Новородено с рефлукс, тревожност

• 1 265
  • 26
  •   1
Отговори
Имам бебе на две седмици, като още в неонатология повръщаше от АМ (Нан), но мислех, че е от бързия поток на биберона (течеше струйно). С кърма нямаше проблем, но трябваше да дохранвам и всеки път повръщаше.
Когато се прибрахме беше същото положение, бяха изписали ПреНан.
Казваха, че спада много (роди се 2570, 2420 беше в деня на изписването). Преди няколко дни на първия преглед при педиатър беше 2660 с памперса, но не беше много пълен, само малко пишкано.
От седмица сме на АР на аптамил. При хранене я храня на почивки, по малко. Вдигам я на рамо за оригване на всеки 10-20мл. Когато привърши храната я оставям изправена на рамо за по-дълго или на ръце, но гледам да й е по-изправено тялото. Накрая хълца и трябва и това да мине, иначе се стряска и разстройва и започва да плаче..
Слагам я на антирефлуксна възглавница, но тъй като сме с кошара, пък е в една и съща позиция, не е под матрака възглавницата, а спи върху нея, за да мога да я сменям на горния и на долния край на леглото, за да е с лице към мен.

Ако тръгна да я оставям в леглото по-рано въпреки, че се е оригнала, започва да се върти неспокойно, плюнчи се. Като я вдигна се чува едно преглъщане.
Пробвах антистрес пелени, плаче силно, дразни се ако ръцете й не са отвън.
Чувствам се скапана, когато влезе в неспокойна серия, защото от три часа между храненията, един час поне е хранене и придържане и оригване и хълцане…
Бащата я обгрижва и той, обаче другата седмица се връща на работа и изпадам в паника, дали ще мога да се справя по цял ден с бебето.. знам, че не съм само аз, знам, че има и други родители, просто е нещо ново за мен, а и тревожността ми се вдигна до жестоки нива..
Иска ми се да имам помощ, но от една страна сме в много малък апартамент, води се двустаен, но само спалнята е затворена, хола/кухнята са на едно, една баня е, малко е за още хора тук.. а и не съм сигурна дали други биха имали това търпение с нея или ще си кажат ‘абе оставям я в леглото и какво толкова’..
Майка му беше тук, опитах се да й обясня как да я храни от шише, като трябва позицията да е малко по-изправена, тя я беше оставила в скута си и само главата беше надигнала, после повръщаше.. моите родители и да могат да дойдат може да е за ден-два, те работят.
Психически съм натоварена още от неонатология, а вкъщи всичко се засили, всеки ден е нещо ново.. не очаквам животът ми да е както преди, просто имам нужда от сън. За храна не мога и да си помисля, ако ММ вземе нещо, ям в спалнята, не ми е спокойно да я оставям, защото на няколко пъти тръгна да повръща и аз случайно минавах през стаята и я виждах..
страх ме е да не аспирира, страх ме е дали правя нещата правилно…
Не смея да изляза с нея, онзи ден се нахранихме, държах я, оригвах я и видях, че е неспокойна, реших да излезем из комплекса и в момента, в който седнах, тя се разрева и се прибрахме….
Знам, че е период, знам, че се израства.. просто се чувствам много зле.. всеедно не се справям..

# 1
Справяте се страхотно, вие сте отлична майка.
Толкова много неща сте научили само за две седмици.
Но, разберете, бебето е още много мъничко и този проблем ще го израсте. Някои бебета трудно понасят АМ, периодът на приспособяване не е лесен, важното е да помните, че правите всичко, както трябва и това е само временно. Ще отмине, други неща ще дойдат, колики, после зъби...не се плашете, справяте се отлично!

# 2
Благодаря! Надявам се наистина да е така. Знам, че е период, просто пще от неонатологията се наплаших много, много неща се струпаха и като я виждах как повръща.. в същото време пробвам да спя, когато и тя спи, но не винаги става..
храна почти липсва в ежедневието ми.. и знам, че трябва, просто не мога.. ще вземем и камера за кошарата.

# 3
  • София
Намери консултант по кърмене  и се консултирай. Моят син беше с рефлукс, само на кърма, имам спомени, че все си ходех омазана вкъщи. Трябва да се успокоиш и да свикнеш да кърмиш навън - така ще ти е по-лесна като заплаче и няма да се прибирате веднага.

# 4
Не кърмя, на АМ е само вече. Не е в това проблема, а не знам дали правя нещата правилно, дали е нормално така да протича храненето и другите неща. А и тя не връщаше като при оригване, а направо повръщаше в повечето случаи.  Засега горе долу нещата са ок, откакто започнах дълго да я държа на рамо и изправена.. но така ли трябва да е.. по час и нещо..

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 16:46 от Азара.

# 5
  • София
За съжаление, е така с рефлукса. Повръщат си, но поне поемат достатъчно мляко.Бърсане и спокойствие, след няколко месеца ще мине. Просто хранопровода трябва още да се развива.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 17:26 от Rockstar

# 6
Ясно.. днес пък яде много различни количества, докато предните два дни й се отприщи апетит. И днес пак по малко хапва.
Одеве повърна повечко.

А имаше и по мен..
направо не знам, имам чувството, че се провалям. Sad в същото време силите не ми стигат.
Направих онлайн консултация с детски гастро и ми каза да давам капки абоколикен (аз тях давам), да остане на АР на аптамил, да давам прахче  Нанибел два пъти на ден и капки Аерис вечерта. Не съм запозната такъв тип прахчета( както и пробиотик примерно омнибиотик панда), те как се дават, преди хранене се разтварят знам, но това не им ли пълни коремчето повече и да не искат да си изядат количеството мляко после?

# 7
  • София
Май можеше направо в шишето.

# 8
Моя беше на гърда и въпреки това повръщашв на фонтан до към 3я-4я месец.
Ще отмине ,не се притеснявайте . АЗ бях постоянно изкъпана в повръщано

# 9
Казваш, че докато е била на кърма, не е повръщала, че проблемът е започнал с АМ. Защо си почнала да дохранваш? А защо си спряла да кърмиш?

# 10
Защото от неонатология ме накараха да дохранвам, гонеха милилитри, много е спадала.. тогава изцеждах 30 от двете гърди, беше супер, но като додавах и 10 мл АМ и повръщаше.
Правихме пробно кърмене пак 30 излезе, викат връщай се да даваш АМ. Тогава повърна силно беше изпила 10 мл нан.
Това беше на 4тия ден, след това реших да пробвам само на гърда как ще е и в краен случай да додавам добавка. На кърма спеше супер, оригваше се още на гърда, не беше неспокойна. На другия ден по същия начин, обаче на изписването ме нахокаха колко много е спаднала, да съм давала АМ и й натика шишето в устата.. и повърна.
Прибрахме се, обаче от стрес ли не знам кърмата не се увеличи, даже намаля и гърдите спихнаха, два дни не пожела да засуче.
Накрая успя, но звънях на националния телефон  за подкрепа за кърменето и дамата ми каза, че бебето е недохранено, да не я мъча на гърда, ми да я захраня пък тогава да мисля за кърма 😕🤷♀ и в крайна сметка реших да спра.. иначе зърната ми са супер, захапваше си супер, но и аз преживях голям стрес..

# 11
Моята дъщеря повръщаше от Адаптирано краве мляко. Пробвах с Нан и Аптамил. Накрая взех козе на Hole и с нрго нямаше проблем.

# 12
Посъветвайте се с педиатъра. Моят син беше по същия начин и му смениха АМ с антирефлуксното Фризовом.

# 13
Консултация с педиатър и смяна на млякото, евентуално.

Моята дъщеря имаше рефлукс. Повръщаше на фонтан.
Препоръката на педиатъра беше единствено да повдигна матрака.

# 14
Не е хубаво да се сменят млеката, но попитайте педиатъра дали може да минете на Фризолак Вом. Млякото се сгъстява много бързо и може да помогне.
Разтварям го във вода на стайна температура, ако е топла водата става на бучки и запушва биберона понякога.

Общи условия

Активация на акаунт