Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 903
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
В кой град е въпросната хоум офис позиция? 1200 чисто на мен ми се виждат нереално ниско дори за 6 ч. за София. Не знам как ги хвърляте тези цифри. Касиерките в Лидл взимат по около 1800 нето.

# 556
Работата с клиенти винаги е по-високо платена от много други. Просто е неприятна работа, малко желаещи, пък от тези желаещи трябва да отсееш и все пак тези със спретнат вид и някакви обноски. Но, даже когато говорим за корпорация, не случайно най-големите бонуси и дивиденти са за екипите продажби, те носят по-голяма полезност, отколкото оперативните звена, които са по-лесно заменяеми, отколкото някой, който може да ти донесе много пари с връзките си и способността да намира нови и нови клиенти.

# 557
В кой град е въпросната хоум офис позиция? 1200 чисто на мен ми се виждат нереално ниско дори за 6 ч. за София. Не знам как ги хвърляте тези цифри. Касиерките в Лидл взимат по около 1800 нето.

Ниско е, ама като тръгнеш по интревюта, баш това предлагат.

Касиерките в Лидл вземат 2 хил., ама някак няма особено желаещи, освен студенти или съвсем хора на зор.

# 558
Е то за въпросната позиция кой освен студент да е? Да се самоосигуряваш. 2 длъжности в една, ама то нямало много работа, на 6 ч. и накрая ще се окажат 8. Доста несериозна обява. Но дори и така 1200 лв е нереално ниско и се чакат точно такива да се закачат на кукичката, иначе не виждам кой. Със сигурност няма да е човек с опит.

# 559
  • Melmak
Самоосигуряваш се, защото няма българско дружество явно. Позиция тип “контрактор”. Дават ти бруто, ти сам си внасяш данъци и осигуровки.

Към Антонио: за мен също е логично производството да взима повече.

# 560
Един човек без опит как се очаква да работи хоумофис?

Ако е за някой студент, да си допълва джобните, плюс да си учи, докато е на работа, няма лошо. Просто няма да е особено ефективна работата му.

# 561
Примерна обява в Upwork:
We are seeking a highly organized and proactive Virtual Assistant to support our team with various administrative tasks. The ideal candidate will be responsible for managing emails, scheduling appointments, and maintaining documents. Strong communication skills and attention to detail are essential. If you are a self-starter who can manage multiple tasks efficiently, we would love to hear from you.

Сега погледнах, в момента има 490 страници с такива обяви там.

# 562
HR Assistant в общия случай единствения им контакт с хора е, когато звънят да уговорят интервю. После пращат покана на кандидата и хората, които ще водят интервюто, запазват зала (реална, виртуална, каквато там ще се ползва), и пращат обобщаващ имейл на кандидата с данни за локацията на фирмата/данните за конферентна връзка. Те са едни секретарки, които правят 5 неща и да, това може да го върши всеки отвсякъде. Не боравят с документи, не водят интервюта, не четат СВ-та. Дава им се списък с Х човека и има се казва да уговорят интервюта в определен времеви прозорец. Аз съм била ЕА, базирана в София, за борд на директорите в чужбина. Ходех от време на време за по 3-4 дни при тях, но основно си работех по имейл и чат с тях. ЕА не е какичката, която разнася кафе, ако така си го представяте, спокойно може да се работи дистанционно. Офис секретар е друго нещо и там трудно си го представям дистанционно, но тук не става въпрос за такава позиция.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 14:38 от Melusine

# 563
  • Сф
Melamine,  как вървят заплатите за ЕА в корпорация? За човек без опит. Въпреки че не знам какъв опит толкова може да се иска. Реално трябва да можеш да водиш бизнес кореспонденция.

# 564
Miraj, преди 15 години започнах без стаж, с 2 чужди езика, и получавах 1000 лева. нето + 120 лв. ваучери за храна. След изпитателния срок ми вдигнаха заплатата на 1200 лв. Изкарах малко над година и половина и ме трансферираха в бизнес отдел, за да се развивам, единият директор каза, че няма смисъл да работя цял живот това с моите възможности. Цял живот ще съм му благодарна, че видя потенциал и ме подкрепи. В момента нямам идея как стоят нещата, не мисля, че дават повече от 1600-1800 нето, а може и това да е много (за човек без опит). Участвала съм в преговори с клиенти, работила съм с Маркетинг и ЧР отделите, помагала съм за финансови отчети, преводи на документи, архив, не е само мейли. Зависи от средата и мащабите на фирмата, зависи и от самия директор. Ако той е достатъчно зрял и добър мениджър и може да делегира, има доста какво да се научи в тази работа и се създават много хубави контакти.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 13:21 от Melusine

# 565
Здравейте. Мисля да подам предизвестие за прекратяване на договора с моя работодател. Проблемът е, че когато напускат колеги, те споделят, че в разговора с работодателя са се разбирали още, колко време даденият колега ще работи, и че после ще оформят напускането документално, както и, че реално те не подават предизвестие, защото от ръководството казвали, че "нямало нужда". Аз обаче предочитам всичко да е, както трябва, защото им нямам доверие. Не само, че ще си подам предизвестието, но и ще искам входящ номер. Доколкото ги познавам, обаче, те ще погледнат на въпросния входящ номер като на някаква екзотика. Имате ли представа или поне мнение, дали, ако подам предизвестието по имейл и в текста напиша, че очаквам входящ номер, дори и да не ми го издадат, самия имейл ще ми е доказателство, че съм го подала?

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 13:25 от Pink Butterfly

# 566
Да, доказателство е. Но все пак настоявай на входящ номер от същата дата. Сложи си отметка за прочетен мейл.

# 567
  • Сф
Благодаря, Melusine. Леко съм шокирана от ниското заплащане. Преди години много интересно ми звучеше ЕА и организатор събития,  много ми се искаше да си намеря такава работа, но явно не съм сбъркала като не съм.

# 568
Моето виждане е, че пазарът на труда се насити с нисък и среден мениджмънт, както и служители за “офис и административна работа” (обобщавам много неща, знам, но нека не навлизаме в тесни и профилирани ниши). Следователно, когато търсенето е малко, а предлагането - голямо, има спад на цената, в случая заплатата за такъв персонал. Условията също не са оптимални - все по-малко са дистанционните позиции, хибридите пък стават с повече дни в офиса вместо у дома, а “възможност за работа от вкъщи” накрая излиза, че е наистина възможност/хипотетична ситуация и вариант, който се случва при нужда, специфични обстоятелства и т.н.
Има едно хладно отрезвяване на пазара, който беше избухнал покрай КОВИД. Съвсем логично.
Не мисля, че е реалистично търсещите работа да очакват за средна по трудност и ниво на отговорност административна работа заплати от над 1800 чисто. И това при добри изходни данни - някакъв опит, знания, квалификации и/ли езици. И да, цените на стоките летят, но не от тях зависи каква заплата дава работодателя.
В момента има глад за служители, които вършат работата си с физически труд и умения. Плочкаджии, СРМ, ако щете ел, ВиК, парнаджии, дограма, мебели и какво ли не. Шофьори, кранисти, багеристи. И т.н. Все работа, която се върши на място, на живо, в много случаи в неблагоприятна обстановка и среда, без удобства и луксове на офис. Заплатите на добрите плочкаджии минаха отдавна ИТ и то не може да ги ангажираш с месеци, защото са абсолютно заети. И така. Отплеснах се. Мисълта ми беше, да не очаквате за офис дейности заплати по 3000. Няма такива и няма и да има. Трябва да сме реалисти. Иначе все ще сме разочаровани след интервюта или оферти.

# 569
Съгласна съм с всичко, бих добавила, че висока заплата в офис средите може да очаква само човек, който взима решения, носи отговорност и поема куршума.

Общи условия

Активация на акаунт