Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 903
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Изненадана съм как заплата от 1800 може да бъде считана за нормална за образовани служители. Колкото и да не взимат решения, тези хора са с висше образовние най-често и имат някакви софт скилс. При цена на килограм сирене 25 лв. някак е ненормално образование работещи хора дс получават под 1000 евро.

Не е, много ясно. Ама, като тръгнеш по интервюта, два месеца обикаляш и искаш 2500 примерно и всички ти казват как това им е извън бюджета, а твоите сметки и разходи си вървят, лека-полека си намаляваш изискванията, накрая и на 1800 лв. ще почнеш, само да можеш да си платиш сметките и да сложиш храна на масата.
 И в момента  е точно така на пазара на труда. Взема се на работа най-малко искащия, независимо дали ще върши добра работа. Може би не навсякъде, ама......

# 586
Отново стигаме до това, че работата по ТП не е социална услуга, съответно заплащането не се диктува от потребностите на служителя, а от търсенето и предлагането на неговия труд.

# 587
Така е, работодателят винаги е бил и ще бъде силната страна в тези отношения. Дори и да обясняват как нямало квалифицирани кадри.......няма кадри, понеже не давате пари. Тези, които искат най-малко, съответно умеят по-малко.

# 588
Както не е социална услуга наемането, така вечно има изненадани от качеството на услугата от страна на наетия.
Лично бях в ролята на евтиния служител, бях наета с идеята да съм евтиния служител и да не се очаква от мен да съм на нивото на скъп служител. Този, който ме нае, беше ужасно изненадан, че аз напълно отговарям на очакванията и договорките Simple Smile
Понеже и за майстори говорехме, лошите майстори също биват наети и имат претенции.

# 589
Без да съм някакъв тесен специалист, заплата от 1800 не съм коментирала от години. Последно ми се обади една дама от агенция, явно си прозвъняваха базата в търсене на човек с определ профил. Предложението беше за 2300 нето, поговорихме си приятно, накрая тя се съгласи, че тези пари няма да устройват човек с опит, но това предлагал клиентът за момента. За София става въпрос. Ако е за Пловдив примерно, това би била прилична заплата.

# 590
  • София
Чакайте малко, пазарът на труда, инфлацията, потреблението, демографията, потребителските услуги, цените на имотите и всичко останало са част от един организъм. Не знам защо постоянно се случва това изкуствено отделяне  на пазара на труда от "сметките", лаишки казано.

# 591
За София става въпрос. Ако е за Пловдив примерно, това би била прилична заплата.
Знам, че това е положението, но цял живот го мисля за изключително нечестно.
(Да, знам за прочутите софийски разходи и ако не ми изнася, където съм, да се местя. Но от това не минава горчивия привкус, че колежката ми в София на същата позиция и отговорности взема двойно по-голяма заплата)
Просто споделям, не търся спор.

# 592
  • София
знам за прочутите софийски разходи
Ами, високи са много.

Това не значи, че в Пловдив и Варна са ниски.

# 593
Чакайте малко, пазарът на труда, инфлацията, потреблението, демографията, потребителските услуги, цените на имотите и всичко останало са част от един организъм. Не знам защо постоянно се случва това изкуствено отделяне  на пазара на труда от "сметките", лаишки казано.
Защо се случва е ясно. Аз не знам защо има учудени, че като го случват, не могат да си задържат хората и/или да намерят нови. Не помня в тази или в друга тема беше, някой беше разказал как си подал документи в Х, харесали го и аха да почне - появила се по-добра оферта и почнал с по-добрата оферта. И се чудеше как Х не си намирали толкова време нови кадри, пък старите им служители стояли. Ами неговата история е точно причината Х да не намират нови кадри - има по-добри оферти.

# 594
  • София
Ами, за хора със собствени малки до средни бизнеси ми е ясно. За мен е крайно учудващо тази мантра да се изповядва от хора, които са наемници и не са VP-та, че да има такава степен на отъждествяване с компанията.

# 595

Между тези елементи има връзка, но те не са скачени съдове. Заплатите в някои сектори не растат въпреки инфлацията, тъй като просто се намират хора, които да работят за такива пари. Когато това положение се промени, и заплатите ще се променят.

Да не забравяме, че на повечето места не се търси особено качествено изпълнение, достатъчно е нещата да кретат горе-долу, съответно и служители, събрани от кол и въже, вършат работа.

Също така, много работодатели могат да си позволят да търсят хора в продължение на месеци, тъй като настоящите служители не са претоварени и запълват дупките без особени драми.

# 596
  • София
Не знам за кой път го пиша...  но като орежат бюджетите от компанията майка, освен да пляскаме с ръце, друго не можем да направим. Затова и се предлагат по-ниски заплати, просто защото, толкова пари има.
Че всичко поскъва е факт, че разходите се покачват експоненциално - също.

Имайте предвид, че за миналата година (някъде четох) с двуцифрен % са се вдигнали фалитите на компании в Германия, Франция е пред колапс. Нивата на европейска безработица се вдигат. Не искам да плаша никого, но кризата от 2008 г при нас дойде втората половина на 2009, тоест по мое мнение, не ни чакат лесни времена с покачване на доходите. Като цяло, се очаква и привнесена инфлация заради влизането ни в еврозоната (това го чета, но мненията са противоречиви, та не си залагам главата).

Скромното ми мнение по темата е, че моментът е лош за смяна на работа. Също в повечето сфери виждам много предпазливо отваряне на позиции, като повечето не са растеж, а за запълване на позиция поради майчинство, пенсиониране или напускане. Предните години съм имала мин 20 позиции годишно, тази положението е меко казано зле.

Иначе от чисто човешка гледна точка, разбирам желанието за по-високи доходи, предвид повишаващите се цени, но ... наемат се и недотам качествени професионалисти, за които бюджетът е достатъчен. Ако видя читав и опитен кандидат, колкото и да го искам, то в текущата ситуация не мога да си го позволя.

Колкото до дамата, на която ѝ е писнало да не ѝ зачитат мнението.
Разбирам чудесно, но истината е, че който плаща, той поръчва музиката. Не си позволявам да оспорвам мнението не шефа ми, защото често се оказва, че моята картина е изкривена - не знам важна информация, която коренно променя картинката. Защо не я знам- защото към дадения момент е била конфиденциална и не е можело да бъде споделена с мен. С риск да те засегна - взела си се малко по-насериозно, в тоя стагнирал пазар няма да се избият за теб, с което не казвам да търпиш да те мачкат, а да попреосмислиш позициите си в частта - борец за справеделивост. Тях, уви, никой не ги обича. А максимата бий, за да те уважават, е счупила много мениджърски глави.

# 597
Огромен процент от образованите българи (тези с висше образование) работят нещо, което го учат на работата как се работи, няма много общо с каквото са учили. Разликата в нивата на заплащане е основно от знаенето на чужди езици и някакви ИТ умения, които обикновено не са резултат от висшето образование.

# 598
  • София
Огромен процент от образованите българи (тези с висше образование) работят нещо, което го учат на работата как се работи, няма много общо с каквото са учили. Разликата в нивата на заплащане е основно от знаенето на чужди езици и някакви ИТ умения, които обикновено не са резултат от висшето образование.

Да, но висшето образование им е дало основата на която да стъпят и да влязат в конкретика.
За международна фирма, отличният английски е задължителен, втори език е в плюс.

# 599
Тези хора не са си научили езиците в университета. Малко са филолозите, дето са се събудили на 18 с 0 думи в речника и са записали китайстика (примерно). Много от тях, и най-вече с разпространените европейски езици, са ги учили в средното и са допълвали знания с курсове.
Аз съм инженер по образование. В университета ни счупиха от математики, физики, механики и какво ли не. Изтъркаха ми се ръцете от протоколи и сметки и чертежи. И защо? Нито ми бяха по специалността, нито някога отново съм ползвала тези знания в живота си (работя си в сферата). Всичко важно за работата си съм го научила в практика. От 100 предмета във вуз-а - 5 са ми били реално от полза. Образованието ни в момента е много зле. Като изключим медицина, фармация, химиите, минното дело и още някои тесни инженерни дисциплини (примерно авиационна техника), всичко друго се възпроизвежда на конвейр и хора с тройки на матурите учат право, финанси, педагогика. Ужас е! Та каква основа е дала висшето образование не знам. Сигурно как се разпознава, че е сесия - в дискотеките в студентски е пълно…

Общи условия

Активация на акаунт