Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 19 979
  • 591
  •   2
Отговори
# 570
При мен последния трансвагинален е бил в болницата 22ра седмица мисля. Но е много индивидуално.

# 571
А до коя седмица прегледите с ехографа са трансвагинални?
При мен в 12-13 г.с. беше последният. Не броя феталната морфология в 22 г.с., за която написах малко по-рано, защото те я е по изключение и еднократно с цел оценка на риска от спонтанен аборт.

# 572
Не помня съвсем точно, може би вече четвъртия месец със сигурност само през корема са го гледали. Но се наложиха при мен точни измервания на шийката, а това се вижда по-добре през вагината, та затова. И на третата фетална не можаха да ми измерят шийката през корема, затова трансвагинално.

Тоест явно опира до конкретната ситуация. Аз имах скъсяване, хоспитализираха ме с контракции и т.н. По време на престоите ми са ме гледали през няколко дни, а не всеки ден.

# 573
И според мен АГ преценя според ситуацията. Заради моето отлепване последно ме гледаха май в 8г.с, а след това в спешен кабинет в 15г.с. с трансвагинален, после 22г.с  на втората фетална, след това имаше съмнение за скъсяване на шийката и в спешен кабинет, а после и следящият пак проследиха с вагинален два дни един след друг. Последно на третата фетална в 33г.с. ме гледаха така. Та като цяло на феталните и при съмнение за скъсяване на шийката, а иначе след 8г.с. си караха с коремния основно.

# 574
Аз не съм имала нито един трансвагинален преглед с втората бременност.

# 575
И според мен е индивидуално. Мен ме гледат почти всеки път и с трансвагинален, заради шийката и плацентата ( имам проблеми с нея)
Тоест поне два пъти месечнo, но както и написа някой, според нуждите е. Аз също се притеснявам от кървене, но в случая риска е оправдан.

# 576
Всеки месец проследяваме дължината на шийката с трансвагинален, така е най-точно, доколкото знам.

# 577
И аз бях така с първата, сега с втората веднъж само по моя молба, защото малко се бях филмирала. Много е индивидуално.

Аз не съм имала нито един трансвагинален преглед с втората бременност.

# 578
А до коя седмица прегледите с ехографа са трансвагинални?

Всеки път, когато ми гледат шийката е трансвагинален. Иначе ако помня правилно, май от 9-та вече бяха само през корема, но не съм съвсем сигурна.

# 579
  • Melmak
Аз съм в 13 и все още ме гледат с трансвагиналния. На първата фм ме гледаха през корема. След няколко дни бях на преглед и лекарката пак каза “с коремния няма да мога да видя нищо..”

# 580
Кръвна захар 5.12 на гладно, високо ли е ?

# 581
Аз съм в 13 и все още ме гледат с трансвагиналния. На първата фм ме гледаха през корема. След няколко дни бях на преглед и лекарката пак каза “с коремния няма да мога да видя нищо..”

Хм, аз съм сигурна че преди първата ФМ имах поне един само през корема. После в 17та седмица смених АГ от репородуктивния на нормален и само шийката гледаше с трансвагиналния. Бебето през корема. Но реално при него съм била два пъти, и двата пъти гледа и шийка и бебет. Може би зависи от апаратурата?

Lilikoleva, да. За бременни всичко над 5.1 се смята за високо. Моята беше 5.9 затова четох по темата миналата седмица. Чакам да обсъдя с АГ колко да се притеснявам за гестационен диабет.

# 582
Зависи от апаратурата, да. В центровете с космическа апаратура и от 7ма седмица ме гледаха без проблем през корема. Сигридов и фоликуметрия ми е правил през корема. В надежда имат изненадващо смотана апаратура. В Благоевград има по-добра при Малчев.
Но за шийка е най-добре трансвагинално. Може и иначе, но не е толкова точно измерването. С 2-3мм. разлика даде по двата начина при мен при Чучумишев.

# 583
Зависи от апаратурата, да. В центровете с космическа апаратура и от 7ма седмица ме гледаха без проблем през корема. Сигридов и фоликуметрия ми е правил през корема.
Но за шийка е най-добре трансвагинално. Може и иначе, но не е толкова точно измерването. С 2-3мм. разлика даде по двата начина при мен при Чучумишев.

Да, и на мен ми казаха, че за шийката е по-точно с трансвагиналния. Не знам дали ще я мерим на всеки преглед иначе

# 584
Кръвна захар 5.12 на гладно, високо ли е ?
Зависи. Бременна ли сте? Ако да, е височко. Референта е до 5.1 за бременни с поне 10ч нощна пауза без храна.
Моята от начало на бременността растеше и от 4.2 , стигна до 4.9 и ме изпратиха на обременяване в 28 г.с. - резултагът е гестационен диабет, без да имам никаква друга симптоматика - нито качени кг, нито голямо бебе, нито много околоплодни води, нито коремче напред. Нищо. Simple Smile Не е гаранция за ГД този резултат, то и ниска кръвна захар сутрин пак не е гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт