Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 542
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте мами, и аз всяка сутрин се будя със запушен нос, след няколко часа ми разминава.

Иначе за обувките, аз нося 37 номер, обаче започнах да усещам, че всяка от обувките ми малее… надявах, че след бременността ще ми се възвърне номера, ама така като
Ви чета… май няма да стане 😅

@Sani90, кураж и бързо оправяне ти желая!
Аз бях на кортикостероиди преди 1 година (преди да забременея), защото имах проблеми с шийните прешлени, около 1 месец всеки ден ми биеха Дексаметазон, ами качих 10 килограма за доста кратко време и така и не успях да ги сваля, а след това и забременях. Други странични ефекти не съм имала.

# 196
Не бях на кортикостероиди, но бях с хиперемезис и лежах в болница и аз. Пиша само да ти пожелая успех и да мине бързо при теб. При мен продължи от края на декември ( 5-та седмица някъде), но го бутах така с активно повръщане до март.. после се успокоиха нещата, пак имах случаи на повръщане, но рядко. После ме почнаха много гадни киселини 😏 даже се чудя дали не съм си раздразнила стомаха с толкова дълго повръщане и до към февруари храна почти не можех да задържам. А пробвах какви ли не неща, ама нищо не помогна. Накрая даже си хапвах, нищо, че знам, че след като се нахраня ще повърна.

# 197
Аз теб те съжалявам, че го отнесе от мен в родилното🤣🤣🤣🤣🤣

Ааа, глупости, твоето нищо не беше 😁 Аз съжалявам дамата, с която бях преди теб. Тя какво отнесе вечерта след секциото ми само тя си знае 🤣🤣

# 198
Момичета, момичета на фаталната морфология в 12+3 ми излезе висок риск от прееклампсия. Професора видя и хематом, който беше започнал да се резорбира. Лекарката, която ме следи каза, че трябва аспирин протект, но сега с хематома не може и ще се консултира с професора какво да прави, защото аспирина се започвал сега. Каза след 2 седмици на преглед да види дали се е резорбирал хематома и да каже за аспирина. Отидох на преглед днес в 14+3 г.с. и тя каза, че за аспирин протект за прееклампсията вече е късно да се назначава, започвал се около 12 седмица. Наистина ли не може да се започне сега, има ли някой, който го е започнал по-късно? Наистина ли не може

# 199
Аз бих се доверила на АГ със сигурност за такова нещо.

Другият вариант е да търсиш второ, трето мнение от други АГ.

За съжаление не съм запозната с тези случаи и предпочитам да не кажа нищо. Мисля си, че за прееклампсия се следят разни стойности на кръвта, но не съм сигурна.

# 200
Момичета, момичета на фаталната морфология в 12+3 ми излезе висок риск от прееклампсия. Професора видя и хематом, който беше започнал да се резорбира. Лекарката, която ме следи каза, че трябва аспирин протект, но сега с хематома не може и ще се консултира с професора какво да прави, защото аспирина се започвал сега. Каза след 2 седмици на преглед да види дали се е резорбирал хематома и да каже за аспирина. Отидох на преглед днес в 14+3 г.с. и тя каза, че за аспирин протект за прееклампсията вече е късно да се назначава, започвал се около 12 седмица. Наистина ли не може да се започне сега, има ли някой, който го е започнал по-късно? Наистина ли не може
На мен на първа фетална също ми излезе висок риск от прееклампсия и ми казаха да започна аспирин, но тъй като имам алергия отне малко повече време да се уточни какво мога да правя. Започнах Натаспин Н към 15та седмица някъде.
Като стъпки след риска от прееклампсия:
1) Следящото ме АГ ме изпрати да изследвам гени за тромбофилия в Геника (на някои излязох хетерозигот)
2) След това консултация с хематолог - бяха ми препоръчали Паскалева в 3та градска, но аз директно се консултирах с ангеолог в Токуда - Боряна Минкова (останах изключително доволна) и започнахме да следим кръвните показатели, за да преценим кога да спрем Натаспин Н и да започнем терапия с Клексан/ Фракси.
Към днешна дата съм 35та и не съм развила прееклампсия (да чукна на дърво).
Стискам палци и при теб всичко да се развие позитивно 🤞🏻

# 201
Vjara, на мен ми бяха казвали за аспирин протекта ако изпусна да го пия 2-3 дена после няма смисъл да го продължавам, но аз го почнах 12та седмица и не съм се интересувала дали може да се почне от 13та, 14та седмица и т.н.
Нямах прееклампсия, но бях с високо кръвно и от болницата, в която се следях ги беше страх да не се нарушат кръвотоците към детето и след 34та седмица ми назначиха терапия с фраксипарин, тъй като аспирин протекта се пие до 32-34 седмица и след това се спира. Предполагам може и на теб да назначат терапия с инжекции, но АГ ще ти каже ☺ Надявам се да изчезне риска от прееклампсия през втория триместър!

# 202
Благодаря за отговора. Всеки месец правя консултация с хематолог, нямам тромбофилия, изследванията ми са перфектни и нямам нужда от кръворазреждащи. Дори като съм пила преди във времето аспирин протект и натаспин съм получавала синини по ръцете и хематоложката каза, че заради комбинацията на две мутации е почти сигурно, че ще имам прокървявания. Но пък с този висок риск от прееклампсия, който ми излезе вече започнах да се плаша, защото съм си и пълничка и кръвното ми играе.
quote author=JS_B link=topic=1807743.msg50200610#msg50200610 date=1757754143]
На мен на първа фетална също ми излезе висок риск от прееклампсия и ми казаха да започна аспирин, но тъй като имам алергия отне малко повече време да се уточни какво мога да правя. Започнах Натаспин Н към 15та седмица някъде.
Като стъпки след риска от прееклампсия:
1) Следящото ме АГ ме изпрати да изследвам гени за тромбофилия в Геника (на някои излязох хетерозигот)
2) След това консултация с хематолог - бяха ми препоръчали Паскалева в 3та градска, но аз директно се консултирах с ангеолог в Токуда - Боряна Минкова (останах изключително доволна) и започнахме да следим кръвните показатели, за да преценим кога да спрем Натаспин Н и да започнем терапия с Клексан/ Фракси.
Към днешна дата съм 35та и не съм развила прееклампсия (да чукна на дърво).
Стискам палци и при теб всичко да се развие позитивно 🤞🏻
[/quote]

# 203
  • Melmak
Момичета, влизам с тъп въпрос, моля ви да ми обясните, не ме съдете, плс!

За сега се следя в Надежда. Лекарката ми записа час за пренатална диагностика, който предстои в началото на октомври. Това ФМ ли е, или БХС? Малко ги бъркам.

# 204
В момента съм 28 г.с. На феталната морфология в 12 г.с. също ми излезе доста висок риск за прееклампсия.  Докато се консултирам със следващия ми лекар то минаха почти две седмици и всъщност го започнах в 14 г.с. Проучването, което съм чела е че се започва с аспирин преди 16 г.с., за да има ефект дългосрочно. Аз съм мутация на PAI хомозигот и не усвоявам витамините от Б групата. Преди 14 гс бях на натаспин, после само на акард 150 мг. Следя си кръвното, което засега е добре.
Също така на втората фетална риска ми беше намален значително заради акарда.
Успех !

# 205
hechicera_, официално това е БХС. Ние си му казваме първа фетална морфология, но забелязах, че лекарите не го наричат така. Дори има места, където се извършва БХС с ултразвуково изследване около 12-та седмица и след това е първата фетална морфология около 16-та.
На въпросния БХС ще Ви вземат кръв и ще Ви направят подробно ехографско изследване от специалист по фетална морфология. След това се смятат рискове за синдроми, прееклампсия и гестационен диабет, но последните 2 са в зависимост от лечебното заведение, някои не ги покрива скрининга.

# 206
  • Melmak
Благодаря!

# 207
БХС е с кръвна проба от майката
ФМ е с ултразвук.
При мен в МЦ Марковс са кабинетите един до друг. Гледаха ни на ФМ, после отидохме в съседния кабинет да ми вземат кръв и на базата на двете изследвания излязоха резултатите.

При някои ги правят отделно.
Доколкото знам искат да има скорошен преглед при АГ преди това.

# 208
  • София
Здравейте, бременна съм в 18г.с. Днес след ставане от легнало положение имах изтичане на течност , предположих че са околоплодни води и веднага тръгнах към болница Вита. Там ме прегледаха и ми казаха, че ако има дори малко изтичане трябва да ми направят аборт. Иначе казаха, че околоплодните води са в норма, бебето също било добре. Много съм притеснена, в събота бях на преглед и всичко беше наред. Изтичането беше еднократно, не знам какво да мисля. Очаквах, че ще ме приемат за наблюдение в болница, а не да ми кажат директен аборт? Освен това тестваха за околоплодни води с една течност, за която казаха “че не винаги дава верен резултат” и по-добре да ида да си купя от аптеката специален тест и като го направя да се върна да видят аборт ли ще правят…много ми е гадно, има ли друга болница , която ще ме вземат по-насериозно и под наблюдение? Където няма веднага да ми предлагат прекъсване на бременността?

# 209
Здравейте, бременна съм в 18г.с. Днес след ставане от легнало положение имах изтичане на течност , предположих че са околоплодни води и веднага тръгнах към болница Вита. Там ме прегледаха и ми казаха, че ако има дори малко изтичане трябва да ми направят аборт. Иначе казаха, че околоплодните води са в норма, бебето също било добре. Много съм притеснена, в събота бях на преглед и всичко беше наред. Изтичането беше еднократно, не знам какво да мисля. Очаквах, че ще ме приемат за наблюдение в болница, а не да ми кажат директен аборт? Освен това тестваха за околоплодни води с една течност, за която казаха “че не винаги дава верен резултат” и по-добре да ида да си купя от аптеката специален тест и като го направя да се върна да видят аборт ли ще правят…много ми е гадно, има ли друга болница , която ще ме вземат по-насериозно и под наблюдение? Където няма веднага да ми предлагат прекъсване на бременността?

Ох, това звучи много напрягащо...
можете да отидете до първа АГ болница (Тина Киркова), с мен са били много внимателни. Ходила съм няколко пъти на спешен там в празнични дни и съм лежала веднъж с добри резултати.

Това е лично наблюдение, което мога да споделя.

Общи условия

Активация на акаунт