Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 27 285
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Благодаря за съветите!
Честно казано, самата аз съм малко раздвоена дали е редно да разпитвам за прекалено лични неща от рода на кой къде спи, дали имат други семейни проблеми и т.н., най-малкото защото на мен самата не би ми било приятно моят мениджър да ме пита толкова лични неща. Гледам да съм тактична и да изслушвам това, което ми кажат и да не дълбая прекалено в лични теми.
Бебето е на 6 месеца и според мен, част от проблемът идва и от това, че хората живеят отдалечено от голям град и за всяко макар и малко нещо, трябва да се пътува много. Самата аз съм израстнала в град, който е на 12 км от областният и знам как за едно пазаруване до Кауфланд, например, трябва да отделя поне час и половина, пък какво остава ако града е на 40 км.
За работата по-късно - вариант е, но честно казано, опциите, които предлагаме са за по час по-рано или по-късно от стандарното работно време, та не съм 100% сигурна дали ще има грандиозна разлика между това да започнеш в 9 или в 10. Вече за по-късен час е по-трудно, защото клиентите ни са в запада Европа, масово колегите започват работа между 8 и 10 (масово в 9, но колеги, които водят деца на градина, започват към 8-8.30) и ако той започва в 12, да кажем, 2 други екипа и клиентите ще трябва да се съобразяват с него.
За PIP - имаме, при нас обаче е последна стъпка преди уволнение. Не знам дали и как ще бъде възприето, предвид и причината, поради която би се направило, защото със сигурност не е поради липса на знания и умения, а слабо планиране на лични и професионални събития.

# 736
  • София
Раче, много тежка тема отваряш.

Със сигурност, не само, че трябва да си уведомена, а и такова излизане би трявало да е с разрешителен режим, заради изискванията на Наредбата за безопасни условия на труд. Какво ще стане, ако недай Боже, този човек катастрофира? Би могъл да претендира, че това е трудова злополука, понеже е пътувал към офиса. Не е съвсем безобидна тази работа, никак не е, защото може да стане голяма беля. Или ако, например, дойде проверка от ИТ, за да види работното му място и т.н.

Чисто човешки разбирам - малко бебе, ако са без помощ, а бебето е плачливо и вероятно почти не спят, ни той, ни майката на бебето - не е лесно. От друга страна обаче - не е никак честно към останалите от екипа, защото работата е като за Х човека и останалите трябва да я поемат.

Аз какво бих направила - честен разговор с него, че така не може да се продължава. С ясни варианти: едно, две, три. Освен това, бих се подковала с правилата за вътрешния ред и бих му показала къде точно са нарушенията и къде точно се дъни. Цветно ще му обясня, че ако продължава така, не само, че не може да се надява на индексация, а може да се наложи да се мине към микромениджмънт. Покажи ясно, че той не ти оставя никакъв друг избор. Почни с писмена комуникация на задачите, както и искай отчет по мейла, ако нещо не е изпълнено - причина защо.

Не искам да съм зла, разбирам, че в такова положение може да е много тежко, но все пак, месеци наред се проявява разбиране и нищо... разбирам и многото пътуване, но това къде да живее човек е отново личен избор. Пазари, организация - пуска се отпуск и така. Всеки може да си измисли заетост - един ходи на университет, защото кара магистратура, колежка се опитва да забременее и ходи по лекари, трети си търси кола, четвърти - му се е спукала тръба... на работа всички сме на работа и не може един да опъва, а друг винаги да се извинява.

# 737
Личните проблеми на някого затова са лични - да стоят извън работата. Мен никой не ме пита колко съм спала, дали имам проблеми, трябва да си свърша работата. И това да се чака до някога си, не е решение. Говорите сериозно на четири очи и или се взема в ръце и си върши работата, или си търси друга. Шест месеца са достатъчно време за адаптиране, още повече, че вкъщи има майка, която е в майчинство точно, за да си гледа бебето.

Съгласна съм, че трябва да се проявява разбиране, но то трябва да е реципрочно, а не само от едната страна. И да важи за всички. Както каза slanchezara, някой може да има други проблеми и нужди също....

# 738
Според мен също има и друго освен бебето, но не казва. Ако те уведомява, че ще дойде по-късно и си свършва задълженията без проблем е едно, но да закъснява и да не предупреди е супер неуважително към мениджъра и екипа като цяло. Също е неприемлива и зле свършената работа, която налага да се променят сроковете или друг да върви след него и да му оправя кашите. Негова отговорност е да се справи с наспиването и другите лични проблеми. Безумна наглост е да каже “знам че не се справям, ама семейството ми е приоритет” и да превръща новите си отговорности в твой проблем, изправяйки те пред свършен факт. Няма дискриминация тук, поставяш му цели и срокове и ако не се справя го освобождаваш, не виждам смисъл да го държиш при такова представяне, надявайки се, че един ден ще почне пак да работи както преди.

# 739
С тъмното си подсъзнание Grinning подозирам идеята, че той иска да го уволните за да иде една година на борсата и да си отгледат наследника на спокойствие. Това е много добро решение за него, за фирмата - също, донякъде, предполагам. Има начини да се подсигурите отвсякъде.
Аз лично бих била доста хепи да се възползвам в продължение на една дълга безгрижна година от хилядите $ дадени на НОИ за фонд безработица. Но все не ми се получава...

# 740
Само дето при уволнение не отива на пълна борса, даже дължи една заплата на фирмата. Трябва да го съкратят, ама тогава те са в по-неизгодно положение.

# 741
Има начини за всички ситуации. БГ законодател ги е измислил Grinning

# 742
  • Melmak
Може би на това се надява - съкращение. Обаче много оптимистичен вариант е това.

# 743
Няма логика да закриват щата, работа има, просто той не я върши. Има начини да бъде освободен, просто трябва да се сложи на performance improvement plan, за да се събере достатъчно информация и основания за такова освобождаване (освен ако не реши да оправи нещата и да работи съвестно, разбира се).

Наистина не разбирам логиката със съкращението - има сигурно място, може би добра заплата, явно и търпеливи колеги и шеф - защо би рискувал толкова много, само за да отиде на борсата и след Х време да е в пъти по-лошо положението, с прохождащо дете и в търсене на нова работа, която не е сигурно в тия времена кога ще я намери и с какви условия? По-скоро според мен смята, че понеже е направил добро впечатление преди, сега вече може да се отдаде на заслужена почивка и да си разиграва коня както иска.

# 744
Много несериозно за мъж със семейство плана да му е съкращение и борса.
Иначе разбира се няма как да го питаш кой къде и по колко спи. Най-вероятно това е причината - недоспиване. Зъбите не са всяка вечер и по цяла нощ Разбира се, че е до дете, но моето до сега да не е спало 1/2 пъти заради зъби.
А, това че живеят в малко населено място е техен избор и това е било и преди детето, и след детето. Даже в някои аспекти може да бъдат улеснени.

# 745
Аз подозирам друга причина - или той, или съпругата му са с депресия. По описания хаотичен начин на работа, не бих изключила и той да е, без да го осъзнава, знае ли човек. Иначе сме имали подобен случай в предишна фирма. Колежката изпадна в следродилна депресия и бащата заедно с бабата бутаха първата година да стабилизират майката и да се грижат за бебето, но бабата не оставаше нощем, т.е. таткото не спеше + ходеше на работа.

Като изключим личните драми, които всеки от нас има и кой не е изпадал в тежки моменти, няма оправдание за останалото, защото търпението е до време. Със сигурност трябва да поиска разрешение за отсъствие. Както и при положение, че му е споделяно многократно, да положи усилия да подобри работата си. Има си стъпки, които се следват по трудовото законодателство и то е ясно накъде вървят нещата. Смятам, че и на него му е ясно щом е казал, че приоритет му е семейството. Gen Z ли е? Може да не осъзнава какво ще последва в по-дългосрочен план, ако заявява, че му е приоритет семейството. А може да осъзнава и да си имат резервен план и странични доходи. Може и както казах вече да е в депресия и всичко да му е мъгла така или иначе, та адекватен отговор няма как да получите.

Аз когато бях по майчинство, си давах ясна сметка, че мъжа ми ни е основен източник на доход, особено пък ако не приемат детето на ясла и си останем 2-3 години вкъщи. Така че съм полагала усилия да го разтоваря, доколкото е възможно или поне да се наспи. Но това може да го направи що-годе адекватна майка, ние не знаем жена му в какво състояние е след раждането, може и да е обсесивна по принцип, т.е. да смята, че щом тя не спи и той няма да спи, да е в депресия, може да са във влошени отношения и много други неща може. Но това са лични неща и останалите хора също намираме начин да се справяме с тях и да ходим на работа.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 16:48 от Full Heart

# 746
  • София
Аз пък си мисля, че нито депресията му е проблем, нито чак толкова безсънието, а се касае за лош тайм мениджмънт.  По-скоро му е приятно да си гледа детето и да е решил, че не е толкова лесно да се уволни човек, че ще скатава и ще му се прави забележка, но никой няма да го пипне. Или пък другото - ще си свърши вечерта като си легне детето работата, ама никога не се стига до това.

Раче, според мен - искай помощ от твоя мениджър. И Бизнес партньора.

Първа стъпка - виж какви са вариантите ти да му спреш хоум офиса. Докараш ли го всеки ден в офиса, той ще - не ще - ще трябва да започне да си върши работата. Ако иска да остане на работа - ще се стегне, ако ли не - ще почне да си търси нова и така.

Втора стъпка - задачите с обяснения по мейла + искане всеки ден за отчет.
Ако има проблем - или ще се сподели какъв е и ще се търси решение - например, временно да мине на 4 часа, докато се разреши, да му бъде одобрен неплатен отпуск, ... варианти бол.

Ужасно е да се налага да се занимава човек с такива неща, много е тъжно, но пък е важно и посланието към останалите от екипа - на зла круша - зъл прът.

# 747
Човек понякога е на ръба на физическите си възможности. Личните проблеми, казвате, не трябва да влияят. Само че, ето понякога може и да. Какво му остава на един съвестен човек, който всеки пак не смoгва?! Лавира, балансира... Добър знак е, че осъзнава, че има проблем. Ако наистина проблемът е преумора, може би трябва да му се даде възможност да получи почивка - чрез отпуск или болничен. Но да е ясно, че от него се очаква след това подобрение.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 17:45 от krasimilo

# 748
Съвсем възможна депресия на майката и тя да му набива канчето. И аз не се чувствах добре първите месеци. Чувала съм за жени, чиито деца са на АМ и се редуват с мъжа си кой да храни детето нощем, та всякакви жени има. Разбира се, никакъв личен проблем не е оправдание. Ден, седмица, месец… преглътва се. 6 месеца вече е много.

# 749
Да, има отпуски, платен, неплатен - ако разбира се не иска уволнение.
Но такава ситуация хем хоум офис, хем не си върши работата е недопустима. Всички имаме проблеми...

Общи условия

Активация на акаунт