Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 16 603
  • 412
  •   1
Отговори
# 210
А защо не го правите от телефона си, а от служебния компютър? Забранени ли са?

# 211
Здравейте, ще помоля, ако някой има желание, да ми разясни следните ситуации. Кандидатствам на 2-3 места за определена позиция, получавам част от условията предварително, но се бавят с предоставянето на информация за часове, заплащане на час, хонорар, информация за локации, колко дни в седмицата ще е заетостта. Уговаряме се за граждански договор, но впоследствие увъртат, не ми казват ясно нещата, но ми искат документи за започване и искат да са сигурни, че ще работя там. Защо се случва това?😠

# 212
  • Сф
Защото това, което ще ти предложат, няма да ти хареса. Искат да се подсигурят, евентуално и ти да си кажеш "айде, почнах, дай да ги видим", и да се застоиш.

# 213
Благодаря, и аз го мислих така.

# 214
  • Melmak
Така ми звучи и на мен. В крайна сметка искат да подпишете договор, а не са изяснили какви са условията му?

# 215
И аз мисля, че опитват до последно да избягват фиксиране на условията с надеждата, че някой по-закъсал и с по-слаби нерви ще се навие на по-лоша оферта.

# 216
  • София
Искат да те поставят пред свършен факт с неизгодни за теб условия, но ти имаш право дори да не се явиш на първия работен ден. Поне така е за трудови правоотношения. Не си длъжна и да подписваш, ако видиш нещо нередно или което не ти изнася.

Ако не си на зор за новата работа и не си склонна да започваш на всяка цена, пиши им да ти пратят договора, да го прегледа адвокатът ти и ще видиш вече по- ясно накъде са нещата.

# 217
Така ми звучи и на мен. В крайна сметка искат да подпишете договор, а не са изяснили какви са условията му?

Да, дават ми зор да нося документи преди да сме обсъдили условия и преди да е сигурен отговорът ми.
Исках и аз да видя длъжностната ми характеристика преди това.

# 218
  • Melmak
О, настоявай си своето. Обясни им, че не разбираш условията на договора, защото не са ясни и не си готова да подпишеш.

# 219
  • София
Ъъъъ, гражданският договор в договор не е по КТ, а по ЗЗД. Каква длъжностна характеристика...

Ябълково сладко, нещо яко не е какт трябва, според мен.

По ГД: не ти тече стаж, нямаш осигуровки за ПКБ, дължиш здравни осигуровки, 10% данък.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 17:22 от slanchezara

# 220
И какви документи ти искат за започване - това по принцип се прави при трудово правоотношение?

# 221
Само ЛК и банкова сметка, но въпросът е, че аз още нямах условията пред себе си, за да им ги дам.

# 222
Това вероятно е за да ги впишат в договора. Във всеки случай, следва първо да се запознаеш с клаузите му.

# 223
Да се включа и аз с въпрос. Преди няколко седмици приключих с банковата си кариера. Надявам се да не ми се налага да се върна в бранша поради някаква причина.

Та на въпроса... в процес съм на търсене на нова позиция с малко повече баланс, по-малко директен контакт с клиенти и структирана рутинна работа с ясни таргети и очаквания.

На средна възраст съм със солиден къмплайънс опит и С2 английски. Парите са второстепенни, макар че и те имат значение. Важно ми е да няма нощни смени и да има опция хибридност. И по възможност да има колеги и на мойта възраст. И да не е банка!

В ужас съм да не попадна от трън на глог. Всякакви насоки ще са ми от полза. Благодаря ви предварително.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 20:49 от mihailena

# 224
Здравейте, ще помоля, ако някой има желание, да ми разясни следните ситуации. Кандидатствам на 2-3 места за определена позиция, получавам част от условията предварително, но се бавят с предоставянето на информация за часове, заплащане на час, хонорар, информация за локации, колко дни в седмицата ще е заетостта. Уговаряме се за граждански договор, но впоследствие увъртат, не ми казват ясно нещата, но ми искат документи за започване и искат да са сигурни, че ще работя там. Защо се случва това?😠

Гражданският договор не включва часове, работно време, брой работни седмично и заплащане на час, поне моите никога не са включвали тези неща. Ако имат такива изисквания, просто се опитват да заобиколят трудовия договор заради осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт