Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ви! Ще запиша друг час за собствено спокойствие.

# 121
Здравейте, днес бях на преглед, установи се бременност. АГ каза, че се е захванало много ниско. Какво означава това? Има ли нещо, което мога да направя?
Здравей! На мен в 14 г.с. Седмица ми казаха, че плацентата е ниска, сега съм в 17 и миналата седмица бях на преглед, док каза, че се е вдигнала и до 20 седмица би трябвало всичко да е наред. А иначе в ранните седмици до 12 още няма образувана плацента.

# 122
И моята бременност започна с кървене, но от отлепване на ⅓ на сакчето (в случая директно ми казаха да се готвя за аборт и да, смених лекарката) и после с кафява кръв поради хематом. Първите седмици все още няма формирана плацента. Към 15 или 16 г.с на мен ми казаха, че "засега плацентата е ниска предна, но ще изчакаме до 20г. с". Дотогава мигрира нагоре и по обяснение на 2ма лекари преди 20г.с е рано да се поставят диагнози за патология на плацентата. При мен на преглед тогава се видя, че вече е предна висока и така си остана. Дори да се формира ниско плацентата и да се води превия просто ще трябва идея повече пазене и май се ражда секцио (тук да ме поправят дамите с такава плацента дали така са им казали, защото като питах моето АГ ми каза, че и да остане ниско най-вероятно да има нужда от секцио и няма нужда да се притеснявам).
В първите седмици може би малко повече пазене, а прогестероновите препарати укрепват лигавицата и помагат доброто захващане на сакчето, за да не се получи отлепване и да се задържи. Вероятно е изписан заради някакви такива съмнения, за да е сигурна, че ще се захване стабилно и да укрепи допълнително лигавицата щом го вижда ниско (аз до втората фетална бях на прогестерон още от 5г.с.), но да - до 20г.с. няма "крайна позиция" и няма нужда толкова рано да те плашат. Просто може би трябва да се пазиш повече.
Единият гинеколог ми каза "колегите много обичат да хвърлят такива изречения без обяснения и без да са сигурни, а на една жена това й остава като голяма жълта удивителна и да го мисли". Иди по-скоро на второ мнение и попитай подробно да ти обяснят като виждат и коментират нещо, то това и за в бъдеще през бременността.

# 123
Здравейте мами,аз съм в 31 гестационна седмица и от около 2 седмица съм с някаква тревожност,апатия и трудно заспиване чак към 3,4 часа заспивам ,някой има ли да е с подобни симптоми хич не ми се започва терапия с някакви медикаменти ,но на моменти имам чувството че съм в депресия и ще задълбочи след раждането,дайте някакви съвети и случва ли се при вас

# 124
  • На планетата Земя
Хубаво е, че го осъзнавате и искате да работите върху това. Не спирайте да говорите и споделяте с половинката, близки и приятели. Бъдете заета с неща, йогата много помага.  Изговорете тревогите си, афиширайте ги, колкото и нелепи и нелогични да ви се струват, самото изричане помага. Говорете и с наблюдаващия ви лекар, от него също може да получите добри съвети. Горе главата!

# 125
Доколкото знам, в последните седмици на бременността много бъдещи майки минават през такъв етап. И това е нормално - бушуват хормони, идва страхът от раждането и от напълно новия етап в живота. Не мисля, че точно сега има смисъл да се прибягва до лекарства, по-скоро ви трябва повече подкрепа от близките. Можете да потърсите книги, семинари или подкасти по темата - вероятно ще ви подействат добре, поне малко.

# 126
За ниската плацента да се включа - в 14 г.с. получих ярко червено стабилно зацапване, което супер много ме изплаши. За щастие моята гинеколожка успя веднага да ме приеме за спешен и каза, че най-вероятно е от плацентата, която частично е върху маточната шийка и някоя капилярче сигурно се спукало. В последствие вече до към 17та г.с. се беше вдигнала и всичко беше наред. Сега съм с предна плацента в 27ма седмица и вече на етап да не пречи за естествено раждане.

# 127
На мен 7,8 и 9 месец ми бяха много тежки,физически се чувствах зле и психически също. С предишните бременности не съм се чувствала така,но мисля че е нормално. Аз посещавах често Литургиите в Църквата, четях се нещо,понякога си пусках забавни клипчета и смешни сириали,слушах музика по-малко. Леки физически упражнения и масажи  помагат стига да позволява бременноста.Може да подремвате следобеда. Мъжа ми държеше да пием кафе навън всеки ден,когато е почивка с идеята,че имам нужда от това,но на мен не ми беше комфортно и после се прибирах,затъмнявах си стаята и никъде не мърдах. Намерете си занимания,които да ви разсейват поне от лошото настроение,а относно съня не знам какво помага и аз не можех да спя но не намерих решение.

# 128
Момичета, някоя ходила ли е на медицински педикюр по време на бременност? Имам гъбичка на единия нокът, сега ми е много трудно вече с корема да оформям и ми се искаше да отида на педикюр, обаче знам ли препаратите, които ще използват заради гъбичката, дали ще са ОК

# 129
Момичета, някоя сблъсквала ли се е с кетони в урината? В 8 месец съм, днес ми излязоха два ++ в резултатите. Резултатите ми от обременяването не бяха тревожни за момента, КЗ следя от време на време, също е в норма.
Тази сутрин заедно с урината пуснах и ПКК, КЗ беше 4.2. Подозирам, че може да е от намаляването на въглехидратите напоследък, което прилагам, уж за добро 😔
Наливам се с вода в момента и съм предвидила въглехидратна вечеря, искам да ги разкарам по-бързо, защото чета доста неприятни неща. Ако ви се е случвало, за колко време се справихте с проблема?

# 130
Излизали са ми веднъж без бременност. Може да е от обезводняване или ниско-въглехидратна диета. При следващо измерване нямаше проблем.

# 131
  • София
Аз бях с кетони в урината и ми казаха, че е от неправилно хранене. Необходими са повече белтъци и като цяло да не се избягва нито една хранителна група. Захочнах да хапвам балансирано и наблегнах на белтъка, така бързо се оправиха нещата, но моите бяха малко.

# 132
И аз имах кетони, пих чай от шипка ро 1 на ден, хапвах въглехидрати и след 3 дни нямах на новите изследвания. Явно се случва понякога, а може и лабораторна грешка да е. Пусни си ново изследване тези дни да си спокойна.

# 133
  • Телиш/Плевен
Писах наскоро, че при първата си бременност сестра ми имаше кетони в урината, защото пиеше твърде малко вода. Като започна да пие повече, нещата се оправиха.

# 134
Купих си и домашни тестчета, отчете следобед малко по-нисък резултат от този сутринта в лабораторията. Но бях изпила порядъчно количество вода.
Не знам за колко време да очаквам да се махнат, може би не става така бързо…. Много се стреснах, прочетох ужасни неща за това как влияе на бебето, но пък АГ не изглеждаше притеснена. 😟

Общи условия

Активация на акаунт