Рента 2025

• 2 386
  • 36
  •   1
Отговори
# 30
Всички ниви имат номер, в общинска служба земеделие ги имат. С точно описание за местонахождението. И площ.
Аз вече си имам нотариален акт, с удостоверение за наследници и чрез нотариус си извадих. Не за продажба, а за собственост.
Какви документи са необходими за издаване на нотариален акт ?

# 31
Нотариус ще ви каже. Различни са, според случая. За мен бяха договор за делба на починалия ми баща, откази от наследство на майка ми и сестра ми, удостоверение за наследници и скиците.

# 32
Дами и господа, дами най-вече, погледнете в нациналния статистически институт и нека да спрат догадките и спекулацийте.
Данните са за 2024 г.
В графата за моята обалст и община е 71 лв. Моят арендатор ми даде 75. Тази година явно е зле и зтова ми даде 65.

Най-висока за страната е 108 лв, Балчик.

Догодина ще гледам дали е било близо до другите.

https://www.nsi.bg/statistical-data/10/18

# 33
Дами и господа, дами най-вече, погледнете в нациналния статистически институт и нека да спрат догадките и спекулацийте.
Данните са за 2024 г.
В графата за моята обалст и община е 71 лв. Моят арендатор ми даде 75. Тази година явно е зле и зтова ми даде 65.

Най-висока за страната е 108 лв, Балчик.

Догодина ще гледам дали е било близо до другите.

https://www.nsi.bg/statistical-data/10/18

Кооперацията в Балчик даде 120 лв, какво да й гледам на тази статистика.
P S. Пише се спекулации, а не спекулациЙ.

# 34
И на нас ни дадоха по 120 лева + 2 бутилки олио на декар.

# 35
Имаме проблем с един от хората, на които имаме отдадена под аренда земя и трябва да получаваме рента от него. За 2023 плати по-ниска сума от другите двама арендатори, които платиха еднаква цена на декар. За 2024  изобщо не плати нищо, другите двама платиха. Сега дойде времето за рентите през 2025 г. Двамата коректни са си ок, единият я е платил, с другия има уговорка. С този третият как да процедираме, ако не плати доброволно. За миналата година по цени от миналата година ли трябва да плати, има ли право да дава по-ниска рента от другите двама, които дават еднаква цена на декар?
Ако арендаторът не плати доброволно рентата за 2025 г., първо проверете договора – там обикновено е записано как се определя рентата и какви са последствията при неизпълнение. За 2024 г. можете да изискате пълната рента на декар, същата като при другите арендатори, освен ако договорът изрично позволява намаляване. Изпратете писмено известие с краен срок за плащане и упоменете, че при неизпълнение ще се търсят правни действия. Ако не плати, може да се подаде иск в съда за принудително изпълнение или прекратяване на договора. Важно е да документирате всички комуникации и плащания на останалите арендатори като доказателство.

# 36
Арендите са малко по-високи от това което се получава в официалната статистика понеже има ли нужда да го пиша? Всеки трябва да се сети че никой не декларира повече пари отколкото е взел но масово се декларират по-малко, това всеки трябва да го е виждал с просто око.
Същата работа и при статистиката за средните заплати, затова винаги се закръглят нагоре такива статистики, а не надолу както правят сърдитите на живота чичовци и лелки.

Общи условия

Активация на акаунт