Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 507
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, преди две седмици спрях инжекциите пролутекс 0,25 и останах на утрогестан. Преди седмица имах кървене и следящата ме лекарка увеличи утрогестана на 3*200 mg и каза да не връщам инжекциите защото нямам кръворазреждащи. Да но това кафяво зацапване го има почти всеки ден. Понеже съм в провинцията и минах тук на лекар тя ми каза, че явно не е достатъчен утрогестана и спокойно да започна пак инжекции вечер. Днес звъннах на моята лекарка да й кажа, че не спира зацапването и тя каза, че сигурно матката реагира на утрогестана и затова го има. С бебето всичко е наред, няма отлепване на плацента. Сега съм объркана да слагам ли инжекции или не. Нямам дори аспирин протект, хематоложката каза, че нямам нужда и дори според изследванията ще прокървя ако приемам кръворазреждащи. Има ли дами сред вас, които са спирали инжекции и после пак са започнали да слагат?

# 76
Момичета, преди две седмици спрях инжекциите пролутекс 0,25 и останах на утрогестан. Преди седмица имах кървене и следящата ме лекарка увеличи утрогестана на 3*200 mg и каза да не връщам инжекциите защото нямам кръворазреждащи. Да но това кафяво зацапване го има почти всеки ден. Понеже съм в провинцията и минах тук на лекар тя ми каза, че явно не е достатъчен утрогестана и спокойно да започна пак инжекции вечер. Днес звъннах на моята лекарка да й кажа, че не спира зацапването и тя каза, че сигурно матката реагира на утрогестана и затова го има. С бебето всичко е наред, няма отлепване на плацента. Сега съм объркана да слагам ли инжекции или не. Нямам дори аспирин протект, хематоложката каза, че нямам нужда и дори според изследванията ще прокървя ако приемам кръворазреждащи. Има ли дами сред вас, които са спирали инжекции и после пак са започнали да слагат?
А имате ли тромбофилия? В коя седмица сте, аз бих пролутекс и плавно го спирах до 12г.с. .

# 77
Нямам тромбофилия. Получавам синини по ръцете от натаспин и аспирин протект и хематоложката каза, че заради  две изследвания от пакета за тромбофилия се получава така и нищо чудно да изкървя ако приемам аспирин протект. В 12 седмица съм

quote author=densy123 link=topic=1807743.msg50139599#msg50139599 date=1756398456]
А имате ли тромбофилия? В коя седмица сте, аз бих пролутекс и плавно го спирах до 12г.с. .
[/quote]

# 78
Чувала съм, че кафеникавото е стара кръв и не е страшно. Страшно е ако е ярка кръв. По принцип след 12, 13 седмица плацентата изцяло произвежда прогестерона.

# 79
  • Бургас
Здравейте! След пуснати кръвни на 24.08 в една лаборатория захарта ми беше 5.3, а инсулина 26, днес пуснах отново кръвни в друга лаборатория и резултатите бяха захар - 5.58 и инсулин 42. Това нормално ли е??

# 80
  • Melmak
Това на гладно ли?

Вечерта хапвала ли си късно? Яла ли си нещо сладко вечерта?

По принцип винаги има шанс за лабораторна грешка, но и са минали няколко дни от последното изследване, може да стойностите да са се променили.

# 81
  • Бургас
Това на гладно ли?

Вечерта хапвала ли си късно? Яла ли си нещо сладко вечерта?

По принцип винаги има шанс за лабораторна грешка, но и са минали няколко дни от последното изследване, може да стойностите да са се променили.

На гладно е, предния ден ядох до 18:30, а от сряда съм на режим за гестационен диабет(бях на ендо и ми каза да го започвам с тази първата захар 5.3, та не съм яла нищо сладко или с висок гликемичен индекс вредно за диабет)

# 82
Инсулин на бременни не се гледа попринцип, не се изследва. Кой ви е ендокринолога, ако може да попитам? Ако ви праща за инсулин не знам дали е най-точния за следене на ГД при бременни. Казвате, че сте яли последно в 18:30,това са повече от 12 часа гладуване ( предполагам след 7ч. са ви взели кръв) което си спомням, че също не е добре(това ако не бъркам по спомен) 8-9 часа пауза е достатъчно попринцип. Вземете си глюкомер и си следете вкъщи, преди хапване и час след, ендокринолог би трябвало да ви посъветва. записвайте в табличка резултатите, също и какво сте яли, ако забележете по-високи нива, за да знаете кое как ви се отразява. Аз ползвах contour plus и съм доволна, че някои дават сериозни отклонения. Скъпички са му консумативите иначе, аз последните месец-два една игла ползвах по няколко пъти, стига добре да съм дезинфекцирала. Не изключвайте напълно въглехидратите(само лошите изключете). Пийте повече вода, обилно оцет и без сладки плодове. Има тема за гестационен диабет и там може да задавете въпроси и ако имате притеснения, за най-добри съвети, от мами с опит Hug

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 16:50 от InYan238

# 83
Инсулин няма смисъл да го мерите, въобще не се стряскайте от стойностите. Само захар, моята последни беше 4.9 и ме пращат на обременяване в 28 г.с. Моята ендокриноложка каза че горна граница референт за бременни е 5.1.

# 84
Да може би трябва едно обременяване да направите, за да е категорично дали имате или нямате ГД. Но диетата си е важна щом КЗ е над 5. На мен до 5.3 ми казаха. А пък Начев до 6 Sweat Smile Гледах да е до 5.3 ..
И спокойно, не е страшно стига да спазват диета. Дори ако се окаже че си с ГД и не се получи с диета има лекарства. Но е препоръчителна диетата де

# 85
  • София
Момичета, имам много тежък синузит, който се обостря обикновено от есента до пролетта. Лятото обикновено нямам проблеми. Сега обаче положението се влоши и непрекъснато имам секрет, буквално като тежка настинка, а и ме боли главата, очите, както боли от синузит. Явно възпалението е сериозно. Води с морска сол, овлажняване, Тонимер и други такива са безполезни. За толкова години знам, че никакви бабешките лекове не помагат.
В четвъртък съм на женска консултация (в 15 седмица) и ще питам дали мога да пия Синулан или Геломиртол. Някоя от вас с тежък синузит дали е пила нещо или какви капки е слагала?

# 86
Момичета, имам много тежък синузит, който се обостря обикновено от есента до пролетта. Лятото обикновено нямам проблеми. Сега обаче положението се влоши и непрекъснато имам секрет, буквално като тежка настинка, а и ме боли главата, очите, както боли от синузит. Явно възпалението е сериозно. Води с морска сол, овлажняване, Тонимер и други такива са безполезни. За толкова години знам, че никакви бабешките лекове не помагат.
В четвъртък съм на женска консултация (в 15 седмица) и ще питам дали мога да пия Синулан или Геломиртол. Някоя от вас с тежък синузит дали е пила нещо или какви капки е слагала?
Щом ви е хроничен трябва рехабилитация. Попитайте АГ и личен лекар дали е подходящо за бременни, покрива се от НЗОК.

# 87
  • София
Здравейте! Можете ли да ми препоръчате зъболекар за гр.София, отчупи ми се парченце от един зъб, като не съм сигурна дали не е и стара пломба.
В 16г.с съм , та търся зъболекар , който работи с бременни.

# 88
Д-р Благовестова, “Дента плюс”, от години ходя при нея, прави ми пломба и когато бях бременна, може да се запази час онлайн през сайта: https://www.denta-plus.net/index.php/bg/

Здравейте! Можете ли да ми препоръчате зъболекар за гр.София, отчупи ми се парченце от един зъб, като не съм сигурна дали не е и стара пломба.
В 16г.с съм , та търся зъболекар , който работи с бременни.

# 89
Момичета, да попитам и тук - не зная дали ви се е случвало някога, но тази сутрин напипах една подутина от лявата страна ниско долу малко над белега ми от секциото. Извинете, ако не го обяснявам много добре, но е голяма, колкото да кажем монета от 1лв. и се усеща леко напрежение като я пипам. Понеже е събота и никой от лекарите не работи, най-вероятно ще трябва да отида на спешното, където ще чакам може би 4-5 часа, докато ме приемат. Моля да ми кажете какво според вас може да бъде и колко е спешно и дали да изчакам до понеделник да отида при джи пито. Също колко нещо такова е опасно за бебето. За мен не се притеснявам толкова, колкото за бебо, мерси!

Общи условия

Активация на акаунт