Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 14 210
  • 367
  •   3
Отговори
# 345
Имам богат банков и юридически опит, но мисълта за работа в банка и с хора ме ужасява (току що напуснах една такава работа почти с краката напред).

Ти не беше ли тази с къмплайънс опит? Още при предходното питане ти предложих да потърсиш подобна позиция в някоя от големите банки - няма пряк контакт с клиенти, работата е относително рутинна, единствено заплащането не е впечатляващо.

# 346
Имам богат банков и юридически опит, но мисълта за работа в банка и с хора ме ужасява (току що напуснах една такава работа почти с краката напред).

Ти не беше ли тази с къмплайънс опит? Още при предходното питане ти предложих да потърсиш подобна позиция в някоя от големите банки - няма пряк контакт с клиенти, работата е относително рутинна, единствено заплащането не е впечатляващо.

Същата съм. И в банки и финтек кандидатствам за подобни позиции, но - греда. Избягах от една конкретна банка, защото беше въпрос на оцеляване - или здравето ми, или работата. А на фронт лайн не бих се върнала ако ще и да остана трайно безработна... По-добре жива, отколкото работеща.

Освен това, да попаднеш в Къмплайънс на банка без връзки е по-скоро чудо, ако не си братовчед на човека, и тоя филм го играх.

# 347
Щом банките не са ти вариант, пускай наред по обявите, ако отговаряш поне малко на изискванията.
За курсовете към БТ - не пречи да изкараш някой, но едва ли ще ти е от голяма полза после.

# 348
  • София
По-добре жива, отколкото работеща.
Ами, ако имаш какво да ядеш неработеща, да. Иначе пак ще си мъртва.

Режат те заради годините. Това е за мен. В България има изразена възрастова дискриминация.

# 349
Аз съм така вече четвърти месец, не напуснах, а бях съкратена от позицията ми в една голяма тур агенция. Пуснала съм СВ-та къде ли не, като имам 20 години опит в туризма и авиация, но не стигам дори до интервю. Малко наивно е да напуснеш сам точно в тези месеци, сега си е чиста стагнация на пазара на труда. Мен ме спасява това, че от време на време водя някоя група с туристи, но сезонът вече отмира. Успех на всички търсещи нова работа!

# 350
Годините нямаше да са ѝ фактор в нейната сфера, в която обаче тя не иска да работи. Иначе с 25+ години стаж, ще я вземат във всяка банка. Е, може да не е на хубава позиция, понеже на всички ни е ясно как се случват нещата за високите нива....
За преквалификация е наистина сложно на 50 г. Най-малкото се "бориш" с младежи, склонни на малко пари, извънреден труд и доста по-склонни на отстъпки, за да натрупат стаж.

# 351
  • София
На 50 години на жената ѝ остават 15 години стаж до пенсия, не е никак малко.
Все пак, много зависи за какви позиции кандидатства и доколко искането заплащане съответства на тези позиции.

Зависи и друго - за съжаление хората са любопитни и клюкарски настроени, та ако иска да се преквалифицира генерално, то ще трябва да отговара по интервютата на много и недотам приятни въпроси.
Ако каже, че е напуснала заради зловещо претоварване - вероятно ще се приеме като - тази я мързи да работи.
Ако каже, че чувства, че има нужда от промяна и смяна на предмета на дейност - някой с по-развинтена фантазия може да реши, че се е издънила жестоко и спешно се е наложило да напусне, следователно ще се задават такива въпроси и ще я въртят на шиш, уж да си признае.
Ако кандидатства за по-начална позиция ще е - тази ще иска много пари, прекалено квалифицирана е и ще иска да расте кариерно...
Ако кандидатства за позиция от по-високо старшинство - ще е, че вероятно опита не е съвсем релевантен.
Някой може и да реши, че не може да се впише в екипа заради възрастова разлика, че ще бърза да наваксва....

Все пак приятелски съвет от мен: не приемай за чиста монета, че си най-добрият кандидат. Интервюиращите не са длъжни да ти казват истината, може да е казано с цел да се изпуснеш за нещо или да се изкопчи допълнителна информация, а може и всичките им кандидати да са най-добри.

# 352
Подкрепям по-горното мнение. Много често ХР се държат много приятелски и закачливо, сякаш сме приятелки от доста време и пускат някоя закачка, с цел да проверят реакцията на човека и какво ще се изпусне.

Иначе вариантите да не те наемат, като изключим възрастта, са напр. големи финансови очаквания за позиция с далеч по-нисък бюджет, което води до предположение, че може и да си доста overqualified също така. Другото е нещо да ти куца в представянето на живо, например да се изразяваш много остро и bitter за предхотното работно място/ръководители/колеги, което винаги е червен флаг за новия работодател. Има доста по-дипломатични и финни начини да се отговори на въпрос защо сте напуснали предишния работодател.

# 353
А аз с моето търсене на работа съм в голяма чуденка. Преди време кандидатствах по обява и ходих на интервю. Обадиха ми се впоследствие и ми казаха, че са се спрели на друг кандидат. Сега гледам пак са пуснали обява за същата позиция и не знам дали отново да се пробвам. Със смесени чувства съм.

# 354
  • пустинята Гоби
Щом те викат на интервюта е въпрос на време да си намериш работа, това е моят опит. Пък защо не те взимат, въпреки че индикират интерес е твърде субективно понякога. Един месец в търсене не е много, въпреки че човек разбира се започва да се притеснява и да психясва.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 20:09 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 355
А аз с моето търсене на работа съм в голяма чуденка. Преди време кандидатствах по обява и ходих на интервю. Обадиха ми се впоследствие и ми казаха, че са се спрели на друг кандидат. Сега гледам пак са пуснали обява за същата позиция и не знам дали отново да се пробвам. Със смесени чувства съм.
Не.
Учтиво са те отрязали. Ако са имали интерес - дори предишния кандидат да се е отказал (ако това е истина, в което се съмнявам), да са те потърсили - имат контактите ти.

# 356
Зависи колко ти харесва позицията. Ако искаш да работиш там, пробвай. Нищо не губиш.

# 357
Щом те викат на интервюта е въпрос на време да си намериш работа, това е моят опит. Пък защо не те взимат, въпреки че индикират интерес е твърде субективно понякога. Един месец в търсене не е много, въпреки че човек разбира се човек започва да се притеснява и да психясва.

Също тръгнах да пиша, че месец е нищо. Много зависи и от търсената работа, но за някои дори и година отнема намирането на читаво място.

Тук проблемът ще е желанието за смяна на сферата, трудно ще е. Ако има нещо с познати/препоръки, може и да стане по-бързо.

Като цяло към момента не смятам, че е добро време за смяна на работата. Ако човек е без работа, да, но иначе в момента е кофти за напускане.

# 358
само да допълня горните отговори: кандидатът го проучват по всякакви пътища - шефове, колеги, ... всички се знаят и този, който е пуснал обявата веднага намира начин, задейства "шпионската"/"клюкарската" мрежа ... дори да кандидатстваш в различна сфера, дори в голям град ... все намират начин да те проучат

# 359
  • София
На 50 години на жената ѝ остават 15 години стаж до пенсия, не е никак малко.
Абсолютно. На 50 си имаш опит, енергичен си, забавянето в акъла не е уловимо. Не е като на 25, но абсолютно не може да се говори за кой знае какво бавно схващане.
Но в България хората над 50 се третират като втора ръка и масово работят неквалифицирана работа. Тези, които не го правят, са на работата си отдавна и просто чакат да се пенсионират.

Общи условия

Активация на акаунт