Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 14 521
  • 375
  •   1
Отговори
# 360
Да, съгласна съм с dreamhaj, че кандидатите се проучват през всякакви неофициални канали, както работя в туризма последните няколко години, уж са много агенциите, но основните играчи и имена са няколко и като кандидатствам при конкурент на преден работодател, той вече знае за мен дори без да ми е чел СВ-то.  Препоръките и репутацията играят даже по-голяма роля от дипломи, курсове и сертификати.

# 361
mihailena, а става ли ясно от нещо в св-то ти поне приблизително на колко си години - дата на раждане, снимка, година на завършване на университет? Питам те, понеже ако не е ясно, наистина е много възможно да те режат за възрастта. Но ако имат поне приблизителна представа и все пак те канят на интервюта, значи нещо по време на самото интервю грешиш.

# 362
  • София
Ами, с 25 години стаж от поколението, което си завършваше университет и после ходеше да работи, става ясно на колко е.
Като я видят наживо, също става ясно на колко е. Знам, че има една потребителка, която си въобразява, че изглежда много по- млада, но житейският път е изписан в очите, ако ще да си топ.
Мисълта ми е, че годините не могат да се скрият.

# 363
То, плюс - минус някоя друга година не е от значение. Дали си на 48 или на 52, все може да те дискриминират заради възрастта.
А на 50 години имаш още 15, които да работиш, както каза някой...

То и на 60 да си, пак трябва да ги работиш тез години до пенсия. Не е като да са 5 дни.

# 364
А аз с моето търсене на работа съм в голяма чуденка. Преди време кандидатствах по обява и ходих на интервю. Обадиха ми се впоследствие и ми казаха, че са се спрели на друг кандидат. Сега гледам пак са пуснали обява за същата позиция и не знам дали отново да се пробвам. Със смесени чувства съм.
Зависи преди колко време е било. Месец-два или повече - аз бих се пробвала. Работя в голям холдинг и наблюденията ми са, че не се звъни на кандидати като теб, особено пък ако е минало повече време. Гадая за причините, но според мен - вече са те отрязали и ще изглеждат тъпо; също така може да си започнала на друго място и те притесняват.

Имам един теоретичен въпрос, то даже не е и въпрос, а по-скоро да изкоментирате вашите виждания. Писала съм за ММ, че е със специфично и рядко занимание, доста добре платено. Та, преди 3 месеца мина 3 дистанционни интервюта в една вносна фирма с хора от три държави и в рамките на 10 дни след първо интервю получи оферта от ЧР отдела, който е в чужбина. Офертата му я пуснаха в петък следобед и условията в нея не бяха съобразени с неговото предизвестие на сегашното работно място. Той се опита да се свърже с човека, който му я е изпратил, но въпросният бил излязъл в 2 седмици отпуск. От българския офис го успокоиха, че ще бъде оправено всичко. Той реши да не връща потвърждение, докато не се уточни с правилния човек. Междувременно го натискаха да иде на място в базата в България, която пък се намира извън София, а организирането на отсъствие е много трудно за него. В някакъв момент човекът с офертата се върнал от отпуск и казал, че няма проблем, ще преработят офертата (това така и не се случва, впрочем). ММ успя да намери слот да отиде в другия град, където са му губили времето с някакви обяснения откъде режат разходи; нито му показали базата, както уж са искали сами, нито нищо. ММ реши все пак да потвърди офертата на чужденеца, звъня на следващия работен ден, при което онзи му казал, че оттеглят офертата. Причината - чужденецът обсъдил с българския колега кандидата и българинът - с когото беше всъщност първото интервю и са се харесали - бил казал, че ММ се оказал не съвсем правилния профил чисто като личност и ще стартират наново процеса. ММ побесня, естествено, но още се чудим каква може да е причината всички да го харесват, да настояват, да оферират - това без преувеличение - и накрая той избира точно тези и - греда. Та ще ми е интересно какво мислите. Само да кажа, обява още не са пуснали, вече месец и нещо.

# 365
  • София
Здравейте! Къде мога да си направя безплатно СВ със снимка?
Благодаря! Flowers Four Leaf Clover

# 366
Напълно е възможно, след като е отишъл на място, да са решили че няма да се впише по някаква причина. Това няма нищо общо с професионализма на мъжа ти, явно на интервюто всичко е било наред. Просто при избор на нов човек не само квалификацията има значение, а и да е подходящ типаж за вече съществуващия екип и динамика. Вижте го от добрата страна - по-добре така, отколкото да започне и да си изгуби няколко месеца там.

# 367
По принцип звучи разумно, но в случая не съвсем. Идеята на тази среща е била просто да се видят наживо. Не е било интервю, не е било за преценка, а за показване на работното място. И то по тяхно настояване и мрънкане как тъй работещ човек не може да се вдигне да шофира час извънградско само като му свирнат. Добре, че ММ се усъмни и не си пусна предизвестието.

# 368
  • София
Според вас Career Show носи ли реални ползи за търсещите работа? Чудя се дали да отида и да си оставя CV-то на щандовете на компаниите. На мен ми се струва безсмислено, сякаш цялото събитие се прави за брандови имидж и раздаване на едни отличия на таланти, но ще се радвам да чуя вашите отзиви.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 00:34 от Restless

# 369
  • София
Аз бих отишла с няколко св-та в джоба и на място според ситуацията ще преценя, дали да оставя или не. Какво ще загубите - може би 1-2 ч от времето. Какво ще спечелите - добра работа. Разбира се, че го има и момента с имиджа, но ако си търся работа, това не ме интересува. Успявала съм на подобно събитие да получа доста добра оферта за работа, та го казвам с много позитивна нагласа. Отказах я тогава поради ред други лични причини, чак се чудя сега как ли би ми се развил живота, ако я бях приела😂

# 370
Нищо не пречи да отидеш. Смятам, че там се търсят по-млади кадри - стажанти, хора за ниски позиции. Но не пречи да се пробваш.

# 371
  • 🌊
Един колега точно от там се запознахме (още когато беше виртуално) и в последствие наехме. 
За СВ според мен не е добра идея, защото примерно нашия риск отдел би попилял, че някой е докоснал СВ, което не е минало платформата. За такива случаи актуален ЛинктИн за размяна с рекрутърите би бил полезна алтернатива.

# 372
  • Mars Hotel
Ние наемаме хора покрай Career Show понякога, а доста повече успяват поне интервюта да си уредят. Важно е обаче да показваш, че си отишла там със сериозни намерения, а не просто да си вземеш от безплатните брандирани химикалки. Облечи се добре, бъди любопитна, задавай въпроси, интересувай се от развитието в компанията. Такива хора много изпъкват на фона на влачещите се отегчени анцугоподобни, нарамили брандирани торбички от 38 компании.

# 373
  • София
И аз мислех да мина, но днес ми е тъжен ден и не съм сигурна, че има смисъл да ходя като палачинка.
Дали се коментират само отворените в компанията позиции в момента?

# 374
  • София
По принцип звучи разумно, но в случая не съвсем. Идеята на тази среща е била просто да се видят наживо. Не е било интервю, не е било за преценка, а за показване на работното място. И то по тяхно настояване и мрънкане как тъй работещ човек не може да се вдигне да шофира час извънградско само като му свирнат. Добре, че ММ се усъмни и не си пусна предизвестието.

Нарци, моята хипотеза е, че е отрязан бюджета за позицията и понеже няма как да го кажат на мъжа ти, са изговорили тия алабалистики. Особено ако говорим за немска или френска фирма.
Освен това - самият факт, че е била толкова омотана оферата, показва недотам добро внимание към детайла не само на въпросния човек от ЧР, а и генерално като начин на организация - ако недай Боже, този ХР се беше споминал недай Боже, нямаше да има човек, който спешно да провери и корегира? Айде моля ти се Simple Smile.
Още нещо важно - подадено предизвестие може да се оттегли, но добре, че не е подал изобщо, поради други усложнения, които биха възникнали.

Според вас Career Show носи ли реални ползи за търсещите работа? Чудя се дали да отида и да си оставя CV-то на щандовете на компаниите. На мен ми се струва безсмислено, сякаш цялото събитие се прави за брандови имидж и раздаване на едни отличия на таланти, но ще се радвам да чуя вашите отзиви.

Кариър шоу носи ползи, защото се създават контакти. Не знаеш кой и как ще те запомни и дали това няма да е на късмет на последващ етап. Simple Smile Носи си CV-та, но не ги раздавай ако не ти ги поискат, по GDPR е работа с лични данни от висок клас, за които те нямат писменото ти съгласие да обработват и може да стане мяу.

Била съм 2 пъти на щанд на Кариър шоу, хората и CV-та са оставяли, и дискусии сме водили. Логично е, според мен, основно да се дискутират отворените позиции, както и текущото търсене, но не мисля, че някой би отказал да води разговори за възможности, позиции и евентуален растеж в компанията.  Имаше преди години регистрация и можеше срещу заплащане да се получат данните на всички регистрирани канидати. Последните 3-4 години не съм била, та не мога да кажа дали все още е така.

На мен на такива шоута не ми харесва леко насилствения характер на събиране на данни за питащите хора. Рядко участвам в томболи и подобни, както и всякакви загадки, когато трябва да си оставя име, позиция, мейли, телефони. Но пък повечето хора обикновено ги оставят, тук вече е въпрос на личен избор. Препоръчвам и ИТ конфернециите - тези на Дев бг, Challenge Accepted, Java2days и т.н. защото понякога и там има обявени административни позиции, към които хората биха имали интерес.

Общи условия

Активация на акаунт