Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 13 619
  • 340
  •   2
Отговори
# 270
  • пустинята Гоби
Приятелка на 45+, която година търси работа, накрая си намери такава в държавната администрация (има опит). Много често конкурсите са нагласени, но излизат други позиции и ако човек се справи с теста, има шанс да му се обадят. И аз имам подобен опит с държавната администрация, ходих на конкурс, спечели го друг, но ми звъннаха след време с предложение. Тогава отказах, защото не ми хареса заплатата.

И аз се оглеждам за нова работа (на 47 съм), но по-скоро проучвам пазара. Ще ми се да си повиша квалификацията, преди да почна да разпращам СВ-та, а и децата да пораснат още малко.

# 271
  • Melmak
Аз не мисля, че младите трябва да бъдат експлоатирани. Всички сме били млади. Колко стажове без пари съм правила. От уни искаха всяко лято по 1 месец стаж, вместо практика накрая. Само, че не ни я осигуряваха. И ходиш да се молиш да те вземат да им работиш без пари.
Сега има повече опции за стажове, практики и тн.

# 272
Не трябва да се гърчат, но трябва да знаят, че се почва от първото стъпало, не да се появяват с претенции за висока заплата и различни други условия. Не може едно току що завършило студентче да има претенции за по-висока заплата от някой с 15-20 години стаж. То, може, де, ама някак няма логика.

И докторите не почват на големите пари в началото. Първо са "чираци" дори не само на едно място, учат,  специализират, пък след 10+ години може и да почнат да се катерят нагоре.

# 273
Аз не разбирам вас защо ви притеснява, че младите искат висока заплата. Ами нека искат. Работодателя да му мисли. Ако му се дават, дава, ако не, не. Хубаво е да си знаят цената и да имат претенции. Иначе как ще вървим напред...
Аз много се кефя как младите поставят граници с личното си време. И си държат на него.

# 274
Не ме притеснява. Коментирам по въпроса.

# 275
  • Melmak
Аз не разбирам вас защо ви притеснява, че младите искат висока заплата. Ами нека искат. Работодателя да му мисли. Ако му се дават, дава, ако не, не. Хубаво е да си знаят цената и да имат претенции. Иначе как ще вървим напред...
Аз много се кефя как младите поставят граници с личното си време. И си държат на него.
Така е. Мен не ме е страх, че някой 20 годишен ще ме измести. Ако го направи, значи аз трябва да се замисля, не той/тя.
Претенции всеки може да има, важното е да намери и кой да ги удовлетвори.

Още помня като работех на едно място как беше следковидно и някои още не бяха в офисите. Ние се бяхме върнали и нямахме хоум. Звъни една клиентка/партньор. Аз вече съм на метрото и се прибирам, часът е 18:10. Започва директно да се обяснява, аз едвам я прекъсвам, че не съм вече в офиса и не мога да помогна днес. Да се чуем утре. Ама вие не сте ли хоум? И да бяхме, какво? Не оперирам хора, не приземявам самолет. Офисна работа, дигитален маркетинг. Краят на работния ден, тръгнала съм навреме. И хоум да бях, вече можеше да съм във фитнеса.

# 276
Хубаво е да си знаят цената и да имат претенции.

Всъщност не си "знаят цената". Идват с големите претенции, а се оказва, че нищо не могат да предложат насреща. Не всички, разбира се. Има и много свестни млади хора, но те знаят как се расте в кариерата и не идват с претенции за хиляди лв. заплата, кола и кабинет......освен ако фирмата не е на баща им , де.

# 277
Все едно от твоя джоб ги вадиш парите....
На пазара хората се пазарят. Всеки сам си определя цената.
Не ги мисли работодателите...

# 278
Ако съм работодател, ще ги вадя.
Иначе не мога да имам мнение по въпроса ли?

Или като нямаш аргументи, най-лесно е с нападки да действаш?

Да се пазарят, щом искат. Нещо друго да съм казала?

# 279
Аз не те нападам. Разбира се, че имаш право на мнение.
Ако си работодател, знаеш, че можеш да си избираш кандидатите и да си намериш такъв за който можеш да платиш. Същото като с доматите на пазара.

# 280
М да, и както доматите на пазара, които са лъснати на цена 10 лв, ама напълно безвкусни, други може да са по-наугледни, ама на салата да са чудесни, така и с кандидатите..... Но е така. Всеки може да избира. Ама, ако трябва да дам еди си каква заплата на някого, ще предпочета някой със стаж и доказани умения пред току що завършил студент с претенции.

И примери имам в реалния живот. Точно такива нахакани млади.... Не им плащам аз заплатата и добре, че работата ми не е пряко свързана с тях, щото виждам колко точно и как се работи.

# 281
Според мен заплатата на младите без стаж трябва да може да им покрива поне наем, сметки за ток, вода, телефон. Та не виждам проблем да искат нормално заплащане, ако ще да е високо, на фона на вдигащите се цени. После се оплакват хората, че семействата издържали младите хора. Нормално, когато заплатата ти не покрива основните нужди.

# 282
Младите четат за заплатите в топ фирми на завършилите топ университети и така си формират претенциите. Освен това и HR-ите ги подучват да искат много, защото така печелят повече. Създава се едно изкуствено ниво на претенции и самооценка от младите студенти.

# 283
  • Melmak
Може би тук говорите основно за офисни работи. За неофисни даже по-трудно се намират кандидати. Работа има, но не всеки иска да е шофьор, доставчик, търговски представител или баничар.

# 284
  • Somewhere far away
масовото мислене е : дай да намерим някой да работи ама ако може да не му плащаме или ще му плащаме, ама минималната РЗ- е няма как да стане така. И положението е че едните търпят унижения и ниските заплати, докато другите си пълнят гушите. 

Общи условия

Активация на акаунт