Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 498
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
На ехограф ли са ви гледали? Ехографът изчислява според размера на ембриона.

Иначе има гестационна възраст (която по-често се ползва) и ембрионална възраст. Гестационната възраст се брои от първия ден на последния менструален цикъл (приема се, че овулацията е била на 14 ден) или пък две седмици преди овулацията или оплождането, ако е ин витро. Ембрионалната възраст е вече истинската възраст на ембриона от зачеването/овулацията, но традиционно си се ползва гестационната възраст

# 31
  • Melmak
На ехограф ме гледаха, да.

Аз си знам, че съм с по-късна овулация и имам представа кога забременях (естествено).

# 32
Имате ли снимката? На нея обикновено пише гестационната седмица

# 33
При мен при първа фетална изчислиха дата на термин според големината на ембриона. Става дума за тази, която се прави в 12-та седмица. Термина ми се изчисли цели 9 дни по-рано спрямо датата от последната менструация. В моят случай може би е комбинация от ранна овулация + че с бащата и двамата сме били големи бебета.

# 34
  • Melmak
Имате ли снимката? На нея обикновено пише гестационната седмица

# 35
Това, което казва GA (LMP) е гестационната възраст според цикъла, но то е покрито. Идва от gestational age last menstrual period
Не виждам къде пише по размер колко е, може би и то е под черното

# 36
Момичета, бърз въпрос, ще ме прощавате за глупостта. Вчера имах запек, доста неприятно, след часове нещата се случиха уж, всичко наред. Две минути по-късно обаче има червена слуз, минимално количество. Веднага се чух с АГ, той каза да лежа и да си приемам Нош па с Магнерот. Нямам никакви болки, нито нищо след това. Разбира се, понеделник ще отида на преглед, но дотогава се паникьосвам. Голямото ми притеснение е, че четох, че може да е тапата тази червено слуз и да са ми изтекли някаква част от водите. В 24 г.с. съм и ще ви кажа, че за 30 години никога съм нямала запек, просто се шашнах. Та, възможно ли е ако е тапата да има някакви симптоми или и аз не знам. Искам да се успокоя по някакъв начин до понеделник…
Може да посетите спешен кабинет за ваше успокоение. И аз бих се притеснявала много, ама то аз съм си паника. А може и да не е нещо сериозно, но щом има кървене идете да ви видят .

# 37
  • Melmak
Това, което казва GA (LMP) е гестационната възраст според цикъла, но то е покрито. Идва от gestational age last menstrual period
Не виждам къде пише по размер колко е, може би и то е под черното

Извинявай, скрила съм си името. Иначе там на GA пише 6w6d (разбирам 6 седмици и 6 дни), което наистина е гестационната седмица по календар. Иначе размера е 3,7 милиметра.

# 38
Здравейте! Преди седмица видях положителен тест (ЗЕТ) изследвах ЧХГ и се удвояваше, няколко дни по-късно получих кафеникаво зацапване. Тогава се консултирах с моя доктор и той ми изписа допълнително дуфастон 3х1 (преди това бях само на Циклогест 2х1). Зацапването спря още на следващия ден.
Днес обаче се събудих и отново имах кафеникаво зацапване. Този път отидох директно на спешен кабинет. На прегледа се видя гестационен сак с мехурче. Докторката каза, че е разположен по-ниско от колкото трябва. Трябвало да бъде в средата а при мен било ниско долу. Каза, че не се знае какъв ще бъде развоя и да чакам следващия преглед.
Какво значи това, че е ниско разположено??
И още нещо на снимката пише 40w0d??? Предполагам е грешка и се има предвид 4w0d

# 39
Еми Simple Smile , тихичко честито! Ниско разположения сак най-вероятно означава, че се е имплантирал по-близо до маточната шийка. Това не винаги може да е проблем, защото с напредването на бременността и растежа на матката, често се "издърпва" нагоре. На мястото на имплантацията се образува и закрепя плацентата. Ако тя е твърде близо до шийката, по-нататък може да има риск от плацента превия (плацентата покрива частично или изцяло шийката), но на този етап е твърде рано да се правят такива прогнози. Кафеникавото зацапване пък може да е от малки кръвоизливи около мястото на имплантация и не винаги означава нещо лошо. Стискам палци точицата да се е закрепила здраво и всичко да е наред!

# 40
Извинявам се за детайлното описание, но и когато докторката извади вагиналния ехограф имаше нещо като съсирек по него ... Много съм притеснена

# 41
Кафеникавото зацапване е стара кръв, щом няма яркочервена, значи кървенето е спряло и сега просто изтича това, което е останало. Щом нямате други оплаквания, значи няма повод за притеснение. Simple Smile

# 42
Да не би и нещо друго да ги е притеснило в същата седмица с 29мм шийка не са ми казвали да се пазя само ми увеличиха медикаментите които взимам Simple Smile
В София съм ходила на спешен в Тина Киркова и винаги са ме приемали веднага. За другите места не мога да дам отзиви. Пожелавам ви успех! Дано всичко е наред! При всички положение е добре да се види шийката.

Тези дни лежа в болница на вливки поради скъсяване в 24та седмица. Уж би трябвало да е 28 мм което доколкото разбирам не е зле, но се стреснах доста. На втора ФМ беше 34, преди почти месец.

На някого това случвало ли се е? Тук уж всички ми обясняват, че ще са наред нещата, но се чудя дали мога да им вярвам и към какво да се настройвам. Искам всичко да е ок и след около 3 месеца да си гушна момченцето, здраво и износено.

# 43
И аз съм в болница на вливки с шийка 23мм, която се скъси за 4 дни от 34мм. Доста ме е страх и не знам следващите стъпки какви са освен магнезий, прогестерон и лежане. Споменаха ми за песари, понеже серклажът бил опасен в по-напреднала седмица. Аз утре влизам в 21ва, а бебчето върви една напред. Някой с опит с песар/серклаж в по-късна седмица?

# 44
Здравейте! Разбрах,че по време на бременност е опасно да се яде мухлясала храна,но днес изядох една част от  мухлясала печена чушка. Докато разбера и вече я бях преглътнала. Има ли някаква опасност за бебто ,в трети месец съм. Дано излишно да съм се притеснила. Ако е станало нещо до колко време може да се отрази и за какво трябва да следя?

Общи условия

Активация на акаунт