Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 16 243
  • 410
  •   1
Отговори
# 90
Без разходи за наем за офиси и всичките му режийни не смятате ли, че е добър стимул за работодателя?

Това става само, ако НЯМА реален офис. Иначе сметките си вървят.

# 91
Без разходи за наем за офиси и всичките му режийни не смятате ли, че е добър стимул за работодателя?

Не е задължително, може разходите му да са по-високи, ако част от служителите са в офиса и той така или иначе си плаща  наем и консумативи за офисите (сградата), които пък са нормативно признати разходи, припадат се от облагаемата печалба и не дължи данък върху тях, а пък в същото време има разходи за служители ХО - ако работодател им осигурява работното пространство вкъщи - поема разходи за бюро, техника, ток, интернет и пр. Но изследванията показват, че продуктивността ХО като цяло е снижена спрямо продуктивността в офис, та най-вероятно това натежават най-много.

# 92
  • Melmak
Големите фирми, чуждите представителства няма как да нямат офис. Може да имат по-малки пространства, които са оптимизирани с hot desking, но не и да няма офис въобще.
Зависи каква е работата и фирмата.
Работя в технологична фирма, една от най-известните. Да, хоум имах и преди пандемията. Ползвала съм го. Ползвам и сега, хибридно, както и преди. Клиентите ми са в Обединеното кралство и САЩ. Голяма част от колегите ми също. С колегите от екипа ми в офиса почти нямам досег, защото не работя с тях. Работя с тези в чужбина. Ако не ме пратят командировка или не дойдат те тук- няма и да се видим.
Няма как всичко да е хоум офис, може би истината е по средата с хибридния режим. Казвам го с оглед и на служителите, и на работодателите.

Сега пазарът се обърна и като искат да намалят някъде екипите, но леко, без съкращения, започват с “връщане в офиса”. Така някои сами напускат и фирмата се отървава от такива кадри.

# 93
че продуктивността ХО като цяло е снижена спрямо продуктивността в офис, та най-вероятно това натежават най-много.

Показателно е, че една позната нещо се жалваше, как не можела да си сготви някаква риба, пък била на работа и нямала 3-4 часа. Ако била ХО, щяла да си я направи, както си било по рецепта.... и се засегна, когато ѝ казах, че ХО не е за готвене, а да си вършиш работата. (после съжалих, че изобщо изказах мнение, защото ни се обтегнаха отношенията)

# 94
При нас тенденцията е наемане на работна ръка от Азия за нискоквалифицирани длъжности, така че ХО да отпадне ще е голям харч за компанията.

# 95
Bitter sweet, за обработка на клиентски запитвания от чужбина, сързани с договори, сключени с компанията,  става въпрос. Работила съм вече нещо подобно, но в офис и на смени, затова ми е позната материята. Привлече ме и това, че работното време е в нормални часове от денонощието.
Колкото до казуса с колежката, вярно е всичко, което сте написали. Кукумицинка правилно е проследила, че и самият шеф се изказа още преди време негативно за въпросната, вместо още тогава да ни привика и двете и да разреши казуса. Самата аз й бях предложила заедно да отидем при него, именно за да не се получи интрига. Отказа ми. Той нищо не направи. И действията му дотук по-скоро ме притесняват. Колегите отдавна намекват, че не се работи лесно с нея, особено в едно помещение. Взимайки решение, ако ми предложат нещо по-добро от друга фирма, да напусна, споделих с някои колеги, че съм имала проблеми с нея. Оказа се, че всеки, който е бил на моята позиция, рано или късно си е тръгнал или се е преместил заради нея. Нека управителят сам си прецени при жажда за нови кадри, един такъв човек колко помага хората да се задържат. При мен въпросът никога не е бил или тя, или аз. Чак такава гад не съм. Просто исках ако може да ме премести. Бях готова и да не ме замества изобщо. Не може? ОК - тогава аз съм аут.

# 96
Черна станция, точно затова питам непослушната откъде намери новата работа. Smile Аз съм върл привърженик на ХО, още от предковидните времена и никой не може да ме убеди в "бенефитите" на офисното присъствие.

Бенефити за кого?  Защото виждам какво правят повечето хора на ХО, рядко са концентрирани на 100%.
Разбира се, не е проблем, ако имат конкретни задачи и да ги вършат когато и както решат. Но ако работата им изисква непрекъсната ангажираност някак не се получава.

# 97
Много хора бъркат понятието "работа от вкъщи" с "работа от плажа/кафенето/къмпинга", затова и не могат да се фокусират в работата, тия места са за почивка по принцип, не за работа. Работила съм от плажа, от coworking space, което уж е за тая работа - ами не е удобно, шумно е, пясък навсякъде, вятър, край теб минават хора които вдигат врява (ваканция са все пак), контактите не стигат да си включиш всичката посуда, интернета на моменти изчезва, тоалетната са две кабинки, които ги ползват и работещите и почиващите...

При нас ако ще работиш от вкъщи трябва да посочиш адрес и работодателя има право с едночасово предизвестие да дойде и да те посети когато желае в рамките на работния ден. Ако искаш да работиш от друга локация трябва писмено разрешение от прекия мениджър и от човешките ресурси и като цяло не се гледа с добро око на това, защото е свързано с изнасяне на служебна собственост и информация, ползване на публичен wi-fi и други такива не особено професионални практики. Отделно, на служебните лаптопи има инсталиран софтуер с който знаят откъде работиш, кога, какво точно правиш на лаптопа, предполагам и че какво говориш, ако си в стаята и лаптопа е включен. Та няма много място за хитруване.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 22:22 от Little Queen

# 98
Случвало ли се е някога това с домашното посещение? Стана ми любопитно. Ние такава клауза нямаме, а и не виждам нуждата честно казано. Могат да ме намерят най-късно до 5 мин по тиймс, зум, слак или каквото се ползва освен, ако не съм си пуснала обедна почивка.
Ако някой системно не може да бъде открит предполагам скоро екипът ще се раздели с него.

# 99
  • София
Сега през лятото гледах на плаж Смокиня на покрива на едно плажните заведения няколко човека с лаптопи. Със слънчеви очила, морето пред тях, работят от всяка точка. Бих повярвала, че правят всичко друго, но не и да работят.
Имах позната, която правеше какво ли не в ХО, включително да ходи на фитнес и по магазините. Е, не продължи твърде дълго, по една или друга причина я съкратиха. Същевременно когато аз работех ХО, не ставах и до тоалетна. Много хубаво, не е на хубаво, както се казва. С уговорката че не съм фен на подобни поговорки по принцип.

# 100
Много е неудобно работенето от такива дестинации, сигурно ми се е случвало 1-2 пъти и то, защото съм нямала ток. Ами, изнервящо е. Иначе, аз лично ползвам хотспота от телефона в такива случаи, не се свързвам към публични мрежи.

Това с домашните посещения го добавиха в трудовите договори като изменяха законите за ХО, но при някои фирми може и да си е процедура де. При нас шансът да дойде някой е нулев, но и всеки има свободата да работи откъдето си иска.

# 101
Случвало ли се е някога това с домашното посещение? Стана ми любопитно.

Не, на служебните лаптопи си има инсталиран софтуер, който подава информация откъде работиш. Тази клауза според мен е по-скоро ако имат съмнения, че си "преметнал" софтуера по някакъв начин, ние сме в софтуерния бранш и не е невъзможно.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 22:41 от Little Queen

# 102
  • Melmak
И ние сме се съгласили, че може да има домашни посещения, дали сме конкретен адрес, от който работим вкъщи. Не съм чула до сега някой да е посещаван. Също и хората масово си работят от други градове. Разбирам ги, който има дом извън София и не му се седи тука, иска да мръдне на природа. Даже това не е толкова голям проблем по мое мнение. Проблем е ако някой не ми отговаря 2 часа, защото е във фитнеса.
Тая година имах уговорка с мениджъра, взех си 2 седмици хоум и две отпуск и карахме месец на морето. Ама не от бара. От вкъщи и чак към 18 ч на плаж.

# 103
  • София
Случвало ли се е някога това с домашното посещение? Стана ми любопитно. Ние такава клауза нямаме, а и не виждам нуждата честно казано.
Това сме го дъвкали. Не може да бъде повод за уволнение, ако ще да има 5 клаузи в договора. Поради простата причина, че нормативните актове винаги са с предимство пред частни договори. И много малко институции могат да ти влязат в дома.

# 104
  • София
При нас искат да имаш обособен офис и снимка. Ясно е, че всякаква снимка може да се приложи, но ако не дай боже нещо се случи, застраховката няма да важи.

Общи условия

Активация на акаунт