Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 26 394
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Тези, които сме минали през много доктори поради една или друга причина (ето аз например инвитро), знаем и че не винаги е ок да се доверяваме сляпо на един доктор. Търсенето на второ (докторско) мнение понякога е нужно, а също е и съвсем ОК да зададем въпрос на място като това с цел успокоение/споделяне/допълнително насочване.
Така че подкрепям въпроса, нямам идея за отговор обаче и не мога да помогна.
А дамата с този рязък отговор често сама се впуска във всякакви въпроси, излияния и вълнения, така че наистина не разбирам защо реагира така крайно на съвсем нормален въпрос от друг потребител.
Успех с лечението Juji!

# 646
Здравейте, за първи път съм бременна в 9 г.с съм бях днес на лекар всичко е наред. Изследванията също са ми наред. Обаче мен ме тревожи това че от няколко седмици когато ходя на тоалетна по сълфетката имам като леко кафеникаво розово( малко е но ме тревожи) дали и на вас ви се случва. Нормално ли е? Можели някакви съвети. Приемам и Дуфастон.
Чувала съм, че може да е от нисък прогестерон, но вие приемате Дуфастон. Какво каза доктора, аз мисля че е често срещано зацапването, но не съм имала и не мога да дам конкретни препоръки.

# 647
Здравейте, за първи път съм бременна в 9 г.с съм бях днес на лекар всичко е наред. Изследванията също са ми наред. Обаче мен ме тревожи това че от няколко седмици когато ходя на тоалетна по сълфетката имам като леко кафеникаво розово( малко е но ме тревожи) дали и на вас ви се случва. Нормално ли е? Можели някакви съвети. Приемам и Дуфастон.
Чувала съм, че може да е от нисък прогестерон, но вие приемате Дуфастон. Какво каза доктора, аз мисля че е често срещано зацапването, но не съм имала и не мога да дам.

На прегледа каза че няма нищо тревожно. Всичко е наред . Но си ми е тревожно. Ако някоя от вас е минала през този период с зацапването.

# 648
Класическа причина е нисък прогестерон или хематом. Ако не е видял хематом (той се вижда на ултразвук), значи може би нисък прогестерон. Или някакво дразнене от шийката. Можете да пуснете изследване на прогестерон за допълнително успокоение и при нужда да се увеличи добавката. Има вагинални, има и инжекции. Аз прокървих еднократно в 8г.с., беше хематом, сложиха ме на инжекции прогестерон и лека полека ги намалих и спрях съвсем допълнителния прогестерон до 12г.с.

# 649

При мен беше сходен случая. 8ма седмица, прием на дуфастон за 10 дни имах предписан и след 4-5 ден от приема му ми се получи кафеникаво само по салфетка за 2-3 дни и то не по цял ден. След около седмица отидох на преглед понеже отсъстваше. Обяснението беше леко хормонално смущение спрямо Дуфастона и моите хормони. Мина от самосебе си и то преди да отида на преглед. Допълни, че е често срещано и нормално дори и без дуфастон да се случи, проблем било ако е розово или червено наподобяващо цикъл.

# 650
Класическа причина е нисък прогестерон или хематом. Ако не е видял хематом (той се вижда на ултразвук), значи може би нисък прогестерон. Или някакво дразнене от шийката. Можете да пуснете изследване на прогестерон за допълнително успокоение и при нужда да се увеличи добавката. Има вагинални, има и инжекции. Аз прокървих еднократно в 8г.с., беше хематом, сложиха ме на инжекции прогестерон и лека полека ги намалих и спрях съвсем допълнителния прогестерон до 12г.с.

Аз имам раничка на шийката на матката. Също така и тромбофилии. Бия си факсепарин

# 651
Предполагам докторът знае за фраксипарина? И той и това с шийката също може да допринасят.

# 652
Здравейте! 😊
В 24 г.с. съм и имам тежка уртикария – сърби ме цялото тяло и имам обриви. Лекарят ми предписа Орбазон, вече 6 - ти ден.
Пуснах и подобна тема, но реших и тук да питам, защото съм много притеснена за бебчо да не му вреди.
Ако някой е минал през подобно нещо, ще се радвам да сподели опит.

Аз нямах обриви, имах холестаза на бременността и брутални сърбежи по цялото тяло. Едва ли е това при вас, щом има обрив, но ми помогна донякъде лосион с овес. Не знам дали за вашите обриви е подходящ, питайте лекаря, но определено облекчава сърбежа. Не е панацея, пак сърби, но е по-леко. Иначе за холестазата - тя определено вреди на бебето и често се налага рано раждане, но сърбежът при нея е без обрив.

Иначе по време на бременност жените стават и по-раздразнителни, та на бременните може да им простим резкия тон. Но в бг мама много небременни пак са супер груби и начукват канчета здраво. За тях няма оправдание.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 16:07 от Zimk02

# 653
  • Melmak
Съжалявам, не искам да съм груба с никого. Има въпроси, които са от различно естество, на които не е нужно всеки път да отговаря лекар. Но като става дума за кортикостероиди и лечение на конкретен проблем, ние няма как да коментираме дали едно лечение е правилно, а не знам някоя от нас тук да е алерголог. За това такива въпроси е редно да се задават към конкретен лекар, а ако има съмнение, да се търси и второ, трето мнение пак от лекар.

# 654
По въпроса със сърбежите - най-добрата ми приятелка имаше ужасни сърбежи и все още има някой друг белег по краката от бременността от много чесане. Не помня да приемаше нещо за тях.
Аз имах ситен обрив по корема и глезените, и сърбеж, че не се траеше. Мазах се с бедемово олио по-скоро за хидратация, но ми успокояваше и кожата и се понасяше по-лесно.
АГ на един от прегледите видя, че се чеша и ме попита от колко време е така и каза, че най-вероятно си е от хормони, от разтягане на кожата, но там беше конкретно за корема, въпреки това каза, че иска да пусна чернодробни ензими, за да изключи медицински проблем, май холестаза беше, защото се блокира нещо към жлъчката, тук не съм сигурна как е точно, защото се оказа, че не е това при мен и не бях питала повече.

# 655
Съжалявам, не искам да съм груба с никого. Има въпроси, които са от различно естество, на които не е нужно всеки път да отговаря лекар. Но като става дума за кортикостероиди и лечение на конкретен проблем, ние няма как да коментираме дали едно лечение е правилно, а не знам някоя от нас тук да е алерголог. За това такива въпроси е редно да се задават към конкретен лекар, а ако има съмнение, да се търси и второ, трето мнение пак от лекар.
Аз не искам вие да определяте дали е правилно лечението ми, просто исках ако има преминала жена през подобно лечение да сподели мнение. Нищо повече! Благодаря!

# 656
Здравейте дами! С какво си мажете коремчетата против стрии? Знам, че има много мазила, но кои са ефективни... а от старата генерация знам, че са се мазали с мас, но май мириши лошо. Благодаря!

# 657
Аз съм си взела цялата серия на Палмерс, но не мога да изразя крайно мнение, тъй като съм едва в 6ти месец. За сега впечатлението ми е, че хидратират отлично и на мен ми миришат приятно. Дано да ме спасят от някоя друга стрия, но до колкото знам са неизбежни ако си предразположен 😅

# 658
Мажа се с бадемово масло + маслото на Палмърс. Не мога да дам какъвто и да е отзив за момента, тъй като съм в 5 месец, но това, което мога да кажа, че кожата ми на местата, на които се мажа, е много по-мека и различна на допир.
Знам за мас, че помага наистина. Мои приятелки даже ме посъветваха като казаха, че нямат нито една стрия. И се замислям, може да опитам с някакво етерично масло, което не е вредно. Другото нещо, за което знам, е в рутината да се прибави и лосион с хиалуронова киселина.

# 659
За маста - една приятелка преди се мажеше с мас, която беше смесена с невен и миришеше много приятно. Ако имаше от кого да взема и аз бих се мазала с мас, все пак е най-натурално. Иначе за момента съм с Палмърс и съм взела на Uriage крем против стрии да опитам. За сега нямам стрии, но и аз знам, че ако си предразположен няма спасение, колкото и да се мажеш 😞

Общи условия

Активация на акаунт