилните модули ще е трудничко, убеждавам го да запише курс;
4. На АЕ учат (бих казала, че това е силно казано) химия, биология, история, философия, за физиката не съм сигурна. От тези предмети преподаването на АЕ при него най-добре беше по химия и философия;
5. Само в 8 клас имаха native; казали са, че сега в профила вероятно пак ще имат, но не е сигурно;
6. Моят син е при Костов - с отлични впечатления сме и двамата; като цяло катедрата по математика на 2 АЕГ е една от най-силните сред ЕГ в София, което си личи и от резултатите на ДЗИ ПП математика;
7. Ако математиката ви е важна - 2АЕГ да е преди ФЕГ
Толкова от мен и успех Simple Smile

# 393
  • София
Доколкото знам, в профил АЕ нямат нейтив, той е само за учениците 8-10.клас. Единствено миналата година нейтив липсваше, на Обществен съвет го обсъдихме и ни бе обещано, че от тази година ще продължи практиката с нейтив спийкър.
Тази година, в 9.клас, на английски изучаваха биология, история, химия и физика /дано не бъркам нещо/, но е по-скоро хибридно изучаване, аз лично съм на мнение, че този вариант е по-удачен заради терминологията.

# 394
  • София
Не разчитайте да се научи втория език само в училище (което и училище да е), особено пък немски! По програма е заложено да стигнат след профилите до ниво B.1.1. и това е.
Специално за немския, преподавателката много се старае, прави учебни игри, дава всичко от себе си, така че, на който му се иска, има какво да научи от нея. Въпросът е дали му се иска 😄.
За профилите - какво става, ако повече деца искат определен профил - ами открива се нова група. Досега не е имало случай някой насилствено да запише профил, защото в желания от него няма места.

Последна редакция: ср, 01 юли 2026, 11:34 от Ариана

# 395
2 АЕГ е по- напред по всички класации от ФЕГ. Мисля, че в 1АЕГ има паралелка с втори език френски.

# 396
Здравейте, може ли да споделите малко впечатления за училищния живот- какви активни клубове има към момента, достъпни ли са за 8 клас, организират ли се зелени/бели училища (мисля някъде бях срещнала информация за Банско),  ексурзии извън България (отделно от Еразъм) и др., имат ли организирани посещения на музеи/театри, участия на състезания- примерно английски, математика, други интересни инициативи?
Също имам и въпрос за Chromebooks- четох назад в темата, че се използват доста интензивно в обучението. Това само в началните класове ли е или през всичките 5 години?

# 397
Втория език, в нашия случай немски, по програма е заложено за него достигане на ниско ниво. Преподавателите по немски са изключително подготвени, от класа на дъщеря ми се явиха преди две години деца на матура по немски, както и за сертификати от Гьоте институт, макар че бяха почнали от нула. Но до голяма степен всичко зависи от старанието и амбицията на конкретното дете - няма да срещнете масово стягане и изисквания от страна  на учителите. Имаше младежи, които си останаха със съвсем скромни или никакви познания. За следване в Германия обаче, няма да е достатъчно, трябват курсове в Гьоте или какво изберете.
По английски език подготовката си е отлична, поне при нашите преподаватели. По мат също много добре. Програмите по физика според мен не са адекватни на това което учат в Европа и по света. Хорариумът от езикова гимназия унитата го приемат, ама това което са учили европейските ученици в средното училище, нашите студенти в различни държави се налага да наваксват с летящ старт. От профил физика сме доволни, от другите часове по физика - не, зависи от преподавателя, а и както написах от програмата. Успех с избора на училище!

Последна редакция: ср, 01 юли 2026, 14:35 от Ranomi

# 398
Здравейте, може ли да споделите малко впечатления за училищния живот- какви активни клубове има към момента, достъпни ли са за 8 клас, организират ли се зелени/бели училища (мисля някъде бях срещнала информация за Банско),  ексурзии извън България (отделно от Еразъм) и др., имат ли организирани посещения на музеи/театри, участия на състезания- примерно английски, математика, други интересни инициативи?
Също имам и въпрос за Chromebooks- четох назад в темата, че се използват доста интензивно в обучението. Това само в началните класове ли е или през всичките 5 години?
От клубовете, които доколкото помня бяха от 9-ти клас, участват в състезания по право, финанси, дебати...
За "хромовете" обсъждахме на предните страници - ползват се до финала, като явно може и да не са точно Chromebook...Моите деца са с Chromebook-ове и не мога да помогна...
Ходиха и двамата на екскурзии до Испания, имаше организирани и до Лондон..извън Еразъм. В БГ - в Банско имаше, да.
Клубовете са много, не мога да изброя всички, но са над 10...

# 399
@marini- Благодаря много за отговора Simple Smile

# 400
Здравейте, може ли да споделите малко впечатления за училищния живот- какви активни клубове има към момента, достъпни ли са за 8 клас, организират ли се зелени/бели училища (мисля някъде бях срещнала информация за Банско),  ексурзии извън България (отделно от Еразъм) и др., имат ли организирани посещения на музеи/театри, участия на състезания- примерно английски, математика, други интересни инициативи?
Социалният живот ври и кипи в училище и извън него, поле за изява има - който има желание.
За клубовете мога да споделя само инфо, каквато зная от моите деца.
- Клуб по математика  и клуб по дебати на английски език, може участие и от 8 клас. С дебатите ходят на много състезания - регионални и националните финали.
- участват в олимпиадите на МОН - в 9 клас сега бяха много активни, имаше и сериозна група за олимпиадата по история и г-н Михов задели време извън часовете, за да ги подготви. Ходят на допълнителни състезания по БЕЛ, по МАТ и по английски език;
-Еразъм групите са в по-горните класове, като се участва след класиране;
-ски училище - да; 9 клас бяха тази година на екскурзия в Лондон, по-големите в Барселона;
- активно се участва в спортни състезания - плуване, лека атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, правят се маратони съвместно с ТУЕС мисля. В училището има доста деца -  спортисти.
- за горния курс има ученическа правна кантора, зная че са много добри и участват в международни състезания.

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 12:26 от Ranomi

# 401
Здравейте,
Да дам и мойте “5 стотинки” Simple Smile . Синът ми тази година бе 8 “ж” клас - от 9- ти клас ще изучава Руски език.
Клубове по интереси има изключително много - той участваше в арт, народни танци, хор. За другата година обмисля дебати, творческо писане (ако има възможност). Участваше в училищния парламент и в кампаниите и концертите на училището. Бе на бяло ски училище в Банско, на екскурзия до Лондон само 8- мите класове. Последната седмица бе от избраните за екскурзията в Разлог … Класната им организира театрално посещение когато учиха “Хамлет”. Мисля имат някакви състезания (но той не се бе записал; липсваше му време достатъчно от училището, клубовете и неговите си тренировки може би ).
Хромбуците се дават за използване в 8- ми клас от училището. След връщането им - всеки явно сам решава как да процедира. Мой бе въпросът дали си заслужава купуването им или може да се използват други устройства. За нас (него) още не сме си отговорили …
В 8- ми клас имаше нейтив спийкър в един от дните; учителите са явно различни за почти всеки клас (което е нормално при 18 часа изучаване на Английски език); той бе доволен от преподавателя си (прави много презентации; дава се поле за изява; явно се учи). По математика и БеЛ явно са също няколко учителя, вземат материал и май не претупват.
Не ни е все още известно какви предмети ще се изучават на Английски (предполагам както е споменато - биология, история, химия, физика).

# 402
Здравейте,

Дъщеря ми има достаъчно бал за всяка гимназия, но иска 2АГ, хареса й когато бяхме в ден на отворените врати, че е с по-съвременна база. Тя вече владее АЕ на ниво b2 и аз мисля, че в 8 клас ще й е скучно и като цяло е по-продуктивно да избере друга езикова гимназия.
Моля да споделите имали ли сте дете с това ниво на езика в 8 клас и как се е развил училищния му живот, загубило ли е мотивация за учене, защото му е било лесно и пр.

# 403
Зависи от дъщеря Ви - по принцип се води, че децата звършват ЕГ с ниво В2, та ако тя отсега го е достигнала мотивацията ѝ трябва да е много силна до 12ти клас, а не само в 8ми...
Моите деца също имаха доста добро ниво на езика, но се надгражда, ако имаш желание...а и терминологията при предметите, които се учат на английски си е специфична. Факт е, че при някои от тях обучението е по-скоро хибридно и често се превключва на БГ, но английски си се учи сериозно и все се мисля, че винаги може да се стигне и по-високо ниво...

# 404
Здравейте,

Дъщеря ми има достаъчно бал за всяка гимназия, но иска 2АГ, хареса й когато бяхме в ден на отворените врати, че е с по-съвременна база. Тя вече владее АЕ на ниво b2 и аз мисля, че в 8 клас ще й е скучно и като цяло е по-продуктивно да избере друга езикова гимназия.
Моля да споделите имали ли сте дете с това ниво на езика в 8 клас и как се е развил училищния му живот, загубило ли е мотивация за учене, защото му е било лесно и пр.
Труден въпрос и никой не може да ви даде правилен съвет- сами трябва да решите. Мога да ви предложа два лични примера. В нашия Клас 9 тази година имаме 4 място на националната олимпиада по английски език и първо място на националния кръг на Pearson. И двете деца започнаха от А и Б английския в гимназията. Има и деца с B2 по англ. език, но някои от тях проявиха детско високомерие и изостанаха от начинаещите. Ако има желание запишете я на дебати - там ще упражнява високо ниво на езика. И ние бяхме в дилема преди 2 години - 1 НЕГ, СМГ с немски, НПМГ и 2АЕГ. 1 НЕГ отпадна точно, защото детето е с основен език немски и искахме друг език, за другите избори се съобразихме с неговото желание, даже написахме семейното решение и всички се подписахме, за да няма това-онова. Сега се смее и за нас всичко е наред.

Общи условия

Активация на акаунт