Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 13 673
  • 345
  •   3
Отговори
# 315
  • Melmak
Да, ако си магистър излизаш директно такъв.
Иначе и едните, и другите учат яко. Ако някой е некомпетентен, то не му е виновен университета, дали е помощник или магистър.
Освен това в големите аптеки наемат и хора без това образование. Давам пример, до нас има една Медея и пазарувам там понякога. Има си фармацевти, но има и една, която е с табелка “стоковед”. Тя и студентка не е. Продава всичко, което е otc - козметика, добавки. Ако е нещо с рецепта, отиваш на гишето на фармацевта и ти я изпълняват.

# 316
Аз не съм много сигурна, че лекарите не взимат добри пари. Зависи кой как се уреди. Има специалисти, за които чакаш с месеци за час и то платен преглед. Не говоря тук за вчера завършил лекар.

# 317
  • 🌊
От познатите ми много смениха аптеката с фирми за клинични проучвания и HIT - по-спокойно им е, фармацията някой ги дръпна директно на синиър позиции и го няма това да си трошат нервите с пациенти

# 318
Да, работата им е тегава като на всеки продавач. То кой се моли за лекарство без да има рецепта, баба как се жалва колко е скъпо, някой болен и иска съвет за лечение без срещу него да стои лекар. Всякакви проблеми имат като обикновен продавач, но с по-специфична стока.

# 319
  • Melmak
И аз мисля, че много млади фармацевти се насочват към фирмите за клинични проучвания.
Там заплатите са много по-високи.

В аптеките има и ужасни пациенти, ако аптеката работи с НЗОК понякога има ситуации. Примерно грешка от личния лекар в рецептурната книжка, връщат някоя баба/дядо отново при лл и нали е ясно кой опира пешкира. После “момиче, защо ми отказваш лекарството, сега пак да ходя при личния…”
Поне това знам от приятели фармацевти. Не им завиждам на заплатите, изкарват ги с квалификация и знания.

# 320
  • София
От познатите ми много смениха аптеката с фирми за клинични проучвания и HIT - по-спокойно им е, фармацията някой ги дръпна директно на синиър позиции и го няма това да си трошат нервите с пациенти
Те и за лекари предлагат много пари, но малко се навиват, защото там все пак има и призвание.

Нямам отношение, просто се учудих, че са добре платени, когато аптеката не е тяхна.

# 321
  • София
В България фармацевтите са третирани като продавачи. Слава богу, заплатите им са по-адекватни.
Те са висококвалифицирани специалисти с широки познания.

# 322
Е в чужбина ги заменят с роботи.

# 323
  • София
Поредна инсинуация. Аз съм работила в болница, в която администрирането и подготвянето на медикаменти беше роботизирано, което никак не заместваше нито лекарите, нито фармацевтите, нито сестрите.

# 324
Ако към момента не е, все повече ще навлиза. За болници особено, където се работи със скъпоструващи лекарства и/или опиати. Така си мисля, пък ще видим след някоя друга година какво ще е....
В аптеките едва ли ще бъдат заменени, но ще има автомати за аналгин и подобни.

Иначе има аптекари, които не си познават лекарствата. Влизат в интернет (или някаква друга система) да четат какво съдържат и как се приемат.

# 325
  • София
Аз работих в детска болница. Има много тежки отделения с много сериозни препарати. Компютър дозира препарата, изпраща го до стаята и сестра го прилага. Намалява се човешката грешка. Преди това, кекар го е назначил и фармацевт го е одобрил.

# 326
Да, със сигурност човешкият фактор ще остане, поне засега, но, трябва да признаем, че компютрите са много по-точни в пропорции, дозировки и всичко останало от хората. Отделно не се изморяват, нямат нужда от храна, почивка, заплата. Хич не са ми добри усещанията за бъдещето и то в повечето сфери на дейност. Само дано Терминатор да не стане пророчески филм......

# 327
  • София
Именно. За това и се прави, но не измрства хората. Всичко минава през лекар, фармацевт и сестра.

# 328
Да се изкажа за младите и току-що завършилите университет...В масовия случай са наясно, че ще почнат на по-ниско заплащане и не това е проблема, все някъде трябва да натрупат стаж и опит и това много добре го разбират. Проблема е че в българското законодателство има една възможност от която се възползват работодателите - 6 месеца изпитателен срок и през това време те "държат" на ниско заплащане. Ако ползваш отпуск или болничен месеците може да станат и 7-8, в които буквално живеят на санитарният минимум (ако са до родителите или са със самостоятелно жилище няма да го изпитат толкова остро, но ако плащат квартира си е зле). В другите европейски страни няма толкова дълъг изпитателен срок и толкова месеци да няма актуализация на заплатата от стажант. Нормалното за мен е 3 месеца, и става ясно дали човека става или не става. След изпитателният срок в българската действителност следва едно "увеличение" на заплата от порядъка на 10-15%, което е нищо на фона на ниската заплата на която са започнали.

# 329
  • София
Да, така е, има по-добър пример от Европа, както си го дала, но има и по-лош от Америка, който ще ти дам аз - “at will” - работодателят може да те освободи във всеки един момент, когато пожелае и без предизвестие. Та монетите винаги имат две страни.

Общи условия

Активация на акаунт